Kronik Hastalara Tavsiyeler
Hastaların, doktorlarının verdiği tedavi planına ve ilaç kullanımına harfiyen uymaları gerektiğini söyledi.
Omega 3 , hücrelerimizi çevreleyen hücre zarının yapısında bulunan, fakat vücutta üretilemeyen yağ asitlerinden oluşur. Bu yağlar, vücudumuzda belli oranda bulunmazsa, hücre zarı geçirgenliği bozulur ve ihtiyacımız olan vitaminler, mineraller, proteinler ve hatta oksijen yeterli düzeyde hücre içine giremez. Dolayısıyla kalp, beyin, kas ve iskelet sistemi; göz, cilt ve ruh sağlığımız için Omega 3 alımına çok çok dikkat etmeliyiz.
-Sıklıkla merak edilen konular;
1) Balık tüketerek veya bitkisel kaynaklardan bu ihtiyacımı tamamlayabilir miyim?
-Somon, sardalya, ton ve uskumru gibi soğuk deniz balıklarında omega oranı yüksektir fakat denizlerdeki ağır metal kirliliğinden dolayı, güvenli Omega 3 aldığımıza emin olamayız.
-Ceviz, keten tohumu ve yeşil yapraklı sebzeleri destek olarak tüketebilirsiniz fakat vücudunuz için gerekli miktarda Omega 3'ü bitkisel kaynaklardan tamamlamak mümkün olmamaktadır.
2) Omega3 takviyesi alırken nelere dikkat edilmelidir.?
Omega3 içerikli ürünlerin, konsantrasyon, saflık, ağır metal ve kimyasal atık içermeme durumu test edilmiş ve bunun IFOS sertifikalı olarak belgelenmiş olması gerekir.
Soğuk pres yöntemiyle elde edilmiş Omega3 ün aktif madde yüzdesi daha yüksektir, bu yöntemle üretilen ürünler tercih edilmelidir.
Omega 3 EPA ve DHA yağ asitlerinden oluşur.Doğru bir Omega 3 seçimi yapmak istiyorsanız;
➡️Kalp ve damar ,kas ve iskelet sistemi sağlığınızı korumak, kolesterol ve trigliserid seviyelerini düzenlemek için EPA,
➡️Beyin sağlığını korumak, hafızayı güçlendirmek, dikkat ve konsantrasyonu artırmak ve göz sağlığı için DHA oranı yüksek ürünler tercih etmelisiniz.
Aldığınız Omega 3'ün vücudunuza girdikten sonra, maksimum düzeyde emiliminin olması da mühimdir. Trigliserid yapıda üretilmiş formların emilimi ve dolayısıyla biyoyararlanımı daha yüksektir.
3) Omega 3 kilo aldırır mı?
Hayır! Tam tersine omega3 kullanımının insülin direncine olumlu katkısından dolayı diyet listelerinde yer alır.
4) Omega 3 kullanımına yazın ara verilir mi?
Eskiden üretilen balık yağı preparatları, morina balığının karaciğer yağından elde edilen ve yüksek miktarda A ve D vitamini içeren ürünlerdi. Günümüzde yazın da kullanabileceğiniz Omega 3 çeşidi bir hayli fazla, bu sebeple yazın ürün kullanımına ara verilmesi gerekmiyor.
5) Gebelikte Omega 3 kullanılır mı?
Evet, hem annenin hem de bebeğin sağlığı için gebelikte alınan DHA çok önemlidir.Anneleri doğum sonrası depresyondan korurken, bebeğin beyin ve göz gelişiminde etkilidir.
6) Günlük alınması gereken Omega 3 miktarı nedir?
Sağlıklı bir insan 500-1000 mg alabilir, fakat kalp hastalıklarında ve trigliserid düşürmek için kullanımı durumunda bu miktar 2 veya 3 katına çıkarılabilir.
7) Omega 3'ün kullanılmaması gereken durumlar var mıdır?
Kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız veya cerrahi işlem öncesinde iseniz, Omega 3 kullanımınızı doktorunuz kesebilir veya dozunu düzenleyebilir.
Ecz. Hilal Nesrin Elbir
Hastaların, doktorlarının verdiği tedavi planına ve ilaç kullanımına harfiyen uymaları gerektiğini söyledi.
Eczacılar tarafından, ilaçların eczaneye kabulü sırasında İlaç Takip sistemi üzerinden sorgulama yapılmakta.
Kış boyunca cildinizin sağlıklı, nemli ve esnek kalmasını sağlamak için birkaç küçük adım atabilirsiniz. İşte kış aylarında cilt sağlığınızı korumak için yapmanız gerekenler:
Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ ü ve Cumhuriyetimizin bütün kurucularını sevgi, saygı ve minnetle anıyoruz.
’Reçete’de’ Obezite
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Banu Çaycı