Tatile Çıkmaya Hazır Mısınız?

Tatile Çıkmaya Hazır Mısınız?

Ecz. Gamze Taşkapu Eser 

 

Tarihler belirlendi, otel rezervasyonu tamam, biletler hazır, sıra geldi valizleri hazırlamaya…

Umuyoruz her şey yolunda gidecek ve hiç ihtiyaç olmayacak ama kötü senaryoya da hazırlıklı olmak lazım !!

Seyahate çıkarken yanınızda olması gereken Eczaneden temin edebileceklerinizle ilgili biraz detaylı bir liste yaptık.Siz içinden rotanıza, gittiğiniz yerin imkanlarına göre seçim yapabilirsiniz.

Şimdiden iyi yolculuklar…

 

 1.Eğer alerjik biriyseniz alerji ilaçlarından yanınızda bulundurun. Hava değişimi, klimalı ortam, bitki örtüsü değişimleri alerjinizi tetikleyebilir. Tatilinizi burun akıntısı, gözde sulanma, kaşıntı ve benzeri alerjik reaksiyonları ile geçirmek zorunda kalmayın. Eğer genelde alerjik yapıdaysanız önlem olarak belirli dönemlerde koruyucu amaçlı eczanelerde satılan soğuk sıkım çörekotu yağlarından kullanabilirsiniz.

 

2. Yanınıza mutlaka kas gevşetici alın. Hava değişimleri, yapılan ters bir hareket kaslarınızın tutulmasına sebep olabilir. Olası el ayak burkulmaları için de elastik bandaj alabilirsiniz

 

3.Tatile çıkarken yanınızda hafif bir ateş düşürücü ağrı kesici bulundurun. Hava değişimi, yoğun gezi programı, deniz- havuz aktiviteleri farkında olmasanız da yorulmanıza sebep olur. Kollarınızda, bacaklarınızda hafif bir ağrı hissedersiniz. Güneşle fazla temas sizi halsiz düşürebilir. Böyle bir durumda gün sonunda hafif bir ateş düşürücü – ağrı kesici alarak şikayetlerinizi giderip, ertesi güne dinç başlayabilirsiniz.

 

4. Eğer fazla efor sarf etmenizi gerektirecek yoğun bir tatil yapacaksanız, temponuzun düşmemesi için vitamin – mineral takviyelerinizi yanınıza almayı unutmayın. Multivitamin, Ruşeym yağı, Coq10 ile enerjinizi koruyabilirsiniz.

 

5. Güneşlenmek keyiflidir. Bronz ten hepimizin hayali. Fakat olası bir güneş yanığı keyif kaçırabilir, sağlığımızdan olabiliriz. Öncesinde en az 30 SPF’li Güneş Koruyucu kullanmalı, yanık olursa diye de yanık kremlerini (gümüş sülfadiazin, çinko oksit, vb.) mutlaka yanınıza almalısınız. Tatilde kimse yanmış bir cilt ile eczane aramak istemez.

 

6. Bazı kişileri araç tutar, bazı kişiler ise yeme düzeni değişince gittikleri yerde mide bulantısı yaşayabilir. Tatil süresince mide bulantısı ile uğraşmamak için mide bulantısına karşı kullanılan ilaçlardan ya da bulantı bilekliklerinden yanınızda bulundurabilirsiniz

 

7. Kadınlar için ‘Özel’ dönemler tatilde can sıkıcı olur. Ama bu sefer ipleri elinize alabilirsiniz. Eğer regl günleriniz tatilinize denk geliyor ise adet geciktirici ilaçları doktorunuza ya da eczacınıza danışarak kullanabilirsiniz. Eczacınızın bu ilaçları kullanırken dikkat etmeniz gereken risklere karşı ufak önerileri olacaktır.

 

 8. Özellikle yurtdışı tatillerinde kişilerde sıklıkla rastlanan rahatsızlıklardan biri ‘turist diyaresi’ olarak adlandırılan ishaldir. Yanınızda ishale karşı kullanılan ilaçlar bulundurmanız ishali acilen kontrol altına almak açısından önemlidir.

 

9. Bağırsaklarımız hava değişiminden oldukça etkilenen organlardır. Bazı kişilerde hava değimi nedeni ile kabızlık meydana gelir. Öyle ki kişi tatilden evine dönünceye kadar bu durum sürebilir. Tatilinizi şiş bir karın ve rahatsızlık hissederek geçirmek istemiyorsanız, yanınızda bu durum için bir ilaç bulundurmanız bizden size tavsiye. Genel bağırsak problemlerini önlemek amacıyla probiyotiklerden faydalanabilirsiniz.

 

10.Bunlara ek olarak Ateş ölçer, sinek böcek kovucu sprey yada bileklikleri, antiseptik yara temizleyici, diş bakımı ürünleri , kontak lensler ve lens solüsyonları da dahil olmak üzere göz bakımı, cilt bakımı ve kişisel hijyen malzemelerinin de bulundurulması gerekebilir.

 

Not 1)Bazı ilaç reçeteleri bir doktor tarafından imzalanan tıbbi tasdik belgesi ile taşınmalıdır. Bazı ülkeler bu belgenin sadece doktor tarafından değil aynı zamanda ulusal sağlık idaresi tarafından da imzalanmasını isterler.

Gezi sırasında ilaçların kaybolma riskini en aza indirmek için tüm ilaçlar el çantasında taşınmalıdır.  

 

Not 2) Yurtdışına seyahat eden yolcular kendi ülkelerinde görülmeyen birçok bulaşıcı hastalık riskiyle karşı karşıya kalmaktadırlar. Yolcular, seyahat öncesinde gidilecek ülkelerdeki hastalık riskleri ve koruyucu önlemler hakkında bilgilendirilmeli ve gerekli aşılar yapılmalıdır.

 

 

Rutin Aşılar

Dünyanın bazı ülkelerinde hala tetanoz, difteri, kızamık gibi hastalıklar endemik olarak görülmektedir. Bu nedenle seyahat öncesinde yolcuların ülke takvimine uygun olarak aşılarını yaptırmaları çok önemlidir. Çocuklukta yapılan aşıların pek çoğunun etkili koruyuculuk düzeyini muhafaza etmek için hayat boyunca ek aşı dozlarına ihtiyaç vardır. Yolculuk öncesi değerlendirmede rutin aşılama programına göre eksik aşılar varsa tamamlanmalı ya da hiç aşılanmamış kişiler de ilk aşılama serisini tamamlamalıdır. Rutin aşılama programında bulunan aşıların bazıları:

 

  • Tetanoz-Difteri (Td)
  • Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak (KKK)
  • Polio

 

Seyahat Aşıları

Her yolcu için yolculuk risk değerlendirmesi temel alınarak tavsiye edilir.

  • Sarı Humma
  • Meningokok
  • Tifo
  • Kolera
  • Hepatit A
  • Kuduz
  • Japon Ensefaliti
  • Kene kaynaklı ensefalit

 

Bu konuda detaylı bilgiyi Sağlık Bakanlığının Seyahat Sağlığı web sitesinden alabilirsiniz( http://www.seyahatsagligi.gov.tr/ )

 

Ecz. Gamze Taşkapu Eser

DİĞER HABERLER
Uzmanlardan Evde Kalın Çağrısı
Reçete/ Saglıklı Üremede Dikkat Edilmesi Gerekenler
D Vitaminine Bütüncül Bakış
Şekerin Habercisi: Bulanık görme
’Reçete’/ Cildimizi Nasıl Koruruz?
Saygı ve Sevgi ile Anıyoruz
Kronik Hastalara Tavsiyeler
’Reçete’de’ Biorezonans Tedavisi
Kış Aylarında Cilt Sağlığı
Güvenli Yol Eczaneler
’Reçete’de’ Obezite
Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun
’Reçete’de’ Meme Kanseri: Erken Teşhiste %100 Başarı
Gebe Kalma Yolunda Doğru Beslenme
En Etkili Yol Aşı
Ekran Bağımlılığı Cildi Yaşlandırıyor
Hangi Takviyeyi Nasıl Kullanalım?
Ruhsal Hastalıklar İkinci Sırada
’Reçete’de’ Altın Cerrahi
Dünya Disleksi Farkındalık Günü
Ne Zaman Grip Aşısı Olmalı?
’Reçete’de’ Fonksiyonel Beslenme Nasıl Yapılır?
Kalp Hastalıklarından Korunmak
Diş Sağlığına Zarar Veren Alışkanlıklar
’Reçete’de’ Baş Ağrısı Neden Olur?
Tavsiye İle İlaç Almayın
Bağırsak Kanseri Belirtileri
Hipertansiyon Nedir?
Gençlerde Kalp Hastalığı
’Reçete’de’ Hangi Bitki Ne İçin Kullanılır?

En Çok Okunanlar


Kronik Hastalara Tavsiyeler

Hastaların, doktorlarının verdiği tedavi planına ve ilaç kullanımına harfiyen uymaları gerektiğini söyledi.

Güvenli Yol Eczaneler

Eczacılar tarafından, ilaçların eczaneye kabulü sırasında İlaç Takip sistemi üzerinden sorgulama yapılmakta.

Kış Aylarında Cilt Sağlığı

Kış boyunca cildinizin sağlıklı, nemli ve esnek kalmasını sağlamak için birkaç küçük adım atabilirsiniz. İşte kış aylarında cilt sağlığınızı korumak için yapmanız gerekenler: