Cildin Koruyuculuğu Azalıyor

Cildin Koruyuculuğu Azalıyor

İLERLEYEN YAŞLA BİRLİKTE CİLDİN KORUYUCULUĞU AZALIYOR!

Pek çok insan cildin aslında koruyucu bir organ olduğunu fark etmiyor. Vücudun en büyük organı olan derinin en önemli görevi ise vücudu dış etkenlere karşı korumak…

Yaşla beraber hücre yenilenmesinin azaldığını ve bu durumun da cildin koruyuculuğunu azalttığını söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Ferihan Bilgin, ileri yaşta cilt sağlığını korumak için neler yapılması gerektiğini aktardı.

Derinin bünyesinde bulunan sinirler, damarlar, kıl yapıları, yağ ve ter bezleri; termoregülasyon (bir organizmanın, çevre sıcaklığı farklı olsa bile vücut sıcaklığını belirli sınırlar içinde tutma yeteneği) ve duyu fonksiyonlarını da yerine getiriyor.

YAŞLANDIKÇA CİLT LEKELERİ VE YARALAR DAHA GEÇ İYİLEŞİYOR

“Yaşla beraber hücrelerin yenilenmesi azalıyor bu durum da cildin koruyuculuğunu azaltıyor.” uyarısında bulunan Dr. Ferihan Bilgin,  “İlerleyen yaşta kolajen ve elastin gibi esnekliği sağlayan elemanların üretimi azalıyor ve derinin nemlenme kapasitesi düşüyor. Bunların sonucunda; karşımıza daha kuru, daha ince, lekeli ve kırışık, kırılgan, darbelere daha az dayanıklı, daha kolay moraran ve daha yavaş iyileşen cilt çıkıyor.” dedi.  

CİLT TEMİZLİĞİNDE SICAK SUDAN KAÇINILMALI!

Uzm. Dr. Ferihan Bilgin yaşla beraber ciltte meydana gelen durumların etkilerini azatlmak ve bu süreci uzatmak için dikkat edilmesi gerekenleri  şu şekilde sıraladı:

  • Olgun ciltler çok kuru oluyor ve doğal yağ üretimi azalıyor. Cildi daha fazla kurutmamak için yumuşak temizleyiciler kullanılmalı, makyaj yapılıyorsa makyaj, yağ bazlı temizleyicilerle çıkarılmalı. Banyo yaparken ve cildi temizlerken sıcak sudan kaçınılmalı, ılık su ile yıkanılmalı.
  • Cilt günlük nemlendirilmeli. Özellikle yüz için günlük nemlendirici uygulanmalı, vücuda duştan/banyodan sonra, nemi korumak için nemlendiriciler kullanılmalı.
  • Güneşe dikkat! Bu belki de cildiniz için yapabileceğiniz en önemli şey. Güneşten korunmak için yüz ve açıkta kalan cildinize geniş spektrumlu, suya dayanıklı 30 ve üzeri spf faktörlü güneş koruyucu uygulanmalı. Güneş ışınlarının en şiddetli olduğu 10.00-15.00 saatleri arasında hep gölge alanlar tercih edilmeli. Gözler de muhakkak yüzde 100 SPF faktörlü güneş gözlüğü ile korunmalı. Şapka ve uzun kollu kıyafetlerin kullanımı da oldukça önemli.
  • Beslenmeye dikkat edin! Dengeli, protein, vitamin ve minerallerden zengin beslenme cilt sağlığı için oldukça önemli.
  • Bol su tüketin.
  • Uyku düzeninize dikkat edin!
  • Cildiniz için günlük basit bir bakım rutini uygulayın (güneş koruyucu-temizleyici-nemlendirici).
  • Sevdiğiniz şeyleri yapın, sevdiklerinizle vakit geçirin. Bu da cildinize olumlu yansıyacaktır.

 

DİĞER HABERLER
Hangi Takviyeyi Nasıl Kullanalım?
Ruhsal Hastalıklar İkinci Sırada
’Reçete’de’ Altın Cerrahi
Dünya Disleksi Farkındalık Günü
Ne Zaman Grip Aşısı Olmalı?
’Reçete’de’ Fonksiyonel Beslenme Nasıl Yapılır?
Kalp Hastalıklarından Korunmak
Diş Sağlığına Zarar Veren Alışkanlıklar
’Reçete’de’ Baş Ağrısı Neden Olur?
Tavsiye İle İlaç Almayın
Bağırsak Kanseri Belirtileri
Hipertansiyon Nedir?
Gençlerde Kalp Hastalığı
’Reçete’de’ Hangi Bitki Ne İçin Kullanılır?
Batı Nil Virüsü
Reçetede Yeni Bölüm
Reçetede Aralıklı Oruç
Kaliteli Uyku Önerileri
Düzenli Adet Döngüsü
Kutlu Olsun
Kırık Kalp Sendromu Nedir?
Reçetede Diz Kireçlenmesi
Kuru Meyveler
Çocuklarda Güneş Çarpması
EczacınınSesi MobilApp hep cebinizde!
’Reçete’de’ Uyku Apnesi
Böcek Isırıklarına Dikkat
Maymun Çiçeği Varyantı
’Reçete’de’ Yaşlılıkta Sağlık Rehberi
Diyabetik Retinopati

En Çok Okunanlar


Bağırsak Kanseri Belirtileri

Erken teşhis kanser tedavilerinde çok önemli rol oynamaktadır. Bu bağırsak kanseri için de geçerli. Bunun içinse dışkıda olabilecek herhangi bir kanama, kanseri teşhis etmede önem arz ediyor.

Tavsiye İle İlaç Almayın

Buzdolabında saklanması gereken ilaçları buzluk bölümüne koymayın. Uygun şartlarda muhafaza edilmeyen ilaçlar zehirleyebilir uyarısı yaptı.

Kalp Hastalıklarından Korunmak

Özellikle kötü kolesterol dediğimiz LDL kolesterolün yüksek olması, iyi kolesterol dediğimiz HDL’nin düşük olması yine kalp hastalıklarını tetikleyen bir faktör.