Miyomlar Nedir?  Tedavi Etmek Gerekir Mi?

Miyomlar Nedir? Tedavi Etmek Gerekir Mi?

"Miyomlar kısırlık ya da tekrarlayan düşük gibi sorunlara neden oluyorsa cerrahi yöntemler düşünülebilir" diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Taner Usta, miyom tedavisi hakkında bilgiler verdi.

Miyom oluşumları kadınlarda sık görülmekle birlikte, düzenli jinekolojik muayene yaptırmayanlarda geç fark edilen bir sorundur. Bazı durumlarda kısırlığa yol açabilir, hatta  rahmin alınması gerekebilir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Taner Usta, miyomların bulundukları yere, boyutlarına ve türlerine göre tedavi edilebildiğini söyledi. “Özellikle çocuk sahibi olmak isteyen kadınlara rahmi koruyacak tedaviler sunulabilir” diyen Usta, “Miyomlar herhangi bir şikayete neden olmadığı sürece tedaviye gerek yoktur ancak takiplerinin yapılması gerekir. Miyom takipleri esnasında adet dönemlerinde aşırı kanama, kansızlık, cinsel ilişki esnasında ağrı, sık idrara çıkma, kabızlık, bel veya kuyruk sokumunda ağrı gibi şikayetlerin ortaya çıkması durumunda tedaviye başlanmalıdır” şeklinde konuştu.

İlaç ile miyom tedavileri

Miyom için ilaç tedavisinde şiddetli ağrıları kontrol altına almak ve kanamanın şiddetini azaltmak için ağrı kesiciler önerilebilir. Miyomların boyutunu küçültmek ve/veya boyutu kontrol altında tutabilmek için ilaçla hormon tedavisi de yapılabilir.

“Bu oluşumların yol açtığı sağlık sorunlarından birisi de kansızlıktır” uyarısında bulunan Prof. Usta, “Kansızlığı önleyebilmek için demir takviyesi ya da ilerleyen durumlarda kan nakli gerekebilir. Şiddetli kanaması olan kadınlar için rahim içerisine yerleştirilen hormonlu spiral takılması kanamayı engelleyebilir” açıklamasını yaptı. 

Medikal yöntemler ile miyom tedavisi genellikle yaşam kalitesini artırmak ve durumu kontrol altına almak için tercih edilir. Bazı kadınlarda menopoz dönemi yakınsa cerrahi müdahale yerine menopoza girmesi beklenir ki, bu dönemde miyomların küçüldüğü görülmektedir.

Histereskopi, laparoskopi ve robotik cerrahi ile miyomlara müdahale edilmesi mümkün. Bir rahimde tek bir miyom olabileceği gibi birden fazla miyom da bulunabilir. Bu tekniklerden hangisinin tercih edileceğine ise miyomların sayısına, türlerine, yerleşim noktalarına ve boyutlarına bakılarak karar verilir. Rahmin korunması mümkündür. Pek çok kadın bu tür operasyonlarda rahmin tamamen ya da kısmen alınacağını düşündüğü için çekingen davransa da doğurganlığa zarar verecek en ufak bir ihtimalin operasyon öncesinde masaya değerlendirilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

 

Kaynakça

  • https://www.milliyet.com.tr/pembenar/miyomlari-tedavi-etmek-gerekir-mi-6381515

Eczacıdan Sağlık

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.