Hazımsızlık Sorunu

Hazımsızlık Sorunu

Sindirim sisteminiz ne kadar sağlıklı?  Beslendiğimiz her an sindirim sisteminizi de etkilemiş olduğumuzu düşünürsek, sağlıklı olmasının ne kadar önemli olduğunu görmüş oluruz.. Sindirim sisteminizin huzuru, hem fiziksel hem de psikolojik olarak sizi olumlu yönde etkiliyor. Hazımsızlık diğer adıyla dispepsi olarak bilinen sorun pek çoğumuzun zaman zaman karşılaştığı sindirim sistemi ve yeme alışkanlıklarına bağlı bir problemdir. Hazımsızlık tek başına bir hastalık sayılmasa da hazımsızlığın altında yatan farklı nedenler önemli hastalıklara işaret edebiliyor. Bunun için hazımsızlığın doğru tespit edilmesi ve soruna yönelik doğru tedavi uygulanması önemli bir yer tutuyor. 


Hazımsızlık belirtileri


Hazımsızlık, karnın üst bölgesinde ortaya çıkan ağrı, şişkinlik hissi, yemekten sonra doygunluk, bulantı, göğüste yanma gibi şikayetlerden bir ya da birkaçı ile kendini gösteriyor. Pek çok kişinin yaşabileceği bir sorun olan hazımsızlıkla şikayetleri nedeniyle çok az kişi doktora başvuruyor. Sorunun ortaya çıkmasında yaşam tarzı alışkanlıkları son derece önemli. 

 

Sigara, alkol kullanımı, aşırı yağlı ve baharatlı beslenme, aşırı kahve tüketimi, fazla kilolu olmak ve stress hazımsızlığa neden olan etkenlerin başında geliyor.

 

 

Hazımsızlık nedenleri


Hazımsızlık sorunun ortaya çıkmasında cinsiyet ya da yaş bir risk faktörü oluşturmuyor. Yeme alışkanlıkları ve yaşam tarzı, hazımsızlığın tek sebebi değil. Bazı durumlarda sindirim sistemindeki ciddi problemler de hazımsızlığa neden olabiliyor. Gastroözofageal reflü ve mide fıtığı nedeniyle mide sıvısının ve gazın yukarı kaçması, irrtabl barsak sendromuna (IBS) bağlı olarak bağırsak içindeki besinlerin hareketi hazımsızlık yaratabiliyor. Bununla birlikte, duodenum (oniki parmak bağırsağı) veya mide ülseri, laktoz intoleransına bağlı süt ve süt ürünlerinin sindirilememesi, un ve unlu mamullerin sindirilemediği çölyak hastalığı, safra kesesi ağrısı ya da iltihabı, depresyon, anksiyete ve mide kanseri hazımsızlık yaratan hastalıklar arasında yer alıyor. 

 

 

Hazımsızlık için öğünleri sıklaştırın

 

Sindirim sisteminizin de dinlenmeye ihtiyacı var!


Yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle birlikte hazımsızlık şikayetleri azalabiliyor. Günde 2-3 büyük öğün yerine, sık aralıklarla az yemek hazımsızlığa karşı önemli bir adım. Mide yanmalarını tetikleyeceği için çok baharatlı ve yağlı gıdalardan uzak durulmalı. Reflüye neden olabileceği için yemek yedikten hemen sonra yatılmamalı, ayrıca çikolata, nane, alkolden uzak durulmalı. Bunun yanında gün içinde tüketilen çay, kahve miktarının azaltılması, kilo sorunu varsa fazla kiloların verilmesi ve sigara kullanılıyorsa da bırakılması hazımsızlığa bağlı şikayetleri hafifletiyor. Gece hazımsızlığı çekildiği durumlarda da yatak başlığının yükseltilmesi ve karın bölgesini sıkan dar kıyafetlerin giyilmemesi gibi tedbirler faydalı olabiliyor.

 


Hazımsızlık yanında bu şikayetler varsa dikkat!


Hazımsızlık kişisel önlemlerle gideriliyor ve bazı kişilerde hafif seyredebiliyor. Bu nedenle genellikle doktora başvurulmuyor. Hazımsızlık sorunu ciddi hastalıkların belirtisi de olabiliyor. Sorun sürekli tekrar ediyorsa, beraberinde kusma ve yutma güçlüğü yaşanıyorsa ve hızlı bir kilo kaybı varsa mide ülseri ya da mide kanseri söz konusu olabiliyor. Böyle bir şüphede mutlaka sağlık profesyonellerine danışılmalı. 

 

 

Dispepsi yani hazımsızlık için doktorunuzdan veya eczacınızdan yardım alabilirsiniz, semptomları hafifletebilir, yaşam kalitenizi artırabilirsiniz. 

Acıbadem Hastanesi / Gastroenteroloji

DİĞER HABERLER
Kolon Kanseri Vakalarında Artış
’Reçete’ / Böbrek Sağlığınızı Koruyun
Kutlu Olsun
Herkes Aynı Tansiyon İlacını Kullanmamalı
Sıcak Çarpmalarında Artış Yaşanıyor
Sıcak Havalara Dikkat
’Güvenilir Adres: Eczane’
’Reçete’ / Radyoterapi Nedir?
’Reçete’ / Fibromiyalji Nedir?
Nabız Nedir? Kaç Olmalı?
Güneş Yanıklarına Dikkat !
’Reçete’ / Cinsellik Nedir? Nasıl Sağlıklı Yaşanır?
Anoreksiya Nervoza
Havuzlara Dikkat
KKKA Tehlikesi
Hastalık Değil Farklılık
’Reçete’ / Yüz Estetiği Rehberi
Kilo Vermek İçin Organlarınzdan Olmayın
Yaz Aylarında Diş Bakımı
Demans Nedir?
Aşırı Sıcaklara Dikkat
Kalp Hastaları Sıcak Havalarda Ne Yapmalı?
’Reçete’ / Diyabetik Ayak Nasıl Tedavi Edilir
Magnezyum Nedir
Kurban Bayramınız Kutlu Olsun
Bel Ve Boyun Fıtığı
’Reçete’ / Sağlıklı Alışveriş Rehberi
Yaz Hastalıkları
Keneden Korunmanın Yolları
Kulak Tıkacı Kullanın

En Çok Okunanlar


Havuzlara Dikkat

Özellikle kontrolsüz pH seviyelerine sahip havuzlarda yüzmenin, diş minesinde erozyona yol açarak hassasiyet, renk değişimi ve çürük riskini artırdığını belirtti.

Kilo Vermek İçin Organlarınzdan Olmayın

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, "Zayıflama ürünleri ve özellikle zayıflama çayları, ciddi sağlık riskleri barındırıyor.

KKKA Tehlikesi

Kenelerin vücudu tek parça halindedir; ön kısımda konakçıya tutunup deriye sokulan ağız parçaları bulunur.

Anoreksiya Nervoza

Gençler arasında hızla yayılan anoreksiya nervozanın hem fiziksel hem ruhsal sağlığı tehdit eden ciddi bir yeme bozukluğu olduğunu belirtti.