Migren Nedir?

Migren Nedir?

Ataklar halinde ortaya çıkan, kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyen, genellikle başın bir bölgesinde lokalize şiddetli başağrısıdır. Gerilim tipi baş ağrısından sonra toplumda en sık görülen başağrısı tipidir. Ağrı genellikle tek taraflı olup, atak esnasında bulantı/kusma ve görme bozuklukları eşlik edebilir.

Migren, genel popülasyonun yüzde 12'sini etkileyen yaygın bir hastalıktır. Kadınlarda erkeklerden daha sıktır ve ataklar her yıl kadınların yüzde 17'sinde ve erkeklerin yüzde 6'sında meydana gelmektedir. Aurasız migren, vakaların yaklaşık yüzde 75'ini oluşturan en yaygın tiptir.

Migren, erkeklerde ve kadınlarda prevalansın sırasıyla yüzde 7 ve 24'e ulaştığı bir yaş aralığı olan 30 ile 39 yaşları arasında en yaygın olanıdır.

Migrenin yaygın olarak bilinen tipleri auralı ve aurasız migren olmakla birlikte çocukluk migreni, menstrüel migren, retinal migren, kronik migren gibi daha pek çok migren çeşidi bulunmaktadır.

Peki bu meşhur aura nedir?

Aura, gerçek ağrı ortaya çıkamadan önce ortaya çıkan ve çeşitli hislerle tanımlanabilen duruma verilen addır. Auralar kişiye özgü olduğu gibi şiddeti ve süresi de kişiye göre  değişkenlik gösterir. Görmede parıldalamalar, şimşek çakması, kör noktalar görsel auralara örnekken, kulaklarda çınlama veya uğultu işitsel auralara örnek verilebilir.

Migren atakları kendiliğinden ortaya çıkabileceği gibi bazı uyaranların tetiklemesi ile de ortaya çıkabilir. Migrenli kişinin tetikleyicilerden uzak durması ve kendi tetikleyicisini tespit etmiş olması kişini hayat kalitesini olumlu yönde değiştirir.

Tetikleyicileri tanımlamak gerekirse;

  • Davranışsal ve fizyolojik tetikleyiciler; Stres, açlık, yüksek ses, uykusuzluk, yorgunluk, öğün atlama, adet dönemleri, fazla uyumak, hava değişikliği, başa ani darbe, sigara, uzun süreli aşırı efor
  • Tetikleyici Gıdalar; Yağlı yiyecekler, çiğ soğan-sarımsak, çay, kahve, kola, alkol, çikolata, soğuk yiyecekler, mayalı yiyecekler, kırmızı şarap, fındık, fıstık, eski peynir, süt, salam, sosis, portakal, limon, vanilya, Diyet (alkol, nitritler, aspartam, peynir)
  • Çevresel faktörler (parlak ışık, hava değişiklikleri, yükseklik, koku, lodos, tütün dumanı)
  • Bazı ilaçlar (oral konstraseptifler gibi)
  • Hormonal faktörler (menstruasyon, ovülasyon, östrojen replasmanı) en sık görülen tetikleyicilerdir.
  • Tüm bu bilgileri verdikten sonra migren tedavisine de bir göz atalım; migrende ilaçla rla tedavi uygulanabildiği gibi ilaçsız tedavi yöntemleri de tercih edilebilmektedir.
  • Migrende ilaç tedavileri; akut atak tedavileri ve proflaktik olarak ikiye ayrılır. Akut atak tedavilerinde en sık kullanılan basit analjezik ilaçlardan migrene özgü triptan grubu ilaçlara kadar çeşitli seçenekler mevcuttur.  Proflaksi tedavisinde ise beta blokör dediğimiz ilaçlardan bazı antidepresan ilaçlara kadar seçenekler mevcuttur. Ağrı sıklığınız, eşlik eden başka şikayetlerinizin olması, ağrınızın süresi gibi bazı kriterlere göre hekiminiz sizin için en ideal tedavi seçeneğini düzenleyecektir.

İlaç tedavisinin yanı sıra magnezyum, selenyum, B12 vitamini, Coq10 ve B6 vitamini gibi desteklerde migren tedavisinde önemli tamamlayıcı desteklerdir. Sizin için en uygun olan desteği eczacınızın danışmanlığında bulabilirsiniz.

Günümüzde migren tedavisinde tamamlayıcı bazı yöntemlerde tercih edilmektedir. Botilinum toksin enjeksiyonu, transkraniyal manyetik stimülasyon gibi yöntemler örnek verilebilir. Bu yöntemler yaygın kullanılmamakla beraber bazıları için henüz yeterli çalışma ve veri yoktur.

Tüm tedavilerin amacı atakların sıklığını azaltmak, atakları daha hafif geçirmek ve kişinin konforunu en yüksek seviyede tutmaktır. Günümüzde iyi bir değerlendirme ve migrenli kişinin kendi tetikleyicilerini tespiti ile migrenle savaşmak artık çok daha kolaydır.

Siz siz olun sağlığınızın en değerli yatırımınız olduğunu unutmayın!

                                                                                                                  

 

 Ecz. Merve ÇERŞİL

 

 

Kaynaklar

  • Pathophysiology, clinical manifestations, and diagnosis of migraine in adults , Up  to Date
  • Acute treatment of migraine in adults, Up to Date
  • RB AYGÜN, G Fatma, E ŞAHİN; Migren Tedavisinde Eczacının Rolü. Lectio Scientific Journal of Health and Natural Sciences, Temmuz 2018, C. 2, S. 1, 8- 20
  • Başağrısı Tanı ve Tedavi Güncel Yaklaşımlar, İstanbul 2018
  • Breslau N, Rasmussen BK. The impact of migraine: epidemiology, risk factors and comorbidities. Neurology. 2001;56:4-12.
  • Köseler E, Migren ve Beslenme; Başkent Üniverisitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi; 2017, 2(2), 79-95

 

Ecz. Merve ÇERŞİL

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.