Kahve Aşkına

Kahve Aşkına

Kahve Aşkına

Kahve, şüphesiz ki dünyadaki en popüler içeceklerden bir tanesidir. Yetişkinlerin yaklaşık olarak %90’ı her gün kafein almaktadır. Pek çok insan, güne bir fincan sert kahve olmadan başlamayı düşünemez. Uzmanlar, kahvenin hazımsızlık, uykusuzluk ve kalp atış hızında artış gibi sorunlara yol açabileceğine dikkat çekseler de makul ölçüde tüketim ile bu olumsuz etkilerden korunmanız mümkün olacaktır. Kahvenin faydalı olup olmadığı uzun zamandır tartışmalı bir konudur, ancak birçok yeni araştırma, her gün ılımlı miktarda kahve tüketiminin sağlık için olumlu etkilerinden yararlanabileceğinizi göstermektedir. İşte kahve içmenin bazı potansiyel faydaları...

1. Metabolizmayı Hızlandırır

Kilo vermeye çalışırken kahvenin diyetinize dahil edilmesini düşünebilirsiniz, çünkü kahvenin birçok yararından biri de metabolizmayı canlandırmasına yardımcı olmasıdır. Bu etki esas olarak, kahvenin size metabolik aktiviteyi düzenleyen ve artıran pantotenik asit (B5), niasin (B3) ve riboflavin (B2) sağlaması yoluyla gerçekleşir. Ayrıca daha canlı bir metabolizma ile vücudunuz besinleri daha verimli kullanabilecek ve bu da sizi sağlıklı tutmaya yardımcı olacaktır.

2. Dayanıklılığınızı Artırır

Birçok çalışma, kahve içmenin yorucu fiziksel aktiviteler sırasında ağrı algınızı azaltabileceğini göstermektedir. Aynı zamanda, dayanıklılığınızı arttırır ve daha enerjik hissetmenizi sağlar. Bu da antrenmana başlamadan önce bir fincan kahve içerek, egzersizinizin kalitesini büyük ölçüde artırabileceğiniz anlamına gelir.

3. Ruh Halinizi İyileştirir ve Depresyon Gelişme Riskini Azaltır

Vücudunuzu ve zihninizi harekete geçirmek için tek bir fincan kahve yeterlidir ve bu aynı zamanda kişiye kendini iyi hissettiren hormonların salınımını tetiklemeye yardımcı olacaktır. Kahve içmek ruh halinizi iyileştirir ve sizi depresyondan korur. Kahve içenlerde klinik depresyon gelişme riskinin içmeyenlere göre %20 daha az olduğuna dair bazı kanıtlar vardır. Kahvenin, dopamin ve serotonin gibi bazı kimyasalların üretimini artırması bu etkisinin altında yatan ana sebeptir. Fakat çok fazla tüketmekten kaçınılmalıdır çünkü aşırı kahve tüketimi ruh hali değişimleri ve kaygı ile de bağlantılıdır.

4. Hafızayı Güçlendirir

Kahve, merkezi sinir sisteminizi uyararak, beyninizde hafızayı kuvvetlendiren bazı kimyasalların salınımını tetiklemektedir. Kahve ayrıca dopamin ve norepinefrin gibi nörotransmitterlerin yıkımını azaltmaya yardımcı olur. Bu durum; uyanıklık, tepki süreleri ve genel bilişsel işlev de dahil olmak üzere beyin fonksiyonlarını iyileştirmektedir.

5. Besin Kaynağıdır

Kahvenin faydalarının çoğunun kafein içeriğinden geldiğini düşünebilirsiniz, ancak bu doğru değildir, çünkü size antioksidan özellikteki besinleri sağlar. Batı ülkelerinde insanların kahvelerden sağladıkları antioksidan miktarının sebzelerden ve meyvelerden sağladıklarından daha fazla olduğu bilinmektedir. Ayrıca antioksidanların yanı sıra magnezyum, potasyum, riboflavin (B2) ve niasin (B3) açısından da zengindir.

6. Diyabet Gelişme Riskini Azaltır

Son zamanlarda yapılan bazı araştırmalar, kahve içenlerin hiç tüketmeyenlere göre diyabete yakalanma ihtimalinin daha düşük olduğunu göstermektedir. Bazı uzmanlar bu avantajın kahvenin iştahı bastırmasından kaynaklandığına inanmaktadır. Bir başka kısmı ise, kahvenin kişiyi daha enerji dolu hale getirmesi ve aktif olmasını sağlaması sebebiyle bu etkinin görüldüğünü savunmaktadır.

7. Kardiyovasküler Sistemi Destekler

Öncelikle belirtmek gereklidir ki fazla miktarda kafein alımı kalp atış hızında artış ve hipertansiyona yol açabileceğinden kalbiniz için riskli olabilir. Ancak, uygun miktarlarda kahve tüketimi, felç geçirme riskinizi düşürmektedir. Ayrıca, bazı çalışmalar kahvenin kan basıncınızı arttırmasına rağmen, değişimin sadece geçici olduğunu ve uzun vadeli bir soruna yol açmayacağını tespit etmiştir.

8. Karaciğer Hastalığını Önler

Kahve yalnızca karaciğer hastalıklarını önlemeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda mevcut bir karaciğer hastalığınız varsa gerilemesine de yardımcı olacaktır. Bazı kanıtlar kahve içmenin karaciğer kanseri riskini azalttığını göstermektedir. Karaciğer sirozu riskini de azalttığı ve tedavi edilmediği zaman yıkıcı komplikasyonlara neden olabilen karaciğer yağlanmasını da tersine çevirebileceği araştırmalardan elde edilen sonuçlar arasındadır.

Gün İçinde Tüketilmesi Gereken Kafein Miktarı

Artık kahvenin faydalarını bildiğinize göre, maksimum faydanın sağlanabilmesi için tam olarak ne kadar içilmesi gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. İşte dikkat etmeniz gerekenler;

Sağlıklı Yetişkinler İçin Kafein Miktarı: Sağlıklıysanız ve tıbbi bir sorununuz yoksa, günde 400 mg kafein tüketebilirsiniz.

12 Yaş ve Altındakiler İçin Kafein Miktarı: 12 yaşın altındaki çocuklar kafeinden kaçınmalıdır.

Kafein ve İlaç Etkileşimleri:

                                                                                                                                                  

İlaç

Etkileşim

Siprofloksasin

Levofloksasin

Kafeinin kan konsantrasyonunu artırabilir, uyarıcı etkisinde artış görülebilir.

 

Asetaminofen

Emilimi artabilir.

Teofilin

Albuterol

İlacın toksisite riskini artırır.

Sinirlilik, bulantı, kusma, kasılma, uykusuzluk gibi yan etkilerde artış görülebilir.

 

Ranitidin

Famotidin

Simetidin

Nizatidin

Mide mukozasında iritasyona yol açabilir.

Antiaritmikler

Düzensiz kalp atışı riskini artırır, taşikardiye yol açabilir.

 

Karbamazepin

Fenitoin

Fenobarbital

Valproat

Antikonvülsan etkiyi önemli ölçüde azaltır.

 

Trankilizanlar

 

Kafein, uyarıcı özelliğinden ötürü ilacın antianksiyete etkisini azaltır.

Klozapin

Kanda ilacın miktarını artırarak yan etkileri artırabilir.

Benzodiazepinler

 

Uyarılabilirliği artırır, ilacın etkisini azaltır ve anksiyeteye sebep olabilir.

Diazepam

Lorazepam

Alprazolam

 

İlacın antianksiyete etkisini azaltır, sinirlilik, hiperaktivite ve uyarılabilirliğe neden olabilir.

Demir (demir sülfat, demir glukonat)

 

Emilimi azalır.

 

Tizanidin

Kan basıncında düşme, baş dönmesi ve baygınlığa neden olabilir.

Psödoefedrin

Sinirlilik ve anksiyete hissini artırır.

 

Efedrin

Ciddi etkileşim gösterir, her ikisi de stimülan özellikte olduğu için kalp üzerine önemli yan etkileri vardır.

 

Ecz.Dyt. Neda Taner/ Eczacininsesi.com

DİĞER HABERLER
Tiroid Bezi
Sahte Güneş Gözlüklerine Dikkat!
Kutlu Olsun...
Nöropatik Ağrı
Kolon Kanseri Semptomları
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!

En Çok Okunanlar


Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.

Neden D3 Vitamini ?

Kişilerin genel sağlığını desteklenmesi açısından D3 vitamini faydaları önemlidir. D3 vitamini D vitaminin alt türlerinden biridir.

Nöropatik Ağrı

Johns Hopkins Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Höke Uyardı: Diyabet Nöropatik Ağrı Riskini Artırıyor

Kolon Kanseri Semptomları

Gençlerde kolon kanseri vakaları 2011 yılından bu yana yılda yüzde 2 oranında arttı. Alanında uzman bir doktor ise dikkat edilmesi gereken ortak belirti ve semptomları şu şekilde sıraladı: