Hurmanın Sağlığa Faydaları

Hurmanın Sağlığa Faydaları

Ecz.Sevde Gül ÇETİN

RAMAZAN SOFRALARININ VAZGEÇİLMEZ LEZZETİ HURMANIN SAĞLIĞA FAYDALARI

Hurma, dünyanın birçok tropikal bölgesinde yetişen hurma ağacının meyvesidir. Özellikle Ramazan ayında iftar sofralarımızdan eksik etmediğimiz bir tattır. Hurmanın sağlımıza olan yararlarını bilerek ya da bilmeyerek çoğumuz severek tüketiriz. Şu an tam da Ramazan ayındayken hurmanın yararlarından bahsetmenin tam zamanı. Hadi gelin birlikte öğrenelim.

1.Çok Besleyici

Hurma mükemmel bir beslenme profiline sahiptir. Kurutuldukları için kalori içerikleri çoğu taze meyveden daha yüksektir. Hurmanın kalori içeriği, kuru üzüm ve kuru incir gibi diğer kuru meyvelerin kalori içeriğine benzer. Hurmadaki kalorilerin çoğu karbonhidratlardan gelir. Geri kalanı çok az miktarda proteinden elde edilir. Kalorilerine rağmen, hurma önemli miktarda lifin yanı sıra bazı önemli vitaminler ve mineraller içerir.

3.5 ons (100 gram) porsiyon hurma, aşağıdaki besin maddelerini bize sağlar:

  • Kalori: 277
  • Karbonhidrat: 75 gram
  • Lif: 7 gram
  • Protein: 2 gram
  • Potasyum: Günlük tavsiye edilen potasyum miktarının %20’si
  • Magnezyum: Günlük tavsiye edilen magnezyum miktarının %14'ü
  • Bakır: Günlük tavsiye edilen bakır miktarının  %18'i
  • Manganez: Günlük tavsiye edilen manganez miktarının %15'i
  • Demir: Günlük tavsiye edilen demir miktarının %5'i
  • B6 Vitamini: Günlük tavsiye edilen B6 vitamin miktarının %12'si

2. Potasyumca Zengin

Hurma, vücudun iyi kalp sağlığı için ihtiyaç duyduğu bir elektrolit olan potasyum açısından yüksektir. Potasyum ayrıca vücutta kas ve protein oluşturmaya yardımcı olur.

3.Yüksek Lif Kaynağı

3.5 onsluk porsiyonda yaklaşık 7 gram lif, diyetinizdeki hurma da dâhil olmak üzere lif alımınızı arttırmanın harika bir yoludur. Lif, bağırsak hareketlerinizi destekler ve kabızlığı önleyerek sindirim sağlığınıza fayda sağlayabilir. Ayrıca hurmadaki lif, kan şekeri kontrolü için faydalı olabilir. Lif, sindirimi yavaşlatır ve yemekten sonra kan şekeri seviyelerinin çok yükselmesini önlemeye yardımcı olabilir.

4. Antioksidan İçeriği

Hurma, çeşitli hastalıklara yakalanma riskinin azaltılması da dâhil olmak üzere bir dizi sağlık yararına sahip çeşitli antioksidanlar sağlar. İncir ve kuru erik gibi benzer meyve türleri ile karşılaştırıldığında, hurma en yüksek antioksidan içeriğine sahip görünmektedir.

Antioksidanlar; hücrelerinizi, vücudunuzda zararlı reaksiyonlara neden olabilecek ve hastalığa yol açabilecek kararsız moleküller olan serbest radikallerden korurlar.

5. Beyin Sağlığı

Hurma, iltihabı azaltmak ve beyinde Alzheimer hastalığını önlemek için önemli olan plakların oluşmasını engellemek için yardımcı olabilir.

6. Beyaz Şekere Alternatif Doğal Tatlandırıcı

Hurma, meyvelerde bulunan doğal bir şeker türü olan fruktoz kaynağıdır. Bu nedenle hurma çok tatlıdır ve aynı zamanda ince karamel benzeri bir tada sahiptir. Sağladıkları besinler, lifler ve antioksidanlar nedeniyle tariflerde beyaz şeker için harika bir sağlıklı alternatif oluştururlar.

ÖNERİ: Beyaz şeker yerine hurma koymanın en iyi yolu, hurma ezmesi yapmaktır. Hurma ezmesi, hurmaların blenderda su ile karıştırılmasıyla yapılır. Temel kural, şekeri 1: 1 oranında hurma ezmesiyle değiştirmektir. Örneğin, tarifte 1 su bardağı şeker gerekiyorsa, bunun yerine 1 su bardağı hurma ezmesi koyabilirsiniz.

Kimler Hurma Yemekten Kaçınmalıdır?

  • İrritabl bağırsak sendromunuz (IBS) var ise; IBS'si olanlar, bazı insanların sindirmekte zorlandıkları küçük zincirli karbonhidratlar olan FODMAP' leri içeren gıdalara karşı hassas olabilirler. Bundan ötürü önemli bir fruktoz kaynağı olan hurma, şişkinliğe ve mide rahatsızlığına yol açabilir.
  • Büyük/ağır bir yemekten sonra; Hurma, sindirimi daha uzun süren ve lif bakımından yüksek bir besin kaynağıdır. Sonuç olarak, büyük bir yemekten sonra çok sayıda hurma yemek, kendinizi son derece aşırı tok ve rahatsız hissetmenize neden olabilir.
  • Alerjiniz varsa; Nadir olsa da, bazı insanlar hurmaya karşı hassasiyet gösterebilir, dikkat etmek gerekir.
  • İshal veya gevşek dışkı problemi yaşıyorsanız; Hurma, sorbitol olarak bilinen ve bazı insanlarda bağırsak hareketlerini arttırabilen bir şeker alkolü içerir. Bu nedenle, bağırsak hareketleriniz normale dönene kadar hurma yemeyi ​​sınırlamak veya kaçınmak en iyisidir.

İftar sofralarınızın en doğal tatlısı hurma ile boy keyifli, çok sağlıklı bir Ramazan diliyorum.

KAYNAKLAR

  • https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-dates#TOC_TITLE_HDR_8
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/322548#five-benefits
  • https://www.healthline.com/nutrition/best-time-to-eat-dates#worst-time

 

Ecz.Sevde Gül ÇETİN

ecz.sevdegul@gmail.com

 

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.