Sağlığın Sırrı Çok Basit: Mutluluk

Sağlığın Sırrı Çok Basit: Mutluluk

Ecz. N. Nazlı OKAY

 

Önceki yazımda mutluluk nedir, mutluluğumuz sağlığımıza gerçekten etkili midir, onu dışarıda değil de neden içimizde bulmalıyız gibi sorulara cevap verdim. Ayrıca mutlu olmamızın iş hayatımızı ne derece etkilediğini de bilimsel bir çalışmayla açıkladım. Bu yazımda ise mutluluğumuzu nasıl yükseltebiliriz sorusunu aydınlatmayı amaçladım. Hadi, gelin birlikte mutluluğumuza ve dolayısıyla sağlığımıza ulaşma yollarına bir göz atalım…

Mutluluğumuza Ulaşmamızın Birkaç Yolu;

Güneşle Dans; Antik çağlardan beri, güneş ışığının genel zihinsel sağlık için faydalı olduğu düşünülmüştür. Bu, güneş ışığında sağlık üzerinde faydalı bir etkiye sahip olabilecek bileşenleri tanımlamanın yanı sıra bu bileşenleri yapay olarak yeniden üretmeye yönelik araştırmaları harekete geçirmiştir. Örneğin, güneş ışığına maruz kalmanın enerji ve ruh hali üzerinde olumlu etkileri olduğu gösterilmiştir. Bunu destekleyen kanıtlar, güneş ışığına maruz kaldıktan sonra ruh halinin düzeldiğini belirten mevsimsel duygu durum bozukluğu olan bireylerin raporlarında da görülmüştür. Ayrıca güneş ışığından yararlanmamız uyku düzenimizi de olumlu yönde etkilemektedir.

İyi Bir Uyku; Günümüz güzel, huzurlu geçtiğinde, biraz da hareket ettiysek mışıl mışıl uyuyabiliriz. Fakat günümüz içerisinde yaşadığımız zihinsel çöküşler uyku uyumamamıza sebep olabilir. Olaya uykumuz açısından baktığımızda ise durum yine benzerdir. İyi uyursak sağlıklı ve mutlu oluruz; uykumuzu iyi alamazsak da mutsuz ve dolayısıyla enerjisiz oluruz. İyi uyuyamıyorsanız doktorunuza ve eczacınıza danışarak melatonin adlı takviyeden yararlanabilirsiniz. Melatonin, normal aydınlık/karanlık koşullarında geceleri esas olarak epifiz bezi tarafından sentezlenen bir hormondur. Bu hormon uyku ritmimizin düzene girmesine yardımcı olur. Ayrıca vücudumuzda antioksidan görevi de görür.

Bitki Çaylarıyla Gelen Şifa; Vücudumuzun rahatlaması, stresle daha kolay baş edebilmesi için bitki çaylarından da yararlanabiliriz. Papatya, melisa gibi çeşitli bitkilerin çayları kendimizi daha sakin hissetmemize sebep olabilir. Bu konuyu ayrıntılı merak ediyorsanız Eczacıdan Sağlık sitemizdeki, bu konuda uzman olan Ecz.Sara Pour’un yazdığı yazılara göz atmanızı öneririm.

Psikolog Yardımı; Bazen düşüncelere boğuluyor gibi hissederiz. Ne yaparsak yapalım işin içinde çıkamayız. Böyle durumlarda bir psikoloğa danışmak en sağlıklı yöntem olacaktır. Kafanızdaki düşüncelerinizin cevapları belki de hiç bilmediğiniz çocukluk travmalarınızda saklıdır.

Farklı Hastalıklar Mutsuzluğa Neden Olabilir Mi?

Evet, neden olabilir. Bunlara örnek verecek olursak; Beyindeki dopamin düzensizlikleriyle ortaya çıkan Parkinson hastalığıyla boğuşan her iki kişiden biri mutsuz olduğunu düşünüyor. Multiple skleroz hastalığından muzdarip kişilerde de beyinlerindeki plakların tutulum yerlerine bağlı olarak psikiyatrik hastalıklara eğilim artıyor. Beyindeki hastalıkların yanı sıra hormonal bir hastalık olan tiroid hastalıklarında da halsizlik, yorgunluk, dikkat azalmasının yanı sıra mutsuzluğa dolayısıyla depresyona eğilim artıyor. Ayrıca yapılan araştırmalara göre kalp krizi geçiren bireylerde de depresyona eğilim gözlemlenmiştir.

 

Sonuç olarak, mutluluğu dışarıdaki nedenlere bağlı değil içimizdeki pek çok nedene bağlı olabilir. Mutluluğumuzu başkasının gelip avcumuza koymasını beklemekten ziyade biz içimizde yarattığımızda bizim hayat tarzımız haline gelecektir ve bizden hiç ayrılmayacaktır. Sağlıklı ve mutlu kalın…

 

Kaynaklar

  • Ilan, Vashurin, et al. "The effect of narrow‐band ultraviolet B radiation on sleep, happiness, and appetite: A prospective cohort study." Photodermatology, Photoimmunology & Photomedicine(2020).
  • Claustrat, B., and J. Leston. "Melatonin: Physiological effects in humans." Neurochirurgie 61.2-3 (2015): 77-84.
  • https://www.ntv.com.tr/galeri/saglik/depresyona-surukleyen-7-hastalik,UIc8FMGY1Um7dj-lqbvOtg/NPEzmqRukkChWO8QNiFVxw

 

 

Ecz. N. Nazlı OKAY

 

Eczacıdan Sağlık

DİĞER HABERLER
Koah Nedir?
Uzmanlardan Evde Kalın Çağrısı
Reçete/ Saglıklı Üremede Dikkat Edilmesi Gerekenler
D Vitaminine Bütüncül Bakış
Şekerin Habercisi: Bulanık görme
’Reçete’/ Cildimizi Nasıl Koruruz?
Saygı ve Sevgi ile Anıyoruz
Kronik Hastalara Tavsiyeler
’Reçete’de’ Biorezonans Tedavisi
Kış Aylarında Cilt Sağlığı
Güvenli Yol Eczaneler
’Reçete’de’ Obezite
Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun
’Reçete’de’ Meme Kanseri: Erken Teşhiste %100 Başarı
Gebe Kalma Yolunda Doğru Beslenme
En Etkili Yol Aşı
Ekran Bağımlılığı Cildi Yaşlandırıyor
Hangi Takviyeyi Nasıl Kullanalım?
Ruhsal Hastalıklar İkinci Sırada
’Reçete’de’ Altın Cerrahi
Dünya Disleksi Farkındalık Günü
Ne Zaman Grip Aşısı Olmalı?
’Reçete’de’ Fonksiyonel Beslenme Nasıl Yapılır?
Kalp Hastalıklarından Korunmak
Diş Sağlığına Zarar Veren Alışkanlıklar
’Reçete’de’ Baş Ağrısı Neden Olur?
Tavsiye İle İlaç Almayın
Bağırsak Kanseri Belirtileri
Hipertansiyon Nedir?
Gençlerde Kalp Hastalığı

En Çok Okunanlar


Kronik Hastalara Tavsiyeler

Hastaların, doktorlarının verdiği tedavi planına ve ilaç kullanımına harfiyen uymaları gerektiğini söyledi.

Güvenli Yol Eczaneler

Eczacılar tarafından, ilaçların eczaneye kabulü sırasında İlaç Takip sistemi üzerinden sorgulama yapılmakta.

Kış Aylarında Cilt Sağlığı

Kış boyunca cildinizin sağlıklı, nemli ve esnek kalmasını sağlamak için birkaç küçük adım atabilirsiniz. İşte kış aylarında cilt sağlığınızı korumak için yapmanız gerekenler: