Vitamin Ve Minerallerin Püf Noktaları

Vitamin Ve Minerallerin Püf Noktaları

 

Vitamin Ve Minerallerin Püf Noktaları!

Ecz. Dyt. Neda Taner 

Vitaminler enerji üretmeyen organik maddeler olup, normal metabolik fonksiyonların devamı için küçük miktarlarda gerekli olan maddelerdir. Suda çözünen, yağda çözünen ve vitamin benzeri maddeler olarak sınıflandırılırlar. A (retinol), D (kalsiferol), E (tokoferol) ve K vitaminleri yağda çözünen, B grubu ve C (askorbik asit) vitaminleri ise suda çözünen vitaminlerdir.

 

 

İnsan vücudunun yaklaşık %4'ünü mineraller oluşturur. Makrominerallere olan ihtiyaç günde 50 mg'ın üzerindedir (kalsiyum, magnezyum, fosfor, sodyum, potasyum, klor). Mikromineraller (eser elementler): Demir, çinko, iyot, selenyum, bakır, mangan, flor, krom ve molibdendir. En çok eksikliği görülenler demir, iyot ve çinkodur.

 

 

 

  

 

Multivitaminlerin sabah kahvaltısı ile birlikte alınması emilimlerini artırmaktadır ve vücut tarafından faydalanılma durumunu olumlu yönde etkilemektedir. Birden fazla mineralin bir arada kullanılmasının midenin asit dengesini bozabileceği unutulmamalıdır.

 

 

 

 

 

 

Kalsiyum preparatları, akşam yemeği ile birlikte ya da yatmadan birkaç saat evvel kullanılmalıdır. Kalsiyum karbonatın yemeklerle birlikte absorbsiyonu artarken, kalsiyum sitratın emilimi için mide asidine ya da midenin dolu olmasına gerek yoktur, bu sebeple yemeklerden bağımsız kullanılabilir. Anemisi için demir preparatı kullanan osteoporoz hastası, osteoporozu için kullandığı kalsiyumu demirden farklı bir zamanda kullanmalıdır, birlikte kullanılması uygun değildir. 

 

 

Demir preparatları aç karna kullanılması ve C vitamini ile beraber alınması emilimin sağlanabilmesi için gereklidir. Demirin daha iyi absorbe olabilmesi için alınmasının ardından 2 saat kadar süt, peynir, yoğurt, yumurta, ıspanak, çay, kahve, baklagil tüketilmemesine dikkat edilmelidir.

 

C vitamini ve B grubu vitaminler özellikle de B12(kobalamin) vitamini; stimülan özellik taşıdığı için gece kullanılmamalıdır, uyku düzensizliğine yol açabilirler, hassas kişilerde yatma saatinden çok daha önce alınmalıdır. B12ve folik asit eksikliğinde bu iki vitaminin birlikte kullanımı etkili sonuç için faydalı olacaktır.  B12vitaminin bakır ve B1(tiamin) vitamini ile alınması biyoyararlanımını artırmaktadır, ayrıca B12vitamini enerji üretiminde görevli olduğundan sabah alınması tercih edilmelidir. 

 

C vitamininin; B12, E, A ve çinko ile beraber kullanılması faydalıdır. Çinko; B12, A ve C vitaminleri ile birlikte kullanılması uygun iken; demir, bakır ve B9(folik asit) vitamini ile beraber kullanılmasından kaçınılmalıdır. C, E ve A vitaminlerinin selenyum ile birlikte alınması önerilebilir ancak E vitamini demirle birlikte kullanılmamalıdır.

 

D vitamini kalsiyum ile beraber alınması absorbsiyonunu artırmaktadır. Omega 3 (Balık yağı) D vitamini ile birlikte alınabilir.  Magnezyum ve B6(pridoksin) vitaminin uyumadan önce alınması tavsiye edilir, ayrıca kalsiyumun absorbsiyonunu da artırır. 

 

E vitamininin, K vitamininden fazla kullanılması yararlanımı azaltır, bu durum K vitamininin kanın pıhtılaşmasını sağladığı için kanamaya eğilimi artıracaktır. Ayrıca varfarin kullanan hastalarda bu vitaminlerin kullanımı hususunda dikkatli olmak gereklidir. 

 

 

Ecz.Dyt Neda Taner 

neda.taner@gmail.com

 

 

Up to Date 2019, Mayoclinic.org, New healthguide.org

DİĞER HABERLER
Kalp Krizinden Korunmak
İyi Bayramlar
Bahar alerjisine dikkat
Beslenme ve Diyet Önerileri
’Reçete’ / Nükleer Tıp, PET ve Kanser Tedavisi
’Reçete’ / Antibiyotik Direnci
Hemen Acile Koşmayın
Kanserde Yeni Tedavi Yöntemleri
Cilt Lekeleri
Kutlu Olsun
Reçete Kanser Nasıl Tanınır
Ramazan Ayında Susuz Kalmamak
Kızamık virüsünden nasıl korunulur?
Hamilelerdeki Rahatsızlıklar Nasıl Geçer?
Kutlu Olsun
’Reçete’ / Meme Kanseri
Dijital Demans Tehlikesi
Ramazanda İlaç Kullananlara Uyarılar
Ramazanda Beslenme Önerileri
Omega 3 ün Sağlık Üzerindeki Etkileri
Reçete Kalp Çarpıntısı Ne Zaman Tehlikeli
Aralıklı Oruç Diyeti Nedir?
Enerji İçeceklerine Dikkat!
İnatçı Öksürük Uyarısı
Reçete Yenidoğan Testleri ve Önemi
Faydaları Saymakla Bitmiyor
Gençlerde Kalp Krizi Artıyor
Diyabet Kontrol Altında Olmalı
Kritik Maske Uyarısı
Kemik Sağlığına Dikkat!

En Çok Okunanlar


’Reçete’ / Meme Kanseri

Bu bölümde, Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ekmel Tezel ile meme kanseri hakkında en çok merak edilenleri konuştuk.

Kutlu Olsun

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlu Olsun.

Ramazan Ayında Susuz Kalmamak

Ramazan, manevi bir arınma süreci olarak benimsense de, uzun saatler süren açlık ve susuzluk, özellikle sıcak iklimlerde yaşayanlar için fizyolojik bir sınav haline gelebilir.