Doğal Afetlerin İnsan Psikolojisi Üzerindeki Etkileri

Doğal Afetlerin İnsan Psikolojisi Üzerindeki Etkileri

Psk. İlknur GÖKÇE

 

Doğal afetler (sel, deprem, heyelan, volkanik patlamalar, tsunami, orman yangınları) can ve mal kaybının oluşmasına sebep olan olaylardır. Afetler anlaşılması güç bir küresel sorundur; hayatımızın kaçınılması mümkün olmayan bir gerçeğidir. Her yıl çeşitli bölgeler ve topluluklar, psikolojik hastalıklara ve maddi kayıplara sebep olan afetlerden etkilenmektedir. Afetler ve ruh sağlığı birbiriyle ilişkili iki konudur. Afetzedelerde sosyal ve ekonomik sıkıntıların yanı sıra psikolojik sıkıntılar da oldukça yaygındır.  Afetler, ondan etkilenen nüfus üzerinde olumsuz bir etkiye neden olabilir. Sosyal ve ekonomik kayıplarla birlikte, toplumlar ve o toplumda yaşayan bireyler, Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), anksiyete ve depresyonu hızlandırabilecek bir zihinsel karmaşa yaşarlar. Genel olarak afetler maddi kayıpların maliyeti ile ölçülür, ancak bu kayıplar bir kişinin afet sonrası yaşadığı duygusal acılarla kıyaslanamaz. Çünkü psikolojik olarak çökmüş bir bireyi maddi varlık tatmin etmez. Bu travmatik deneyim, afetzedelerin yaşam işleyişlerini bozmakta ve bireyler için kayıplara neden olmaktadır. Ayrıca, afet sonrası bağlı bulundukları toplumdaki rollerinde bir umut eksikliği ve rahatsızlık oluşur. 

Afetler çoğunlukla öngörülemezdir ve bu da kişilerin bir şok durumuna girmesine sebep olur. Afetzedeler kayıplarını inkâr etme ve gerçeklerden kaçma eğilimindedir. İnkârcı olmak, mağdurları stres, kaygı ve diğer tepkilere karşı daha da savunmasız hale getirir. Evler, insanlar için güvenlik ve güvenlik sağlayan yerlerdir. Ancak afetler sonucunda kişilerin evlerinin, mülklerinin ve diğer değerli varlıklarının zarar görmesi, mağdurlarda bir güvensizlik duygusunun ortaya çıkmasına sebep olur.

Afetin psikolojik etkileri çocukların, kadınların ve başkalarına bağımlı yaşayan yaşlı nüfusların arasında daha şiddetlidir. Bu nedenle, onların ilgilenilmesi gereken özel ihtiyaçları vardır ve ilgilenilmelidir. Afet sonrasında özellikle çocuk ve ergenlerde çeşitli davranışsal, psikolojik, duygusal sorunlar ve dengesizlikler gözlemlenir. Afetlerin çocuklar ve yetişkinler üzerindeki psikolojik etkileri TSSB (travma sonrası stres bozukluğu), panik bozukluk, depresyon, anksiyete ve uyku yeme bozuklukları şeklinde görülebilir.

 

Kaynakça

 

Eczacıdan Sağlık

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.