Kronik Hastalara Tavsiyeler
Hastaların, doktorlarının verdiği tedavi planına ve ilaç kullanımına harfiyen uymaları gerektiğini söyledi.
Fazla tuz tüketimi, çok sayıda sağlık problemine yol açabilir. Pek çok kişi damak tadının tuzlu yiyeceklere alışkın olduğunu söyleyerek yemeklere ve içeceklere fazla miktarda tuz ekler. Bu durum kişileri tat olarak memnun etse de sağlık açısından büyük riskleri beraberinde getirir. Tuz tüketiminin kontrol altına alınması ve aşırı tuz tüketimi yapılmaması, kişinin genel sağlık durumuna önemli katkıda bulunur.
Günlük Tuz Tüketimi Ne Kadar Olmalı?
Günlük kullandığımız tuz, %40 oranında sodyum ve %60 oranında klor içeren bir maddedir. Tuz tüketimi değerlendirilirken özellikle tuzun içerisindeki sodyum baz alınır. Vücutta sinir iletimi, kas kasılması ve gevşemesi, su ve elektrolit dengesi gibi konularda az miktarda sodyuma ihtiyaç duyulur. Vücudun ihtiyacından fazla sodyum alınması durumunda bazı istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle vücudun tuz ihtiyacı ve böbreklerin fazla sodyumu filtreleme kapasitesi göz önünde bulundurularak günlük tüketilmesi gereken tuz miktarı hesaplanır.
Yetişkinler için günlük tüketilebilecek maksimum tuz miktarı 6 gramdır. 6 gram tuz yaklaşık 1 çay kaşığına denk gelir. 6 gram tuzun içerisinde yaklaşık 2.4 gram sodyum bulunur. Markette gıda alışverişi yaparken besin değerleri kısmında sodyum değerine bakmak ve günlük sodyum tüketimini kontrol altında tutmak faydalı olacaktır.
1-3 yaş arası çocuklarda günlük tüketilen tuz miktarı 2 gramı, 4-6 yaş aralığında ise 3 gramı aşmamalıdır. 7-10 yaş arası günlük tuz tüketiminin en çok 5 gram olmasına dikkat edilmelidir. 11 yaş ve sonrası için günlük tüketilebilecek maksimum tuz miktarı yetişkinlerde olduğu gibi 6 gramdır.
1 yaş altı bebeklerde böbrek gelişimi henüz yeterli düzeyde olmadığı için günlük tuz tüketimi 1 gramı geçmemelidir. Ek gıdaya başlayan çocuklarda hazırlanan çorbalara, yoğurtlara ve pürelere tuz eklenmemelidir. Ayrıca bu yaş grubundaki çocukların yüksek tuz içeriğinden dolayı işlenmiş gıdalardan uzak tutulması gerekir. Anne sütü veya mama ile beslenen bebeklerde mineral ihtiyacı süt veya mama aracılığıyla giderilir.
Günlük tuz tüketimini kontrol altında tutmak için çok tuzlu yemek yemekten kaçınmak gerekir. Yüksek miktarda tuz içeren yiyecekler şu şekilde sıralanabilir:
Bu besinler, yüksek oranda tuz içerir ve toplumda yaygın olarak tüketilir. Bu besinlerin tüketimini sınırlandırmak ve daha az tuzla yapılan çeşitlerini tercih etmek faydalı olacaktır.
İşlenmiş gıdalar da tuz içeriği oldukça fazla olan ürünlerdir. Tuz, besinlerin bozulmasını engellediğinden ve raf ömrünü artırdığından ambalajlı gıdaların yapımında bolca kullanılır. Tuz içeriği yüksek işlenmiş/ambalajlı gıdalar şöyle sıralanabilir:
Tuz tüketiminin neden olduğu sağlık sorunları göz önünde bulundurularak yetkili kurumlarca bazı uygulamalar hayata geçirilmiştir. Bunlar arasında ekmekteki tuz miktarını azaltmak, peynir gibi süt ve süt ürünlerindeki tuz oranına kısıtlama getirmek sayılabilir. Kişilerin de bu uygulamalara destek vererek tuzu azaltılmış gıdaları tercih etmesi faydalı olacaktır.
Çok fazla tuz tüketmek, her yaştan kişinin kaçınması gereken bir durumdur. Özellikle çocuklarda ve gençlerde tuz tüketimi farkındalığı daha azdır. Ancak gençlere, yaşamın erken dönemlerinde fazla tuz tüketmemesi gerektiğini anlatmak ve bu düşünceyi benimsetmek gerekir. Bu sayede gençler aşırı tuz tüketiminin getirdiği sağlık sorunlarından korunabilir.
Fazla Tuz Tüketiminin Zararları Nelerdir?
Fazla tuzun zararları erken ve geç dönem olarak iki başlık altında incelenebilir. Erken dönem etkileri genellikle daha kolay geri döndürülebilir durumlardır. Ancak uzun dönem etkilerle başa çıkmak daha zorlayıcı olabilir.
Fazla Tuz Tüketiminin Belirtileri Nelerdir?
Kişiler genellikle aşırı tuz tükettiğinin farkında değildirler. Fazla tuz tüketimi genellikle hipertansiyon tanısı alınca farkına varılan bir konudur. Ancak bazı belirtiler, kişinin yüksek miktarda tuz tükettiğine işaret ediyor olabilir. Bu belirtiler şu şekildedir:
Eğer bu belirtilerden bir ya da birkaçını taşıyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna giderek tansiyon ölçümü yaptırmanız faydalı olacaktır. Yüksek tansiyon hastaları da tuz tüketimini belirlenen aralıklarda tutarak kan basıncı kontrolünü sağlayabilir. Tansiyon hastalığının uzun dönemde kalp krizi, inme gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği unutulmamalı ve tedavisi aksatılmadan yapılmalıdır.
Florence.com
Hastaların, doktorlarının verdiği tedavi planına ve ilaç kullanımına harfiyen uymaları gerektiğini söyledi.
Eczacılar tarafından, ilaçların eczaneye kabulü sırasında İlaç Takip sistemi üzerinden sorgulama yapılmakta.
Kış boyunca cildinizin sağlıklı, nemli ve esnek kalmasını sağlamak için birkaç küçük adım atabilirsiniz. İşte kış aylarında cilt sağlığınızı korumak için yapmanız gerekenler:
Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ ü ve Cumhuriyetimizin bütün kurucularını sevgi, saygı ve minnetle anıyoruz.
’Reçete’de’ Obezite
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Banu Çaycı