Sebzelerin Karanlık Yüzü

Sebzelerin Karanlık Yüzü

 

Herkesin bildiği üzere sebzeler bizim için hayati öneme sahip. Gençleştiren, zayıflatan, sağlıklı olmamıza yardım eden sebzeler, her geçen gün keşfedilen yeni özellikleri ile diyete alındıklarında birçok hastalığı bile tedavi ediyor.

Peki ya karanlık yüzleri?

İşte dikkat edilmesi gereken sebzeler ve nedenleri…

 

Nişastalılar

Harvard Üniversitesi’nde 133 bin yetişkin üzerinde yapılan çalışmaya göre, nişastalı sebzeleri yemeyi alışkanlık haline getiren kişilerin kilo almaya daha meyilli oldukları, hatta zayıflamak için bu sebzelerin alımının kısıtlanması gerektiği sonucu çıkmıştır. Patates, bal kabağı, mısır, havuç ve bezelye nişastalı sebzelerdir.

 

Turpgiller

Karalahana, brokoli, karnabaharı lif yapılarıyla, düşük kalorileriyle, birçok besin değerini taşımasıyla süper sebzeler olarak biliriz değil mi? Maalesef bu sebzelerin kusuru şişkinlik ve gaz yapmaları…

Turpgillerin içinde çoğunlukla bulunan ve kompleks bir şeker olan rafinozu işleyen enzim insan vücudunda bulunmadığından, bu sebzeleri yediğimizde barsaklarımızda bakteriler tarafından fermente edilirler. Ortaya çıkan metan, karbondioksite ve hidrojeni ise barsaklarda gaz oluşturur.

 

Patlıcangiller

Bu tanımlama size bir tek sebzeyi çağrıştırmasın. Latince isimleri ‘Solanum’ ile başlayan bu aile köpeküzümüne kadar birçok sebzeyi içinde barındıran büyük bir ailedir. Dolmalık biber, patlıcan hatta domates bile bu ailedendir. Solanaceae ailesindeki bu sebzelerde solanin isimli bir alkoloid bileşik bulunur. Solanin çok zehirli bir bileşik haline gelebiliyor, bunu da hücrelerdeki iyon kanallarının normal işleyişini sekteye uğratarak sinir sistemini etkileyerek yapıyor. Zehirlenme vakalarında ilginç seğirmelere rastlanmasının nedeni bu olabileceği görüşü de var.

En çok Solanin yüklü olan besinlerin başında ise filizlenmiş yeşil patates geliyor. O yüzden yeşil patatesten ve filizlenmiş patatesten uzak durmak gerekiyor.  

1978'de Londra'da 78 öğrenci patates yedikten sonra ishal, kusma ve başka şikâyetlerle hastanelik olmuştu. Araştırmalar patateslerin birkaç ay depoda kaldığını ve yüksek miktarda solanin içerdiğini göstermişti.

 

Kirlilik

Her yıl çevreci örgütler tarafından en kirli 12 sebze seçiliyor. (Dirty Dozen) Kirlilikten kasıt ise tarımsal ilaçlamaya maruz kalma ve pestisit içeriği. USDA, 2017 yılında binlerce farklı ürün örneğinde 178 pestisit yani böcek ilacı bulmuş ve bu ilaçların yıkansa bile uzaklaştırılamadığı tespit edilmiştir.  Bu yılın ilk iki numarası ise sağlık deposu olan ıspanak ve çilek.  Arkasından elma, nektarin, kiraz, domates papates, üzüm, dolmalık biber gibi soframızdan eksik etmediğimiz sebze ve meyveler geliyor.

 

 

 

 

M. Matthews Health Magazine M. Daily Düzenleme : Ayşe Arık Coşkun

DİĞER HABERLER
Koah Nedir?
Uzmanlardan Evde Kalın Çağrısı
Reçete/ Saglıklı Üremede Dikkat Edilmesi Gerekenler
D Vitaminine Bütüncül Bakış
Şekerin Habercisi: Bulanık görme
’Reçete’/ Cildimizi Nasıl Koruruz?
Saygı ve Sevgi ile Anıyoruz
Kronik Hastalara Tavsiyeler
’Reçete’de’ Biorezonans Tedavisi
Kış Aylarında Cilt Sağlığı
Güvenli Yol Eczaneler
’Reçete’de’ Obezite
Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun
’Reçete’de’ Meme Kanseri: Erken Teşhiste %100 Başarı
Gebe Kalma Yolunda Doğru Beslenme
En Etkili Yol Aşı
Ekran Bağımlılığı Cildi Yaşlandırıyor
Hangi Takviyeyi Nasıl Kullanalım?
Ruhsal Hastalıklar İkinci Sırada
’Reçete’de’ Altın Cerrahi
Dünya Disleksi Farkındalık Günü
Ne Zaman Grip Aşısı Olmalı?
’Reçete’de’ Fonksiyonel Beslenme Nasıl Yapılır?
Kalp Hastalıklarından Korunmak
Diş Sağlığına Zarar Veren Alışkanlıklar
’Reçete’de’ Baş Ağrısı Neden Olur?
Tavsiye İle İlaç Almayın
Bağırsak Kanseri Belirtileri
Hipertansiyon Nedir?
Gençlerde Kalp Hastalığı

En Çok Okunanlar


Kronik Hastalara Tavsiyeler

Hastaların, doktorlarının verdiği tedavi planına ve ilaç kullanımına harfiyen uymaları gerektiğini söyledi.

Güvenli Yol Eczaneler

Eczacılar tarafından, ilaçların eczaneye kabulü sırasında İlaç Takip sistemi üzerinden sorgulama yapılmakta.

Kış Aylarında Cilt Sağlığı

Kış boyunca cildinizin sağlıklı, nemli ve esnek kalmasını sağlamak için birkaç küçük adım atabilirsiniz. İşte kış aylarında cilt sağlığınızı korumak için yapmanız gerekenler: