Beynin Destek Takviyeleri

Beynin Destek Takviyeleri

 

Ecz. Hilal Nesrin Elbir

 

Çoğumuz herhangi bir psikiyatrik ya da nörolojik problemle karşılaşmadığımız sürece, sağlıklı bir beyne sahip olduğumuzu düşünürüz. Görmediğimiz ama yaptığımız her şeyle ilgili olan bu organımızın bakımı ve sağlığı ile ilgili çok ciddi sorumluluğumuz olduğunu bilmeliyiz. Odaklanma, düşünme, planlama, hatalardan öğrenme, zorlayıcı ve baskıcı olma, sık sık geç kalma, erteleme, idrak eksikliği, kendini akışa bırakma, iyi ilişki kurma, iştah, libido, endişeli ve takıntılı olma, tırnak yeme, deri soyma, dili anlama, kullanma, hatırlama, ritim ve çok daha fazla durumu beynin belli bölümleri yönetmektedir, insan kendi durumunu okuyabilir ve nerelerde eksik olduğunu tanımlayabilirse, belki de bazı duygu durumlarının sadece kişilik özelliği olmadığını fark edebilir. Beynin hangi kısımlarının hangi bölümleri kontrol ettiğini bilmek anatomi konusu olabilir, ama unutmayın beyniniz doğru çalışırsa, siz de doğru çalışırsınız, beyninizde sıkıntı varsa, siz de yaşamınızda sıkıntı yaşarsınız...

 

İnsanların pek çoğuna, hekimlerin de bir kısmına göre dengeli beslenilmesi halinde besin tamamlayıcılarına gerek yoktur. F

akat bugüne kadarki gözlemlerimiz, hiç kimsenin dengeli beslenmeyi bilmediği yönündedir. Engelleme ve tamamlama adına kullanılabilecek, özellikle beyin sağlığı üzerine etkili takviyelerden bahsetmek istiyorum;

 

COENZİM Q10ubiquinon olarak da bilinen Coenzim Q10, çok güçlü bir antioksidandır. Her yerde bulunan anlamına gelen "ubiquitous" kelimesinden gelir. Vücutta her hücrede bulunur, mitokondrinin içinde yaşar ve oksijeni kullanılabilir enerjiye dönüştürmeye yardım eder. En çok oksijen kullanan organlar olan kalp, kaslar, beyin, böbrekler ve pankreas için mitokondrinin, oksijeni enerjiye dönüştürmesi çok önemlidir. Son dönemlerde, migren ve Parkinson’da Coenzim Q10 kullanımı ile başarılı sonuçlar alınmıştır.

ACETYL-L CARNITENE➡Zihnen odaklanmayı geliştirir, enerjiyi çoğaltır ve yaşlanmayı yavaşlatır. Hafıza, odaklanma ve öğrenme için gerekli olan nöron ileticileri seviyeleri artırdığı, yetersiz beslenme ve stresin sebep olduğu beyin hücrelerine yapılmış zararı tamir ettiği gözlemlenmiştir.

OMEGA3 YAG ASİTLERİ➡Özellikle soğuk sulardaki balıklarda ve diğer deniz yaşamındaki plankton ve krillerde bulunan yağlardır. En çok çalışılan balık yağlarının ikisi EPA ve DHA dır. Özellikle DHA beyinde ve retinada olmak üzere, hücre zarının hayati parçasıdır. DHA fetüs, çocuk ve yaşam boyunca normal beyin fonksiyonunu sürdürmek için gereklidir.

GINGKO BILOBA➡Hafıza ve konsantrasyonu geliştirme yeterliliği için bilinen güçlü bir antioksidandır.

L-THEANINE➡Doğal olarak en çok yeşil çay bitkisinde bulunan bir aminoasittir. Serotonin ve dopamin konsantrasyonunda belirgin artma ürettiği, gevşemeyi sağladığı ve duygusal stresten kurtulmaya yardımcı olduğu gözlemlenmiştir.

B VİTAMİNLERİ➡Sinir sistemi fonksiyonlarında önemli rol oynar. Beynin, mizacı ve düşünmeyi etkileyen nöron ileticilerini sentezlemesine yardım eder. Nöron sağlığı için zaruridir.

ALPHA-LIPOIC ASIT➡ C ve E vitaminlerinin ve bek çok antioksidanın gücünü artıran bir antioksidandır. ALA serbest radikallerin zararından korumak için beyne girebilen küçük bir moleküldür. Beyni riske sürükleyen hastalıklardan bazılarını engellemeye yardım eder. Kırk yaşın üstündeyseniz, bunama, diğer hafıza problemleri, kanser ya da felç riskiniz varsa ALA almayı düşünebilirsiniz.

C-VİTAMİNİ➡ Norepinefrin adı verilen nöron ileticisi sentezinde önemli rol oynar, nöron ileticileri beyin için önemlidir ve mizacı etkiledikleri bilinir.

5-HTP➡Beyindeki serotonin seviyesini artırır, odaklanma ve konsantrasyonu destekler.

VALERIAN➡Hafif sakinleştirici, yatıştırıcı, kas gevşetici ve endişe giderici özellikleriyle kullanılmıştır. Günlük durum stresini sıklıkla yaşayan insanlarda, performans endişesi olanlarda, endişe bozukluğunun pek çok türünde yardımcı olduğu görülmüştür.

 

**Tamamlayıcıları kullanmadan önce, gebelik ve emzirme durumu, kanama durumu, kan sulandırıcı ilaç kullanımı, diyabet ve kronik hastalık öyküsü ile ilgili eczacınızı bilgilendiriniz

 

Ecz. Hilal Nesrin Elbir

DİĞER HABERLER
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği
Ağrılarınızı Bitirmek İçin 5 Yöntem

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.