Bahar Mevsiminin Kalbe 6 Etkisi

Bahar Mevsiminin Kalbe 6 Etkisi

İlkbahar neşesi ve coşkusuyla gelir ama hastalıkları da beraberinde getirir. Ani hava değişimi fiziksel ve ruhsal değişimlere neden olur. Atmosferde yaşanan ısı ve basınç değişimi, polen artışı ve güneşin etkisiyle kalp hastalıkları, alerji, cilt hastalıkları ve böbrekler rahatsızlıkları daha çok görülür. Bütün bu değişimlerden etkilenen kalbimizde kriz görülme riski de artar. Bahar aylarında ısı ve basınç değişiklikleri ile beraber üst solunum yolları enfeksiyonlarında artış olması kalp krizi riskini tetikleyebilir. Ayrıca kalp hastaları kadar risk grubundaki kişiler de bundan etkilenebilir. Çünkü havaların ısınması ile beraber terleme gibi nedenlerle vücutta sıvı kaybı yaşanması ile kanda koyulaşma ve pıhtılaşma meydana gelebilir. Bu da kalp krizi ve felç risklerini artırır.

Baharda kalp hastalığı olanların ya da risk grubundaki kişilerin dikkat etmesi gerekenler…

1. Sıcaklarda kalp aşırı çalışır

Artan sıcaklarla birlikte havadaki nem oranı da artar. Bunun sonucunda da su ve mineral kaybı oluşur. İdrar söktürücü ilaç kullanan kişilerin bol miktarda su tüketmeleri gerekir. Özellikle çok fazla terleyen ya da kilo sorunu yaşayan kalp hastaları bu konuda çok daha dikkatli olmalı. Terlemeyle birlikte vücutta kaybolan sıvı, kan akışkanlığında azalmaya ve koyulaşmaya neden olur. Sıcak ortamda, kendini soğutmak amacıyla kan cilde hücum ederken kan basıncı düşebilir veya yükselebilir. Bu da kalbin aşırı çalışmasına, beklenmedik kalp krizlerine, ritim bozukluklarına, ani oluşan ve hastaneye yatmayı gerektirecek kalp yetersizliklerine yol açabilir.

2. Terlememeye özen gösterin

Mevsim geçişlerinde sıcaklıkların ani olarak değişmesine öncelikle deri ve böbrekler tepki verir. Deri, sıcaklık seviyesi arttığında terleyerek vücut ısısını dengede tutmaya çalışırken, böbrekler de bu sırada vücuttaki su oranını korumak için idrar üretimini yavaşlatır. Bunun sonucu olarak da vücuttaki kan koyulaşır ve pıhtılaşma eğilimi artar. Bu nedenle söz konusu dönemde sağlıklı ve düzenli beslenmenin yanı sıra, mevsime ve sıcaklıklara uygun, terlemeye neden olmayacak kıyafetler giymek ve hareketli bir yaşam sürmek önemli. Hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar bol su tüketmeli ve ilaçlarını doktorlarının önerdiği şekilde almaya özen göstermeli. Ayrıca idrar söktürücü etkisi olan alkollü ve kafeinli içeceklerden, gazlı ve aşırı şekerli sıvı gıdalardan da uzak durulmalı.

3. Egzersizlerinizi doktorunuza danışın

Bahar aylarında havaların olumlu etkisi ile kendin iyi hisseden kişiler, daha fazla efor sarf etmek ister. Fiziksel özelliklere ve yaşa uygun olmak üzere haftada 5 saat düzenli egzersizler yapılması fayda sağlar. Kalp hastalığı olanların bu durumda takiplerini sürdüren doktorlarına başvurarak, yapmayı planladıkları spor türünü ve bunların sürelerini danışmaları, ayrıca kullandıkları ilaçların dozlarını da yeniden kontrol ettirmeleri gerekir.

4. Tansiyonunuz fırlamasın

Kalp hastalıkları açısından riski azaltmak için kan basıncı yüksekliğinin de kontrol altında tutulması gerekir. Özellikle tansiyon hastalığı olanların ve risk grubunda yer alan kişilerin ayda bir kez, aynı gün içerisinde tansiyonlarını belirli aralıklarla birkaç kez ölçmesinde yarar var. Ölçülen değerin büyük tansiyon için 140 mmHg, küçük tansiyon için ise 90 mmHg ve altında olması gerekir. Bu değerleri aşan durumlarda ise mutlaka bir uzmana danışılmalı. Tansiyon ilacı kullanan kişilerin de tedavilerine aksatmadan devam etmeleri gerekir.

5. Tuz tüketiminizi sınırlandırın

Aşırı tuz tüketimi başta böbrekler ve kalp olmak üzere birçok organı ve dolayısıyla genel sağlığımızı olumsuz yönde etkiler. Fazla miktarlarda alınan tuz tansiyonun yükselmesine neden olurken bu durum damar sağlığını olumsuz etkiler. Kardiyovasküler hastalıklardan korunmak adına yemeklere tuz atmadan önce bir kez daha düşünün.

6. Sigara ve alkol pıhtılaşmayı artırır

Sigara kullanımı damarlarda tıkanmaya yol açarken aynı zamanda kanı koyulaştırarak pıhtılaşma eğilimini artırır. Bu nedenle sigara kullanan kalp hastalarının ve kalp hastalıkları açısından risk grubunda yer alan kişilerin en kısa sürede sigarayı bırakmak için çözüm aramalarını gerekir. Fazla alkol tüketimi ise idrar söktürücü etkisi ile kanın koyulaşmasına ve pıhtılaşmaya sebep olurken, kullanılan ilaçların etkilerini de değiştirebilir.

 

Acıbadem Sağlık Grubu

DİĞER HABERLER
Çinde Yeni Salgın Alarmı
’Reçete’/ Şaşılık ve Göz Tembelliği
Domuz Gribine Dikkat
Göz Kuruluğu Nedir?
Depresyon, Anksiyete, Uykusuzluk
Aşı İle Kanserden Korunmak Mümkün
’Reçete’/ Genital Temizlik ve Vajinitler
Hareketsiz Yaşam Tehlike Saçıyor
Estetik Ameliyat Psikolojisi
Grip Tedavi Edilmeli
Bir Sigara Ömrünüzden Kaç Dakika Alır?
İyi Yıllar!
Çocuklarda RSV Enfeksiyonu
’Reçete’/ Saç Sağlığı
Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Grip Nedir? Grip Belirtileri Nelerdir?
Öksürük Nedir? Ne iyi Gelir?
Bel Ağrısı Neden Olur?
Kolon Kanseri Belirtileri
’Reçete’/ Bel Ağrıları
Huzursuz Bağırsak Sendromu
’Reçete’/ KOAH
Akciğer Sağlığı Önerileri
İdrarda Kanama
Ani İşitme Kayıpları
Eczacılar Uyarıyor!
’Reçete’/ Çocuklarda Burun Tıkanıklığı
Kolon Kanserinden Nasıl Korunuruz?
’Reçete’/ Romatoid Artrit Tedavisi

En Çok Okunanlar


Kolon Kanseri Belirtileri

Kolon kanseri, kalın bağırsağın kolon adı verilen bir bölümünde başlayan hücre büyümesidir. Kolon, kalın bağırsağın ilk ve en uzun kısmıdır.