Kronik Hastalara Tavsiyeler
Hastaların, doktorlarının verdiği tedavi planına ve ilaç kullanımına harfiyen uymaları gerektiğini söyledi.
Öncelikle sıvı! Bol su tüketimi ve C vitamininden zengin taze sebze ve meyve sularının tüketimi akciğerlerin temizlenmesine zemin hazırlamaktadır. Sıvılar, mukus tabakasının incelmesini sağlayarak kolay nefes almaya yardımcı olur.
C Vitamini kaynakları maydanoz, kırmızı kapya biber, turunçgiller: Antioksidan özellik taşımaları nedeniyle akciğerleri serbest radikallerden korur. Ayrıca antioksidanlar solunum sisteminin epitel dokuların oluşturulmasını sağlayarak akciğerlerin bakterilerden korunmasına yardımcı olur.
Çinko kaynağı yoğurt ve tam tahıl ürünleri: Solunum yolu enfeksiyonlarına karşı bağışıklık kazandırmayı sağlayan çinko kaynağı besinler günlük beslenmemizde mutlaka yer almalı. Zengin çinko kaynağı yoğurt: her gün 2-3 porsiyon olarak, tam tahıl ürünleri ise günlük 3-4 porsiyon şeklinde tüketilmelidir.
Üzüm çekirdeği: İçeriğindeki “resveratrol” bileşeni serbest radikallere karşı akciğerlere bir kalkan görevi görmektedir. İçeriğindeki bileşenin vücut tarafından tam kullanımı için üzüm çekirdeği çiğnenerek tüketilmelidir.
Kereviz: C vitamini bakımından zengin olması antioksidan özellik göstermesini sağlar. C vitamininin enflamatuar etkisi akciğerlerde serbest radikal hasarını önlemektedir. Aynı zamanda içeriğindeki “kumarin” adlı bileşikler ile de bağışıklık hücrelerinin görevini destekleyerek serbest radikallerin büyümesini önler.
Zencefil ve zerdeçal: Zencefil; Akciğer sağlığı için ihtiyaç duyulan önemli besinlerden biri olan zencefil, akciğer için tehlike yaratabilecek toksin ve parçacıkları temizlemeye katkıda bulunur. Yapılan çalışmalarda zencefilin astım ve diğer solunum semptomlarını azalttığı gözlenmiştir.
Zerdeçal; Özellikle çayınıza zerdeçal ve zencefil ilave ederek akciğer ve vücut sağlığınızı kuvvetlendirebilirisiniz. Zerdeçal aynı zamanda akciğerlerdeki sigara dumanının ve havadaki kirliliğin zararlı etkilerini dengelemeye destek olur.
Keçiboynuzu: Akciğerlerin sağlıklı olması için ilk olarak toksinlerden arınması önemlidir. Keçiboynuzu, akciğerlerin toksinlerden arınmasını sağlayan kısacası akciğerde detoks etkisi yaratan bir besindir.
Solunum sisteminin en önemli organlarından biri olan akciğerler, dışarıdan alınan oksijeni diğer organlara iletir. Ayrıca Covid-19 pandemisinde yapılan araştırmalar, koronavirüsün solunum sistemimizin en önemli organı olan akciğerler üzerinde tutuluma yol açarak nefes darlığı, solunum yetmezliği ve zatürre gibi önemli sorunlara yol açtığını gösteriyor. Bu nedenle akciğer fonksiyonunu güçlendirmek bu pandemide ayrı bir öneme sahiptir.
Akciğer sağlığınızı iyileştirmenin en doğal yolu akciğeri temizleyen gıdalarla beslenmeye başlamaktır. Peki kendini temizleyebilen organlarımızdan olan akciğerlerimize iyi gelen besinler hangileridir? İşte akciğeri güçlendiren besinler:
Muz: Zengin potasyum içeriği sayesinde muz, akciğer sağlığı ve gelişmiş akciğer fonksiyonu için oldukça önemlidir. Yapılan bir çalışmada, özellikle çocukluk döneminde yeterli potasyum tüketiminin akciğer fonksiyonunu ve kapasitesini artırmaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.
Sarımsak: C vitamini, selenyum, potasyum ve kalsiyumdan zengin sarımsak, antioksidan özelliğinin yanı sıra içinde bulunan allisin maddesi ile akciğerlerin temizlenmesini sağlar. Allisin, akciğerlerdeki mukusu temizler ve soğuk algınlığı gibi problemlere iyi gelir. Akciğerlerin tıkanmasına sebep olan bakteriyel enfeksiyonları öldürmeye yardımcı olur.
Zencefil: Akciğer sağlığı için ihtiyaç duyulan önemli besinlerden biri olan zencefil, akciğer için tehlike yaratabilecek toksin ve parçacıkları temizlemeye katkıda bulunur. Yapılan çalışmalarda zencefilin astım ve diğer solunum semptomlarını azalttığı gözlenmiştir.
Eczacıdan Sağlık
Hastaların, doktorlarının verdiği tedavi planına ve ilaç kullanımına harfiyen uymaları gerektiğini söyledi.
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Banu Çaycı
Büyük önderimiz, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ ü en derin sevgi, saygı, bağlılık ve minnetle anıyoruz.
Şeker hastalığı kontrol edilmediği takdirde ciddi görme hasarlarına sebebiyet verebiliyor" dedi.
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof.Dr.Deniz Demiryürek Cildimizi Nasıl Koruruz? Medikal Estetik Uygulamalarında Nelere Dikkat Etmeli?
D vitamini, vücutta önemli birçok biyolojik işlevi yerine getiren ve genel sağlık için kritik bir rol oynayan yağda çözünen bir vitamindir.