Vitamin Ve Minerallerin Püf Noktaları

Vitamin Ve Minerallerin Püf Noktaları

 

Vitamin Ve Minerallerin Püf Noktaları!

Ecz. Dyt. Neda Taner 

Vitaminler enerji üretmeyen organik maddeler olup, normal metabolik fonksiyonların devamı için küçük miktarlarda gerekli olan maddelerdir. Suda çözünen, yağda çözünen ve vitamin benzeri maddeler olarak sınıflandırılırlar. A (retinol), D (kalsiferol), E (tokoferol) ve K vitaminleri yağda çözünen, B grubu ve C (askorbik asit) vitaminleri ise suda çözünen vitaminlerdir.

 

 

İnsan vücudunun yaklaşık %4'ünü mineraller oluşturur. Makrominerallere olan ihtiyaç günde 50 mg'ın üzerindedir (kalsiyum, magnezyum, fosfor, sodyum, potasyum, klor). Mikromineraller (eser elementler): Demir, çinko, iyot, selenyum, bakır, mangan, flor, krom ve molibdendir. En çok eksikliği görülenler demir, iyot ve çinkodur.

 

 

 

  

 

Multivitaminlerin sabah kahvaltısı ile birlikte alınması emilimlerini artırmaktadır ve vücut tarafından faydalanılma durumunu olumlu yönde etkilemektedir. Birden fazla mineralin bir arada kullanılmasının midenin asit dengesini bozabileceği unutulmamalıdır.

 

 

 

 

 

 

Kalsiyum preparatları, akşam yemeği ile birlikte ya da yatmadan birkaç saat evvel kullanılmalıdır. Kalsiyum karbonatın yemeklerle birlikte absorbsiyonu artarken, kalsiyum sitratın emilimi için mide asidine ya da midenin dolu olmasına gerek yoktur, bu sebeple yemeklerden bağımsız kullanılabilir. Anemisi için demir preparatı kullanan osteoporoz hastası, osteoporozu için kullandığı kalsiyumu demirden farklı bir zamanda kullanmalıdır, birlikte kullanılması uygun değildir. 

 

 

Demir preparatları aç karna kullanılması ve C vitamini ile beraber alınması emilimin sağlanabilmesi için gereklidir. Demirin daha iyi absorbe olabilmesi için alınmasının ardından 2 saat kadar süt, peynir, yoğurt, yumurta, ıspanak, çay, kahve, baklagil tüketilmemesine dikkat edilmelidir.

 

C vitamini ve B grubu vitaminler özellikle de B12(kobalamin) vitamini; stimülan özellik taşıdığı için gece kullanılmamalıdır, uyku düzensizliğine yol açabilirler, hassas kişilerde yatma saatinden çok daha önce alınmalıdır. B12ve folik asit eksikliğinde bu iki vitaminin birlikte kullanımı etkili sonuç için faydalı olacaktır.  B12vitaminin bakır ve B1(tiamin) vitamini ile alınması biyoyararlanımını artırmaktadır, ayrıca B12vitamini enerji üretiminde görevli olduğundan sabah alınması tercih edilmelidir. 

 

C vitamininin; B12, E, A ve çinko ile beraber kullanılması faydalıdır. Çinko; B12, A ve C vitaminleri ile birlikte kullanılması uygun iken; demir, bakır ve B9(folik asit) vitamini ile beraber kullanılmasından kaçınılmalıdır. C, E ve A vitaminlerinin selenyum ile birlikte alınması önerilebilir ancak E vitamini demirle birlikte kullanılmamalıdır.

 

D vitamini kalsiyum ile beraber alınması absorbsiyonunu artırmaktadır. Omega 3 (Balık yağı) D vitamini ile birlikte alınabilir.  Magnezyum ve B6(pridoksin) vitaminin uyumadan önce alınması tavsiye edilir, ayrıca kalsiyumun absorbsiyonunu da artırır. 

 

E vitamininin, K vitamininden fazla kullanılması yararlanımı azaltır, bu durum K vitamininin kanın pıhtılaşmasını sağladığı için kanamaya eğilimi artıracaktır. Ayrıca varfarin kullanan hastalarda bu vitaminlerin kullanımı hususunda dikkatli olmak gereklidir. 

 

 

Ecz.Dyt Neda Taner 

neda.taner@gmail.com

 

 

Up to Date 2019, Mayoclinic.org, New healthguide.org

DİĞER HABERLER
Koah Nedir?
Uzmanlardan Evde Kalın Çağrısı
Reçete/ Saglıklı Üremede Dikkat Edilmesi Gerekenler
D Vitaminine Bütüncül Bakış
Şekerin Habercisi: Bulanık görme
’Reçete’/ Cildimizi Nasıl Koruruz?
Saygı ve Sevgi ile Anıyoruz
Kronik Hastalara Tavsiyeler
’Reçete’de’ Biorezonans Tedavisi
Kış Aylarında Cilt Sağlığı
Güvenli Yol Eczaneler
’Reçete’de’ Obezite
Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun
’Reçete’de’ Meme Kanseri: Erken Teşhiste %100 Başarı
Gebe Kalma Yolunda Doğru Beslenme
En Etkili Yol Aşı
Ekran Bağımlılığı Cildi Yaşlandırıyor
Hangi Takviyeyi Nasıl Kullanalım?
Ruhsal Hastalıklar İkinci Sırada
’Reçete’de’ Altın Cerrahi
Dünya Disleksi Farkındalık Günü
Ne Zaman Grip Aşısı Olmalı?
’Reçete’de’ Fonksiyonel Beslenme Nasıl Yapılır?
Kalp Hastalıklarından Korunmak
Diş Sağlığına Zarar Veren Alışkanlıklar
’Reçete’de’ Baş Ağrısı Neden Olur?
Tavsiye İle İlaç Almayın
Bağırsak Kanseri Belirtileri
Hipertansiyon Nedir?
Gençlerde Kalp Hastalığı

En Çok Okunanlar


Kronik Hastalara Tavsiyeler

Hastaların, doktorlarının verdiği tedavi planına ve ilaç kullanımına harfiyen uymaları gerektiğini söyledi.

Güvenli Yol Eczaneler

Eczacılar tarafından, ilaçların eczaneye kabulü sırasında İlaç Takip sistemi üzerinden sorgulama yapılmakta.

Kış Aylarında Cilt Sağlığı

Kış boyunca cildinizin sağlıklı, nemli ve esnek kalmasını sağlamak için birkaç küçük adım atabilirsiniz. İşte kış aylarında cilt sağlığınızı korumak için yapmanız gerekenler: