Boyun Ağrısı

Boyun Ağrısı

Ağrı, Beyin, Sinir Hastalıkları ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, boyun ağrıları ve tedavileri hakkında bilgiler verdi. Boyun ağrısı günümüzün en yaygın şikayetlerinden biridir. Boyun ağrısının çeşidi uygulanacak tedavinin temelini oluşturur. Başlıca iki çeşit boyun ağrısı vardır. Bunlar mekanik boyun ağrısı ve omurga patolojilerine bağlı ağrılarıdır.

Bunlar arasında mekanik boyun ağrısı en yaygın görülen boyun ağrısı çeşididir. Genellikle boynu etkileyen küçük travmalar ya da boyun kaslarını ve bağ dokusunu etkileyen küçük zedelenmeler nedeni ile ortaya çıkar. Yanlış duruş ve kötü postür bu tip ağrıların başlıca nedenleri arasındadır. Özellikle gün boyu masa başında öne eğik pozisyonda çalışan kişilerde sık rastlanan bir sorundur. Mekanik boyun ağrısı başa, omuzlara ve kollara yayılabilir. Genellikle ağrının gerçek nedeni ve yeri tam olarak tespit edilemez. Omurga hastalıklarına bağlı boyun ağrıları ise daha az sıklıkta görülür. En yaygın nedenleri boyun fıtığı, boyun omurlarında dejenerasyon / yıpranma ve boyun omurga kanalında daralmaya bağlı omurilik tutulmasıdır.

BOYUN FITIĞINA BAĞLI AĞRILAR...

Boyun fıtığına bağlı ağrılar disklerin yapısındaki bozulmalardan kaynaklanabilir. Diskler; iki omur arasında dışarıda görece olarak daha sert bir kılıf, iç kısımdaysa jel kıvamında yumuşak doku kısımlarından oluşur. Dış kılıfın zayıflaması veya yırtılması ile iç kısım dışarıya doğru kayar ve sinirlere baskı yapmaya başlar. Dış tabakadaki zayıflama veya yırtılma daha çok boyun ağrısına yol açar. İç tabakanın dışarıya doğru yer değiştirmesi olarak tanımlanan boyun fıtığı sinir kökü üzerine baskı yaptığı için özelikle omuza ve kola vuran ağrıya yol açar. Sinir köklerine olan basının düzeyine göre kol ve el kaslarında güçsüzlük ve uyuşukluk olabilir.

BU AĞRILARIN NEDENLERİ FARKLIDIR

Boyun omurlarında dejenerasyona bağlı ağrıların ise nedenleri farklıdır. Özellikle yaşlanma ile beraber boyunda omurlar arasında bulunan diskin su oranı azalır ve diskin harekete katkı yeteneğinde azalma olur. Diskin bozulması ile yüksekliği azalır ve boyun omurlarının arka tarafında bulunan eklemlere daha fazla yük binmeye başlar. Yük dağılımındaki ve hareket yeteneğindeki dengesizlik omurlarda bozulmaya yol açar ve anormal kemik uzantıları oluşur. Bu kemik uzantıları boyunda ağrıya yol açabilir. Ayrıca sinir köklerine ve omurilik üzerine bası yaparak boyun fıtığına benzer kol ağrıları ile kol ve elde güçsüzlük ve uyuşukluğa yol açar. Boyun omurgasındaki spondilotik değişiklere ve omurilik kanalında daralmaya bağlı olarak omurilik üzerine bası bulguları açığa çıkarsa buna "spondilotik miyelopati" denir. Omurilikte sürekli bası olduğunda bacaklarda gerginlik hissi, sertlik, yürüme zorluğu, kollarda kuvvetsizlik, uyuşukluk gibi belirtiler görülür.

BOYUN AĞRISI NASIL ÖNLENEBİLİR?

Özellikle boyunu zorlayan hareketlerden kaçınmak, uzun süre baş öne eğik pozisyonda çalışmaktan kaçınmak boyun ağrısı atağına yakalanmayı engelleyebilir. Günlük yaşam içerisinde boynumuzu korumak güç olacağı için boyun omurgası etrafındaki kasları güçlendirmek en doğru yöntemdir. Düzenli yapılan boyun egzersizleri boyun kaslarını güçlendirir ve boyun omurgasına yansıyan küçük travmaları engeller.

Sabah.com

DİĞER HABERLER
Kalp Krizinden Korunmak
İyi Bayramlar
Bahar alerjisine dikkat
Beslenme ve Diyet Önerileri
’Reçete’ / Nükleer Tıp, PET ve Kanser Tedavisi
’Reçete’ / Antibiyotik Direnci
Hemen Acile Koşmayın
Kanserde Yeni Tedavi Yöntemleri
Cilt Lekeleri
Kutlu Olsun
Reçete Kanser Nasıl Tanınır
Ramazan Ayında Susuz Kalmamak
Kızamık virüsünden nasıl korunulur?
Hamilelerdeki Rahatsızlıklar Nasıl Geçer?
Kutlu Olsun
’Reçete’ / Meme Kanseri
Dijital Demans Tehlikesi
Ramazanda İlaç Kullananlara Uyarılar
Ramazanda Beslenme Önerileri
Omega 3 ün Sağlık Üzerindeki Etkileri
Reçete Kalp Çarpıntısı Ne Zaman Tehlikeli
Aralıklı Oruç Diyeti Nedir?
Enerji İçeceklerine Dikkat!
İnatçı Öksürük Uyarısı
Reçete Yenidoğan Testleri ve Önemi
Faydaları Saymakla Bitmiyor
Gençlerde Kalp Krizi Artıyor
Diyabet Kontrol Altında Olmalı
Kritik Maske Uyarısı
Kemik Sağlığına Dikkat!

En Çok Okunanlar


’Reçete’ / Meme Kanseri

Bu bölümde, Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ekmel Tezel ile meme kanseri hakkında en çok merak edilenleri konuştuk.

Kutlu Olsun

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlu Olsun.

Ramazan Ayında Susuz Kalmamak

Ramazan, manevi bir arınma süreci olarak benimsense de, uzun saatler süren açlık ve susuzluk, özellikle sıcak iklimlerde yaşayanlar için fizyolojik bir sınav haline gelebilir.