Kronik Hastalara Tavsiyeler
Hastaların, doktorlarının verdiği tedavi planına ve ilaç kullanımına harfiyen uymaları gerektiğini söyledi.
Ataklar halinde ortaya çıkan, kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyen, genellikle başın bir bölgesinde lokalize şiddetli başağrısıdır. Gerilim tipi baş ağrısından sonra toplumda en sık görülen başağrısı tipidir. Ağrı genellikle tek taraflı olup, atak esnasında bulantı/kusma ve görme bozuklukları eşlik edebilir.
Migren, genel popülasyonun yüzde 12'sini etkileyen yaygın bir hastalıktır. Kadınlarda erkeklerden daha sıktır ve ataklar her yıl kadınların yüzde 17'sinde ve erkeklerin yüzde 6'sında meydana gelmektedir. Aurasız migren, vakaların yaklaşık yüzde 75'ini oluşturan en yaygın tiptir.
Migren, erkeklerde ve kadınlarda prevalansın sırasıyla yüzde 7 ve 24'e ulaştığı bir yaş aralığı olan 30 ile 39 yaşları arasında en yaygın olanıdır.
Migrenin yaygın olarak bilinen tipleri auralı ve aurasız migren olmakla birlikte çocukluk migreni, menstrüel migren, retinal migren, kronik migren gibi daha pek çok migren çeşidi bulunmaktadır.
Peki bu meşhur aura nedir?
Aura, gerçek ağrı ortaya çıkamadan önce ortaya çıkan ve çeşitli hislerle tanımlanabilen duruma verilen addır. Auralar kişiye özgü olduğu gibi şiddeti ve süresi de kişiye göre değişkenlik gösterir. Görmede parıldalamalar, şimşek çakması, kör noktalar görsel auralara örnekken, kulaklarda çınlama veya uğultu işitsel auralara örnek verilebilir.
Migren atakları kendiliğinden ortaya çıkabileceği gibi bazı uyaranların tetiklemesi ile de ortaya çıkabilir. Migrenli kişinin tetikleyicilerden uzak durması ve kendi tetikleyicisini tespit etmiş olması kişini hayat kalitesini olumlu yönde değiştirir.
Tetikleyicileri tanımlamak gerekirse;
İlaç tedavisinin yanı sıra magnezyum, selenyum, B12 vitamini, Coq10 ve B6 vitamini gibi desteklerde migren tedavisinde önemli tamamlayıcı desteklerdir. Sizin için en uygun olan desteği eczacınızın danışmanlığında bulabilirsiniz.
Günümüzde migren tedavisinde tamamlayıcı bazı yöntemlerde tercih edilmektedir. Botilinum toksin enjeksiyonu, transkraniyal manyetik stimülasyon gibi yöntemler örnek verilebilir. Bu yöntemler yaygın kullanılmamakla beraber bazıları için henüz yeterli çalışma ve veri yoktur.
Tüm tedavilerin amacı atakların sıklığını azaltmak, atakları daha hafif geçirmek ve kişinin konforunu en yüksek seviyede tutmaktır. Günümüzde iyi bir değerlendirme ve migrenli kişinin kendi tetikleyicilerini tespiti ile migrenle savaşmak artık çok daha kolaydır.
Siz siz olun sağlığınızın en değerli yatırımınız olduğunu unutmayın!
Ecz. Merve ÇERŞİL
Kaynaklar
Ecz. Merve ÇERŞİL
Hastaların, doktorlarının verdiği tedavi planına ve ilaç kullanımına harfiyen uymaları gerektiğini söyledi.
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Banu Çaycı
Büyük önderimiz, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ ü en derin sevgi, saygı, bağlılık ve minnetle anıyoruz.
Şeker hastalığı kontrol edilmediği takdirde ciddi görme hasarlarına sebebiyet verebiliyor" dedi.
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof.Dr.Deniz Demiryürek Cildimizi Nasıl Koruruz? Medikal Estetik Uygulamalarında Nelere Dikkat Etmeli?
D vitamini, vücutta önemli birçok biyolojik işlevi yerine getiren ve genel sağlık için kritik bir rol oynayan yağda çözünen bir vitamindir.