Sarı Kantaron

Sarı Kantaron

Geleneksel ve Alternatif Tıbbın Vazgeçilmezi
“Sarı Kantaron”

 

Diğer isimleri arasında kılıç otu, binbirdelik otu, kan otu gibi isimler yer alır. Kendine has yaprakları olan kantarona binbirdelik otu denmesinin nedeni, yaprakların ışığa tutulmasıyla görülebilen parlak yağ noktacıklarıdır. Yerden yaklaşık olarak 5 santimetre yükseklikten itibaren kesilen kantaronlar kurutulur veya taze olarak işlenir. Kantaron bitkisinin sağlık açısından çok önemli faydaları vardır.

Gerek çiçeğinin güneşte kurutulduktan sonra kaynatılarak çay şeklinde sakinleştirici olarak tüketilmesi gerek yatan hastalarda yaralarına sürülen yağının kullanılmasıyla sarı kantaron hakkında ‘bin bir derde derman oluyor’ denmektedir.

Sarı Kantaron Çiçeklerinden Hazırlanan Çayın Faydaları

 

 

  • Çayı yatmadan 1 saat önce tükettiğinizde rahat bir uyku çekmenize yardımcı olur, hatta yapılan çalışmalar kronik uyku problemlerinin tedavisine yardımcı olduğunu göstermiştir.
  • Ciltteki iltihap, renk bozukluklarını giderir ve doğal bir ilaç görevi görür. Kantaron bitkisinden elde edilen yağlar, hücre yenilenmesini destekler ve hızlandırır. Herhangi bir karışım hazırlanmasını gerektirmeden doğrudan cilt üzerine uygulanabilen kantaron yağı yaşlanma belirtilerini geciktirmeye, kırışıklıkları önlemeye ve cildin elastikiyetini arttırmaya yardımcı olur. Cildin olması gereken nem dengesine sahip olmasını sağlarken daha pürüzsüz ve canlı bir görünüm elde edilmesine katkıda bulunur. Eğer hassas, alerjik bir cildiniz varsa kantaron yağını haftada 1,2 günü geçmeyecek şekilde kullanabilirsiniz.
  • Kremi, romatizmadan muzdarip kişilerin ağrılarını geçirmede kullanılır. Ağrıyan bölgeye masaj yapılarak sürüldüğünde yatıştırıcı etkisi vardır. Bitkinin yağı sürüldüğünde daha hızlı etki gösterir.
  • Yara olan bölgede antimikrobiyal etkisi sayesinde mikrop olmasını engeller. Yaraların iyileşmesini sağlar. Özellikle ayak mantarı, deride oluşan enfeksiyonlar, akneler, herpes virüsünün neden olduğu uçuk gibi hastalıkların hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olur.
  • Kantaron yağının metabolizmayı hızlandırıcı özelliği de vardır. Yemeklerden önce az miktarda yağını içtiğinizde sindiriminizi hızlandıracaktır. Gaz sancıları ve buna bağlı karın ağrıları yaşayan bireylerde de kantaron yağının olumlu etkileri görülebilir. Fakat kantaron yağının 1 tatlı kaşığını geçmemesine özen gösterin.

Sarı Kantaron Çay Tarifi

 

Bir çay kaşığı önceden kurutulmuş sarı kantaron çiçeğini kaynatılmış bir fincan suya ekleyip beş dakika demlenmesini bekleyin. Daha sonra süzüp tüketin. Çayın mutlaka taze yapılıp tüketilmesi gerekir. Boğaz ağrınız için içerisine bal, zencefil, limon ekleyerek de çayınızı çeşitlendirebilirsiniz.

Dikkat Edelim

En çok satan bitkisel ürünlerden biri olan Sarı kantaronun içinde yer alan hiperisin ışığa duyarlıdır. Bundan dolayı mucizevi bitkinin yağını, merhemini veya çayını yaptığınız zaman mutlaka ışık alamayacağı bir kap/bardak/kupa’da muhafaza edilmesi gerekir. Ayrıca aldığınız farklı ilaçlar varsa bu bitkinin hassaslığından dolayı diğer ilaçlarla etkileşime girebileceğini unutmamakta da yarar vardır. (Diğer ilaçlarla birlikte kullanımını eczacınıza veya doktorunuza danışınız.)

 

Son olarak, almak istediğinizde karşınıza iki çeşit kantaron yağı çıkacaktır. Bunlar kırmızı kantaron yağı ve sarı kantaron yağıdır. Aynı bitkiden elde edilen bu yağların renklerinin farklı olmasının sebebi; kırmızı olan yağın taze bitkilerden, sarı olan yağın ise kurutulmuş bitkiden elde edilmesidir. Bu yağlar hemen hemen aynıdır istediğinizi kullanabilirsiniz, dilerseniz ikisini karıştırarak da kullanabilirsiniz.

 

Ecz. N. Nazlı OKAY

nezahatnaz@gmail.com

 

 

Kaynaklar;

  • Zou, Y., Lu, Y., & Wei, D. (2004). Antioxidant Activity of a Flavonoid-Rich Extract ofHypericum perforatumL.in Vitro. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52(16), 5032–5039. doi:10.1021/jf049571r 
  • Barnes, J., Anderson, L. A., & Phillipson, J. D. (2001). St Johns wort (Hypericum perforatumL.): a review of its chemistry, pharmacology and clinical properties. Journal of Pharmacy and Pharmacology, 53(5), 583–600.
  • Greeson, J. M., Sanford, B., & Monti, D. A. (2001). St. John’s wort (Hypericum perforatum): a review of the current pharmacological, toxicological, and clinical literature. Psychopharmacology, 153(4), 402–414.
  • Lawvere, S., & Mahoney, M. C. (2005). St. John's wort. American family physician, 72(11), 2249-2254.
  • Avato, P., Raffo, F., Guglielmi, G., Vitali, C., & Rosato, A. (2004). Extracts from St John's wort and their antimicrobial activity. Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives, 18(3), 230-232.

 

 

 

Ecz. N. Nazlı OKAY

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.