Sebzelerin Karanlık Yüzü

Sebzelerin Karanlık Yüzü

 

Herkesin bildiği üzere sebzeler bizim için hayati öneme sahip. Gençleştiren, zayıflatan, sağlıklı olmamıza yardım eden sebzeler, her geçen gün keşfedilen yeni özellikleri ile diyete alındıklarında birçok hastalığı bile tedavi ediyor.

Peki ya karanlık yüzleri?

İşte dikkat edilmesi gereken sebzeler ve nedenleri…

 

Nişastalılar

Harvard Üniversitesi’nde 133 bin yetişkin üzerinde yapılan çalışmaya göre, nişastalı sebzeleri yemeyi alışkanlık haline getiren kişilerin kilo almaya daha meyilli oldukları, hatta zayıflamak için bu sebzelerin alımının kısıtlanması gerektiği sonucu çıkmıştır. Patates, bal kabağı, mısır, havuç ve bezelye nişastalı sebzelerdir.

 

Turpgiller

Karalahana, brokoli, karnabaharı lif yapılarıyla, düşük kalorileriyle, birçok besin değerini taşımasıyla süper sebzeler olarak biliriz değil mi? Maalesef bu sebzelerin kusuru şişkinlik ve gaz yapmaları…

Turpgillerin içinde çoğunlukla bulunan ve kompleks bir şeker olan rafinozu işleyen enzim insan vücudunda bulunmadığından, bu sebzeleri yediğimizde barsaklarımızda bakteriler tarafından fermente edilirler. Ortaya çıkan metan, karbondioksite ve hidrojeni ise barsaklarda gaz oluşturur.

 

Patlıcangiller

Bu tanımlama size bir tek sebzeyi çağrıştırmasın. Latince isimleri ‘Solanum’ ile başlayan bu aile köpeküzümüne kadar birçok sebzeyi içinde barındıran büyük bir ailedir. Dolmalık biber, patlıcan hatta domates bile bu ailedendir. Solanaceae ailesindeki bu sebzelerde solanin isimli bir alkoloid bileşik bulunur. Solanin çok zehirli bir bileşik haline gelebiliyor, bunu da hücrelerdeki iyon kanallarının normal işleyişini sekteye uğratarak sinir sistemini etkileyerek yapıyor. Zehirlenme vakalarında ilginç seğirmelere rastlanmasının nedeni bu olabileceği görüşü de var.

En çok Solanin yüklü olan besinlerin başında ise filizlenmiş yeşil patates geliyor. O yüzden yeşil patatesten ve filizlenmiş patatesten uzak durmak gerekiyor.  

1978'de Londra'da 78 öğrenci patates yedikten sonra ishal, kusma ve başka şikâyetlerle hastanelik olmuştu. Araştırmalar patateslerin birkaç ay depoda kaldığını ve yüksek miktarda solanin içerdiğini göstermişti.

 

Kirlilik

Her yıl çevreci örgütler tarafından en kirli 12 sebze seçiliyor. (Dirty Dozen) Kirlilikten kasıt ise tarımsal ilaçlamaya maruz kalma ve pestisit içeriği. USDA, 2017 yılında binlerce farklı ürün örneğinde 178 pestisit yani böcek ilacı bulmuş ve bu ilaçların yıkansa bile uzaklaştırılamadığı tespit edilmiştir.  Bu yılın ilk iki numarası ise sağlık deposu olan ıspanak ve çilek.  Arkasından elma, nektarin, kiraz, domates papates, üzüm, dolmalık biber gibi soframızdan eksik etmediğimiz sebze ve meyveler geliyor.

 

 

 

 

M. Matthews Health Magazine M. Daily Düzenleme : Ayşe Arık Coşkun

DİĞER HABERLER
Reçete Karaciğer Yağlanması
Anında Etkili, Doğal Sinüzit Spreyi
Bromelain Nedir?
’Reçete’ / Akciğer Kanseri
Akıllı Saate Bakan Doktora Koşuyor
Kalp Krizinden Korunmak
İyi Bayramlar
Bahar alerjisine dikkat
Beslenme ve Diyet Önerileri
’Reçete’ / Nükleer Tıp, PET ve Kanser Tedavisi
’Reçete’ / Antibiyotik Direnci
Hemen Acile Koşmayın
Kanserde Yeni Tedavi Yöntemleri
Cilt Lekeleri
Kutlu Olsun
Reçete Kanser Nasıl Tanınır
Ramazan Ayında Susuz Kalmamak
Kızamık virüsünden nasıl korunulur?
Hamilelerdeki Rahatsızlıklar Nasıl Geçer?
Kutlu Olsun
’Reçete’ / Meme Kanseri
Dijital Demans Tehlikesi
Ramazanda İlaç Kullananlara Uyarılar
Ramazanda Beslenme Önerileri
Omega 3 ün Sağlık Üzerindeki Etkileri
Reçete Kalp Çarpıntısı Ne Zaman Tehlikeli
Aralıklı Oruç Diyeti Nedir?
Enerji İçeceklerine Dikkat!
İnatçı Öksürük Uyarısı
Reçete Yenidoğan Testleri ve Önemi

En Çok Okunanlar


Bahar alerjisine dikkat

Tedavi edilmediğinde astıma dönüşebilen bu rahatsızlığa karşı alınacak önlemler, hastalığın daha hafif seyretmesine yardımcı olabiliyor.

İyi Bayramlar

Ramazan Bayramınız Kutlu Olsun. Aileniz ve Sevdiklerinizle Birlikte Nice Bayramlara!

Kalp Krizinden Korunmak

Kalp krizleri genellikle kalbi besleyen koroner damarlarda oluyşan ağlı plakların üzerinde milimetrik yırtılmaların oluşması ve saniyeler içinde üzerinde pıhtı birikerek damarı tıkaması sonucu görülür.