Kronik Hastalara Tavsiyeler
Hastaların, doktorlarının verdiği tedavi planına ve ilaç kullanımına harfiyen uymaları gerektiğini söyledi.
ÇİĞ BADEM
B vitaminleri, vücudun hem fiziksel hem de ruhsal dayanıklılığında önemli rol oynar. Pek çok araştırmada, B vitamini açısından zengin dana eti, avokado, badem gibi yiyecekleri bol bol tüketmenin, sinir sistemine olumlu etki yaptığı gösterilmiştir. Bu vitaminlerin eksikliğinde de kaygı bozuklukları görülebiliyor. Yeterli B6 vitamini alındığında, vücudumuzun mutluluk hormonu diye de bilinen serotonini salgılaması kolaylaşıyor, hissettiğiniz stres azalıyor. Badem ayrıca B2 ve E vitamini bakımından da zengin ve hem stresi azaltıyor, hem de bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor. Her gün küçük bir avuç badem yiyerek daha az stresli bir gün geçirebilirsiniz. Ayrıca strese girince kuşkonmaz yiyin, zengin folik asit içeriği ile stresinizi azaltmaya yardımcı olacaktır.
YEŞİL ÇAY
Yeşil çay oksidatif stres ve inflamasyonun neden olabileceği yorgunluğu önleyebilecek yüksek antioksidan kapasiteye sahiptir.
Ayrıca yapılan çalışmalar yeşil çayın, içerdiği kafein ve L-theanin sayesinde zihinsel konsantrasyonu ve uyanıklığı artırabildiğini ortaya koyuyor. Tansiyon probleminiz yoksa günde 2 fincan yeşil çay tüketimine özen gösterin.
KOYU YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
Beslenme ve Diyet Uzmanı Öçal, “Koyu yeşil yapraklı sebzeler; potasyum, magnezyum, A, C, K vitaminleri, folik asit ve lif bakımından zengindir.
İçerdiği mineraller sayesinde kırmızı kan hücrelerinin üretimini destekleyerek, hücrelere verimli bir şekilde oksijen taşınmasını sağlar ve bu şekilde hem zihinsel hem de bedensel yorgunluk ile mücadelede bizlere yardımcı olur. Kan sulandırıcı ilaç kullanmıyorsanız; günde 1 avuç çiğ olarak veya buharda koyu yeşil yapraklı sebze tüketmeye özen gösterin” diyor.
BALIK
Omega-3 kaynağı balıklar özellikle kas ve diğer dokuların yapımı açısından oldukça önemlidir. Somon, uskumru, alabalık, taze ton balığı ve sardalya gibi yağlı balıklar, gıdaları enerjiye dönüştürmek için önemli vitaminler olan B6, Niyasin (B3) ve B12 vitaminleri açısından zengindir. Balık aynı zamanda, enerji üretimi için bir başka anahtar niteliğindeki mineral olan magnezyum mineralini de fazlasıyla içerir.
YULAF
Yulaf da hem protein hem de vitaminler, mineraller ve amino asitler bakımından zengin bir besin. Üstelik doyurucu bir karbonhidrat kaynağıdır, böylece tokluk ve enerji seviyeni yüksek tutar. Uykudan önce yulaf ezmesi tüketmen mideni ve seni rahatsız etmez. Örneğin muzlu, sütlü ve yulaflı bir smoothie hem güzel uyumanı sağlar hem de sana enerji verir. Çünkü muzda kaslarını gevşeten magnezyum ile uykuyu teşvik eden serotonin ve melatonin hormonları bulunur.
Yulaf dışında, yine uzun süre tok kalmanı sağlayacak, lif, vitamin ve mineral bakımından zengin farklı kompleks karbonhidratları da öğünlerine ekleyebilirsin. Bunlara örnek olarak tam tahıllı ekmekler, esmer pirinç ve tam buğdaylı makarnayı sayabiliriz.
AVOKADO
Sağlıklı yağlar ve lif bakımından oldukça zengin olan avokado, hücresel enerjinin üretildiği mitokondrinin optimal işlevi için gerekli olan B vitaminlerinin iyi bir kaynağı.
Ayrıca içerdiği sağlıklı yağlar sayesinde yağda eriyen vitaminlerin emilimini artırıyor ve vücut için enerji kaynağı oluşturuyor. Günde 5-6 adet zeytin veya 1 tatlı kaşığı zeytinyağı yerine ¼ avokado tüketebilirsiniz.
YOĞURT
Yoğurt içerdiği probiyotikler sayesinde bağırsak mikrobiyotamızı düzenleyerek hem bedensel hem de zihinsel olarak zinde olmamıza destek oluyor. Ayrıca içerdiği B vitaminleri sayesinde yine vücudumuza aldığımız enerjinin kullanılmasını sağlıyor. Eğer intoleransınız veya alerjiniz yoksa günde 2 su bardağı yoğurt / kefir tüketmeye özen gösterin.
TURUNÇGİLLER
C vitamini deposu olan bu meyveler enerjinizi arttırır ve dikkatinizi toplamanıza yardımcı olur. Aynı zamanda bağışıklık sisteminizi güçlendirerek hastalık öncesi oluşan halsizlikleri engeller.
MUZ
Muz içerdiği doğal şekerler, lif ve potasyum sayesinde en önemli enerji depolarından biri. Muzu yoğurdunun içine karıştırarak da tüketebilirsin. Hatta daha fazla enerjiye ihtiyacın varsa sağlıklı bir fındık ezmesi ile birlikte yiyebilirsin.
BİTTER ÇİKOLATA
Bitter çikolata, normal ve sütlü çikolataya göre daha yüksek oranda kakao içeriyor. Kakaodaki antioksidanlar, vücutta kan akışını artırarak kaslara ve beyne oksijen taşınmasına destek oluyor. Ek olarak, bazı çalışmalar kakaodaki antioksidanların, zihinsel yorgunluğu azaltmaya ve ruh halini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini ortaya koyuyor.
Bitter çikolata ayrıca, zihinsel enerji ve ruh halini artırdığı gösterilen teobromin ve kafein gibi uyarıcı bileşikler içeriyor. Eğer diyabet hastalığınız yoksa günde 20 gr bitter çikolata tüketebilirsiniz.
Eczacıdan Sağlık
Hastaların, doktorlarının verdiği tedavi planına ve ilaç kullanımına harfiyen uymaları gerektiğini söyledi.
Eczacılar tarafından, ilaçların eczaneye kabulü sırasında İlaç Takip sistemi üzerinden sorgulama yapılmakta.
Kış boyunca cildinizin sağlıklı, nemli ve esnek kalmasını sağlamak için birkaç küçük adım atabilirsiniz. İşte kış aylarında cilt sağlığınızı korumak için yapmanız gerekenler:
Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ ü ve Cumhuriyetimizin bütün kurucularını sevgi, saygı ve minnetle anıyoruz.
’Reçete’de’ Obezite
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Banu Çaycı