Magnezyumun Faydaları

Magnezyumun Faydaları

Hepimizin bildiği gibi vitaminler ve mineraller sağlıklı yaşam için çok önemlidir.

 

Magnezyum ise bağışıklık sisteminden kalp hastalıklarına kadar birçok konuda faydası olan çok yönlü bir mineraldir. Çin’de bulunan Zhejiang  Üniversitesi’nin yaptığı bir çalışma gösterdi ki beslenmeyle aldığımız magnezyum, kalp krizi , inme ve diyabet riskini azaltıyor.

Beslenmesinde yüksek oranda magnezyuma yer veren kişilerin kalp krizi riskinde yüzde 10, felç riskinde yüzde 12, Tip 2 diyabet riskinde ise yüzde 26 oranında azalma kaydedilmiştir. Ayrıca günlük 100 mg beslenme harici alındığında bu riskler daha da azalmaktadır.

Sağlık otoriteleri günlük olarak erkekler için 300 mg kadınlar için 270 mg magnezyum alımını tavsiye etmektedir.  Dr. Fudi Wang ın araştırmasına göre magnezyum eksikliği genel nüfusun yüzde 2,5 tan yüzde 15 e kadar olan kısmında görülen yaygın bir hastalıktır.

 

Hangi besinlerde bulunur?

Kuruyemiş özellikle kaju , badem ve kabak çekirdeği , baharatlar ,kepek, kakao gibi besinlerde bulunur.

Magnezyum vücutta, şeker metabolizması, protein üretimi ve DNA gibi nükleik asit sentezi gibi konularda 300 farklı kimyasal reaksiyona girmektedir. Ayrıca sinir sistem, kemik sağlığı ve kas fonksiyonları için de çok büyük önem taşımaktadır.

The Journal of the American College of Nutrition da yayınlanan ve 13 kadın üstünde yapılan deneye göre düşük magnezyum içeren diyet sonrası 3 kadında aritmi oluşmuş ve kalbin çeperlerinde dejenerasyon meydana gelmiş ve magnezyum alımı sonrası tekrar düzelmiştir.

Magnezyum eksikliğinde hipertansiyon, kardiyak aritmi, kalp damar fonksiyon bozukluğu ve kalp hastalıkları oluşabilmektedir.

Magnezyum sadece kalp dostu bir mineral değildir. Ayrıca depresyondan, migrenden hatta PMS yani adet öncesi sendromdan bile korumaya yardım eder.


Depresyon 

Magnezyum beyin fonksiyonları ve mod üzerinde önemli role sahiptir. Düşük dozları depresyonla doğrudan ilişkilendirilmiştir. 65 yaş üzeri 8800 kişi üstünde yapılan çalışmada depresyon riskinin yüzde 22 arttığı tespit edilmiştir. Bazı araştırmacılar magnezyumdan eksik beslenmenin depresyon ve ruh sağlığı sorunlarının temelinde yattığını düşünmektedir. Ayrıca günlük 450 mg magnezyum antidepresan gibi çalışıp modu düzeltmektedir.

 

Migren

Migren magnezyum eksikliği sonucu oluşabildiği gibi, migrenden de korumaktadır. Günlük 1 gr alımında migrende hızlı rahatlama sağlayıp semptomları azaltmıştır.

 

Adet öncesi Sendrom- PMS

Adet gören kadınlarda sıklıkla karşılaşılan PMS de magnezyum, modu düzeltip karın kramplarını azaltan, yorgunluğu ve tedirginliği azaltan su retensiyonunu ve ödemi düzelten etkiye sahiptir.

 

Fang X, Wang K, Han D et al. Dietary magnesium intake and the risk of cardiovascular disease, type 2 diabetes, and all-cause mortality: a dose?response meta-analysis of prospective cohort studies. BMC Medicine. 2016.

DİĞER HABERLER
Kalp Krizinden Korunmak
İyi Bayramlar
Bahar alerjisine dikkat
Beslenme ve Diyet Önerileri
’Reçete’ / Nükleer Tıp, PET ve Kanser Tedavisi
’Reçete’ / Antibiyotik Direnci
Hemen Acile Koşmayın
Kanserde Yeni Tedavi Yöntemleri
Cilt Lekeleri
Kutlu Olsun
Reçete Kanser Nasıl Tanınır
Ramazan Ayında Susuz Kalmamak
Kızamık virüsünden nasıl korunulur?
Hamilelerdeki Rahatsızlıklar Nasıl Geçer?
Kutlu Olsun
’Reçete’ / Meme Kanseri
Dijital Demans Tehlikesi
Ramazanda İlaç Kullananlara Uyarılar
Ramazanda Beslenme Önerileri
Omega 3 ün Sağlık Üzerindeki Etkileri
Reçete Kalp Çarpıntısı Ne Zaman Tehlikeli
Aralıklı Oruç Diyeti Nedir?
Enerji İçeceklerine Dikkat!
İnatçı Öksürük Uyarısı
Reçete Yenidoğan Testleri ve Önemi
Faydaları Saymakla Bitmiyor
Gençlerde Kalp Krizi Artıyor
Diyabet Kontrol Altında Olmalı
Kritik Maske Uyarısı
Kemik Sağlığına Dikkat!

En Çok Okunanlar


’Reçete’ / Meme Kanseri

Bu bölümde, Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ekmel Tezel ile meme kanseri hakkında en çok merak edilenleri konuştuk.

Kutlu Olsun

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlu Olsun.

Ramazan Ayında Susuz Kalmamak

Ramazan, manevi bir arınma süreci olarak benimsense de, uzun saatler süren açlık ve susuzluk, özellikle sıcak iklimlerde yaşayanlar için fizyolojik bir sınav haline gelebilir.