’Reçete’/ Bel Ağrıları
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Doç. Dr. Seçil Pervane Bel Ağrısı: Tedavi Nasıl yapılır?
Deniz ve Havuzda Bulaşabilecek Hastalıklardan Nasıl Korunmalı?
Yüzdüğümüz suda bulunan mikrop ve kimyasal maddelerden kaynaklanan hastalıklara rekreasyonel su hastalıkları (RSH) adı verilir. Bu hastalıklar, mikrop ya da kimyasallarla kirlenmiş enfekte suların yutulması, buharının solunması veya yüzme havuzlarında, sıcak su havuzlarında, su parklarında kirli sularla temas sonucunda bulaşır. İnteraktif su kaynakları, göller, nehirler veya denizler de bu hastalıkların bulaşabildiği diğer yerlerdendir. Sudaki ya da havada gaz haline gelen kimyasal maddelerden kaynaklanabilen rekreasyonel su hastalıkları iç mekan su tesislerinde hava kalitesi sorunlarına neden olabilir.
Rekreasyonel su hastalıkları nelerdir?
Rekreasyonel su hastalıkları; deri, kulak, göz, sindirim, solunum ve nörolojik sistemde çok çeşitli enfeksiyonlarla kendini gösterebilir. RSH’lerin sık karşılaşılan ya da ciddi sonuçlara yol açabilen bazı şekilleri aşağıda sunulmuştur.
1- İshal: En sık bildirilen şekli ishaldir. İshal şeklinde görülen hastalıklara sıklıkla Cryptosporidium, Giardia, Shigella, E. coli EO157: H7 isimli bakteriler ve Norovirüs neden olabilmektedir. Bu mikroplar, enfeksiyonu olan bir çocuğun sudayken bebek bezini kirletmesi veya bir yetişkinin dışkı kazası geçirmesi durumunda suya geçebilir.
2- İdrar yolu enfeksiyonları: İdrar yolu, genital mantar ve vajina enfeksiyonlar da sık olarak rastlanmaktadır. Bu hastalıklarda idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, bel ve kasıkta ağrı, genital bölgede yanma kaşıntı ve akıntı gibi belirtiler görülür.
3- Kırmızı göz: Adenovirüsler olarak bilinen virüs kategorisi sıklıkla kırmızı göz hastalığına neden olabilmektedir. Bu virüsler, Sadece kırmızı göze değil aynı zamanda krup, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve ishale de yol açabilmektedir.
4- Dış kulak yolu enfeksiyonları: Kulak enfeksiyonları, yüzdükten sonra kulağa kaçan kirli suyun temizlenmemesi sonucu ortaya çıkar. “Yüzücü kulağı” veya otitis eksterna olarak bilinen bu enfeksiyon, yaygın çocukluk orta kulak enfeksiyonu ile aynı değildir. Enfeksiyon dış kulak kanalında ortaya çıkar ve her yaştan yüzücüde görülebilir ve ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir.
5- Molluskum kontagiosum: Molluskum kontagiosum, poksvirüslerin neden olduğu siğil benzeri bir döküntülü cilt hastalığıdır. Her ne kadar yüzme havuzu suyundan yayılmasa da, hastalığı taşıyan bir çocuk ya da yetişkinle havlu ve oyuncaklarını paylaşmak bulaşmayla sonuçlanabilir.
6- Hepatit A: Karaciğeri etkileyen viral bir enfeksiyondur. Sarılık, karın ağrısı, yorgunluk, mide bulantısı ve ateşe neden olur. Sıklıkla kontamine yiyeceklerle yayılmasına rağmen, daha az oranda kontamine sularla da bulaşabilmektedir.
7- Naegleria: Naegleria fowleri ameba isimli mikroorganizmanın neden olduğu son derece ciddi ve genellikle ölümcül olan bir enfeksiyondur. Nair olsa da bazen sıcak tatlı su havuzlarında ve göllerde bulunur ve halk arasında "beyin yiyen amip" adıyla da bilinir.
Havuz ve denizden buluşan hastalıklar için risk grupları
Çocuklar, hamile kadınlar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler (örneğin AIDS hastaları organ nakli olan veya kemoterapi alan kişiler) enfekte olduğunda daha ağır hastalığa yakalanabilir. Bu saydığımız risk grubunda yer alan bireyler, rekreasyon suyunun özellikle Cryptosporidium bakterisi içeren insan veya hayvan dışkılarıyla kirlenebileceğini bilmelidir. Çünkü bu bakteri bağışıklık sistemi güçsüz olan kişilerde yaşamı tehdit eden bir enfeksiyona neden olabilir.
Havuz ve denizden bulaşan hastalıklardan korunma yolları
Kendinizi, yakınlarınızı ve çocuklarınızı RSH’lerden korumak için yüzerken, her zaman uygulayabileceğiniz birkaç kolay ve etkili sağlıklı yüzme adımı vardır. Havuza girmeden önce bazı ölçümlere dikkat etmek faydalı olacaktır.
Havuzun son analiz sonuçlarını kontrol etmek
Havuzun dibinde bulunan tahliye deliğinin dışarıdan görülebildiğinden emin olmak
Suyun pH'sının ve serbest klor veya brom konsantrasyonunun doğru olduğundan emin olmak için havuz test şeritleri kullanmak
Açıkta kimyasal bulunmadığından emin olmak
İshaliniz varsa havuzdan uzak durmak
Açık yaranız varsa su geçirmez bandaj kullanmak
Suya girmeden önce duş almak. Sadece 1 dakika duşta durulanma, vücudunuzu kir ve başka şeyden arındırır. Böylece havuzun temiz kalmasına yardım etmiş olursunuz.
Deniz ya da havuzun temizliğinden şüphe duyuluyorsa bağışıklık sistemi zayıf olan risk grubundaki kişilerin sudan uzak durmasını sağlamak
Göz ve kulak yolu enfeksiyonlarından korunmak için gözlük ve kulak tıpası kullanmak ve sudan çıktıktan sonra kulakları iyice kurulamak
Havlu, terlik gibi kişisel eşyaları paylaşmaktan kaçınmak
Islak mayoları mümkün olduğunda hemen çıkarmak
Havuz yerine enfeksiyon riskinin daha az olduğu denizde yüzmeyi tercih etmek
https://www.anadolusaglik.org/saglik-rehberi/deniz-ve-havuzda-bulasabilecek-hastaliklardan-nasil-korunmali
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Doç. Dr. Seçil Pervane Bel Ağrısı: Tedavi Nasıl yapılır?
Bel Ağrısı Neden Olur? Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?
Grip Nedir? Grip Belirtileri Nelerdir?
Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Baş Ağrısına Ne İyi Gelir? Baş Ağrısı Nasıl Geçer, Neden Olur?
Kolon kanseri, kalın bağırsağın kolon adı verilen bir bölümünde başlayan hücre büyümesidir. Kolon, kalın bağırsağın ilk ve en uzun kısmıdır.