Saç Dökülmesi

Saç Dökülmesi

Saçlar özellikle kadınlar için güzelliğin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Her ne kadar öncelikle kozmetik olarak ilgilenilse de, vücuttaki görevi kozmetik kaygının ötesindedir. İnsan başında bulunan 'saç' olarak isimlendirdiğimiz kılların esas görevi; ısı ve su dengesini sağlamak, kafatasını dış etkilerden korumaktır.

Sağlıklı bir kafada ortalama 100-150 bin adet saç bulunur ve erişkinlerde yıkanma ve taramaya bağlı olarak günde ortalama 100 adet saç teli dökülmesi normal kabul edilir. Erkeklerde daha sık olarak görülen saç dökülmesi, genellikle 25 yaşlarında başlar ve hayatları boyunca tüm erkeklerin %70'e yakınını etkiler.

 

Saç Dökülmesinin Nedenler:

Saç dökülmesi; kansızlık, demir ve vitamin eksiklikleri, hormonal ve besinsel faktörler, kimyasal maddelere maruz kalmak, genetik yatkınlık, sistemik hastalıklar, kıl gelişimi bozuklukları, ilaçlar, psikolojik stres ve saçlı deri hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. En sık görülen saç dökülmesi genetik tiptir. Genetik saç dökülmesi yaşla birlikte en sık görülen kellik nedenidir. Erkek tipi ya da genetik tip saç dökülmesi alın bölgesinden başlayan ve buralardaki kıl köklerinin erkeklik hormonuna (testosteron) aşırı derecede duyarlı olmasına bağlıdır. Kadınlarda oluşan saç kaybı özellikle menopoz sonrası oluşan hormonal değişimler sonucunda meydana gelmektedir.

Saç dökülmesine sebep olan bir başka sık rastlanan neden ise mevsimsel dökülme diye bilinen, özellikle yaz bitiminden sonbahara geçiş sürecinde oluşan dökülme türüdür. Ortalama iki hafta süren bu süreç birçok kişiyi endişelendirse de aslında saçların kendini yenilediği doğal bir durumdur ve dökülen saçların yerine yenileri çıkar.

Saç Dökülmesinde Tedavi:

Öncelikle, tedaviye başlanmadan önce saç dökülmesine neden olan sorun ya da hastalık tespit edilmelidir. İlaç tedavilerinin yanında saç dökülmelerini önlemek, saçların sağlıklı uzaması ve canlı görünmesini sağlamak için rutin alışkanlıklarda bazı düzenlemeler yapmak gerekir. Bilinçsizce yapılan diyetlerden ve stresten uzak durulmalı, uyku saatlerinize dikkat edilmeli, vitamin eksikliği var ise takviye yapılmalıdır.

Saç dökülmesini önlemek ve var olan saçların kalınlaşmasını sağlayan Bakanlık onaylı ilaçlar hekim kontrolünde kullanılabilir. İlaç tedavisi saçların inceldiği ve zayıfladığı bölgelerde, yeni başlamış hafif-orta derecede saç dökülmesini önlemek için yararlı olabilir. İlaçların etkisi; saç sayısını arttırma, incelmiş saçları kalınlaştırma ve saçların daha fazla dökülmesini engelleme şeklinde olmaktadır. Bu medikal tedavilerin yanında saç mezoterapisi ve PRP gibi yöntemler de kullanılabilir. Saç mezoterapisi saçın sağlıklı büyüyüp gelişebilmesi için gerekli olan vitamin, antioksidan, mineral ve dolaşım düzenleyici maddelerin bir ince iğneler ile saçlı deriye doğrudan enjekte edilmesi işlemidir. Genellikle 2-4 haftada bir destek tedavisi şeklinde uygulanır. PRP işlemi de hastanın kendi kanının alınıp belirli işlemlerden geçirilmesi ile yapılmaktadır. PRP işlemi genellikle saç mezoterapisiyle kombine olarak uygulanabilir. Umut verici yeni bir yöntem kök hücre uygulamasıdır. Kök hücre yeni saç gelişimini uyarır. Saç ekimi ise özellikle erkek tipi saç dökülmesi olan kişilere uygulanabilir.

 

Prof. Dr. Zekayi Kutlubay

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Başhekimi

Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı

 

DİĞER HABERLER
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği
Ağrılarınızı Bitirmek İçin 5 Yöntem

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.