Ramazanda Nasıl Beslenmeli?

Ramazanda Nasıl Beslenmeli?

Dyt. Sahure Özay 

 

Ramazanda doğru beslenerek kilonuzu koruyabilirsiniz.

Yapılan araştırmalara göre oruç tutanlar gün boyunca bir şey yemedikleri için zayıfladıklarını düşünüyorlar bu nedenle oruç tutanlar iftar ve sonrasında aşırı besin tüketiyor ve bu ayda 3-5 kilo alıyorlar. Ancak oruç tutarken şişmanlayabilir kilonuzu koruyabilir veya zayıflayabilişiniz bu tamamen ne yediğinizle ilgilidir. Üç ana ve 1-2 ara öğün olan günlük beslenmemiz ramazanda iki öğüne düşerken özellikle kırmızı et ekmek pilav makarna tatlı tüketimimiz artar buna karşılık sebze meyve ve beyaz et tüketimimiz de azalır. Oysa günlük almamız gerek enerji protein yağ vitamin ve mineral oranları aynıdır.

RAMAZANDA MİDEYE BİRDEN YÜKLENMEK HAMUR İŞLERİNİ ÇOK İYİ ÇİĞNEMEDEN YEMEK HEM SAĞLIĞIMIZI HEMDE FORMUMUZU KAYBETMEMEMİZE NEDEN OLUR.

NE YEMELİYİZ?

İftarda boş mideye yüklenmemek gerekir bu hazımsızlığa neden olabilir iftar menüsünde aynı gruptan iki yemeğin olmamasına yemeklerin karın doyurucu renk ve kıvam bakımından birbirleriyle uyum içerisinde olmasına dikkat edilmeli tercihler hamur tatlıları yerine kazandibi sütlaç gibi sütlü tatlılardan yana yapılmalıdır. İftardan birkaç saat sonra 1-2 porsiyon meyve yenmesi ise sindirime yardımcı olur ayrıca iftardan sonra mutlaka 30 dakika yürüyüş yapmak gerekir.

NEDEN SAHURA KALKILMALI?

Günümüzde özellikle çalışanlar sahura kalkmamayı tercih ederken bazı kişilerde sahurda fazla yemek yer bu yanlıştır çünkü bütün gece ve gün boyunca boş kalan mide de asit salgısı artar buda çeşitli mide rahatsızlıklarına yol açar uzun süre aç kalmaksa kan şekerinin ve tansiyonun düşmesine neden olur. Oruç tutanlar mutlaka sahura kalkmalıdır. Sahurda kahvaltı ve çorba en doğru seçimdir ve 1-2 ince dilim ekmek de mutlaka tüketilmelidir kahvaltıda sucuk salam gibi ürünlerden sakınılmalı özellikle yaşlılar süt yoğurt ve peynir tüketmelidir.

NASIL YEMELİ?

Yemekler yavaş ve yeterince çiğnenerek yenmelidir sindirim ağızda başlar yeterince çiğnenmeden yenen yiyecekler sindirim sistemini zorlar ve zamanla birçok hastalığa sebep olur.

 

 MENÜ ÖRNEĞİ

·                                                   İftar saati : bir kase çorba ve birkaç çatal salata yenip 15 dakika ara verilmelidir

          Sonrasında: ızgara tavuk veya balık veya bir porsiyon etsiz sebze yemeği yarım su bardağı yoğurt yada cacık 1-2 ince dilim ekmek veya aynı büyüklükte yağsız pide yağsız salata

·        1-2 saat sonra : 1-2 porsiyon meyve 2 bardak su

·         Ya da  : 1 küçük kase sütlü tatlı 2 bardak su

·         Akşam saati boyunca su içmeye özen gösterilmeli

·         Sahur saati : 1 kase çorba 1 adet haşlanmış yumurta (haftada 3-4 kez) 50-60 gram kadar beyaz peynir 2-3 adet zeytin 1-2 ince dilim ekmek veya aynı büyüklükte pide söğüş salata  1 su bardağı ayran 1 porsiyon meyve

 

KİMLER ÖNCE DOKTORUNA DANIŞMALI?

Ramazanda beslenme kurallarına uygun yemek yediğinizde sağlığınızı korurken ay boyunca sindirim sisteminizi de dinlendirmiş olursunuz kanser hastaları sürekli ilaç kullanan hastalar kalp damar ve şeker hastalığı olanlar ve özellikle sindirim sisteminde sorun yaşayanlar doktorlarına danışmadan oruç tutmamalıdır herkese sağlıklı ramazanlar dilerim.

Dyt. Sahure Özay /Beslenme ve Diyet Danışmanı

DİĞER HABERLER
Koah Nedir?
Uzmanlardan Evde Kalın Çağrısı
Reçete/ Saglıklı Üremede Dikkat Edilmesi Gerekenler
D Vitaminine Bütüncül Bakış
Şekerin Habercisi: Bulanık görme
’Reçete’/ Cildimizi Nasıl Koruruz?
Saygı ve Sevgi ile Anıyoruz
Kronik Hastalara Tavsiyeler
’Reçete’de’ Biorezonans Tedavisi
Kış Aylarında Cilt Sağlığı
Güvenli Yol Eczaneler
’Reçete’de’ Obezite
Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun
’Reçete’de’ Meme Kanseri: Erken Teşhiste %100 Başarı
Gebe Kalma Yolunda Doğru Beslenme
En Etkili Yol Aşı
Ekran Bağımlılığı Cildi Yaşlandırıyor
Hangi Takviyeyi Nasıl Kullanalım?
Ruhsal Hastalıklar İkinci Sırada
’Reçete’de’ Altın Cerrahi
Dünya Disleksi Farkındalık Günü
Ne Zaman Grip Aşısı Olmalı?
’Reçete’de’ Fonksiyonel Beslenme Nasıl Yapılır?
Kalp Hastalıklarından Korunmak
Diş Sağlığına Zarar Veren Alışkanlıklar
’Reçete’de’ Baş Ağrısı Neden Olur?
Tavsiye İle İlaç Almayın
Bağırsak Kanseri Belirtileri
Hipertansiyon Nedir?
Gençlerde Kalp Hastalığı

En Çok Okunanlar


Kronik Hastalara Tavsiyeler

Hastaların, doktorlarının verdiği tedavi planına ve ilaç kullanımına harfiyen uymaları gerektiğini söyledi.

Güvenli Yol Eczaneler

Eczacılar tarafından, ilaçların eczaneye kabulü sırasında İlaç Takip sistemi üzerinden sorgulama yapılmakta.

Kış Aylarında Cilt Sağlığı

Kış boyunca cildinizin sağlıklı, nemli ve esnek kalmasını sağlamak için birkaç küçük adım atabilirsiniz. İşte kış aylarında cilt sağlığınızı korumak için yapmanız gerekenler: