Zatürre Aşısı Nedir ? Covid-19 ve Zatürre Aşısı

Zatürre Aşısı Nedir ? Covid-19 ve Zatürre Aşısı

AŞI

Aşılama, hastaların ve buna bağlı ölümlerin önlenmesi açısından en önemli ve en etkili toplum sağlığı hizmetidir. Aşı uygulamalarıyla;

  • Hastaların ve hastalıklara bağlı ölümlerin önlenmesi,
  • Hastalıkların hafif atlatılmasının sağlanması,
  • Toplumsal bağışıklık kazanılması hedeflenmektedir.

ZATÜRRE AŞISI (PNÖMOKOK AŞISI)

Streptococcus pneumoniae adı verilen bakterinin meydana getirdiği enfeksiyonlar arasında otitis     media (orta kulak iltihabı), pnömoni (zatürre) ve menenjit (beyin zarının iltihaplanması) gibi         rahatsızlıklar yer alır. Pnömokok olarak da bilinen bu bakteri türü, normalde herhangi bir belirtiye sebep olmadan insanların burun ve boğaz bölgesinde bulunabilir. Kişinin bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyen bazı durumlar varlığında ağır enfeksiyon hastalıklarına neden olabilmesi nedeniyle önemlidir. Yani bu aşı Pnömokok bakterisinin neden olduğu zatürreden korunmak için uygulanır.

İki farklı çeşidi vardır.

1.Polisakkarit Pnömokok Aşısı (PPA23): Pnömokok bakterisinin 23 farklı alt türünü içerir. 5 yıllık koruma sağlar. Ömür boyunca 3 doz halinde yapılan bu aşının tekrarı için en az 5 yıl geçmesi ve mümkünse son dozun 65 yaşından sonra yapılması önerilmektedir. Koruyucu etkisi aşı yapıldıktan 2-3 hafta sonra görülmeye başlar.

2.Konjuge Pnömokok Aşısı (KPA13): Pnömokok bakterisinin 13 farklı alt türünü içerir. Ömür boyu koruma sağlar. Koruyucu etkisi aşı yapıldıktan 2-3 hafta sonra görülmeye başlar.

ZATÜRRE AŞISI VE COVİD-19

 

Covid-19 virüslerin sebep olduğu bir hastalıktır, neden olduğu zatürre viral zatürredir.    Uygulanan Pnömokok aşıları ise bakteriyel pnömoyiye karşı koruma sağlar. Zatürre aşısının  Covid-19’a karşı koruyucu etkisi yoktur. Ancak Covid-19 olan hastanın aynı zamanda    bakteriyel zatürreden etkilenmemesi ve hastalığın daha şiddetli yaşanmaması için  pnömokok aşısının yapılması önerilmektedir.

 

 

Eczacininsesi.com

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.