Uzaktan Eğitimde Çocuklar

Uzaktan Eğitimde Çocuklar

Uzaktan Eğitimde Çocuklar

 

 

Covid-19 salgınının gölgesinde çevrimiçi eğitim başladı. Çocuklar vakitlerinin çoğunu bilgisayar ve televizyon başında geçirirken, eczacı meslektaşlarımız da çocuklarının evdeki öğretmenleri oldular. Peki, bu süreçte siz eczanedeyken çocuklarınıza nasıl destek olabilirsiniz?

Çocuğunuzun öğretmeni artık “SİZ”siniz

Salgın dönemlerinde veya hastalık dönemlerinde kısa süreliğine de olsa çocuklarımıza eğitim vermeye çalıştık. Her ne kadar çevrimiçi öğrenim kanalları kullanılıyor olsa da sizlerin de evde çocuklarınıza bir tür “öğretmenlik” yapmanız gerekiyor ki zaten çoğunuz bu sürecin içindesiniz. Fakat yeni pandemi denilen kıtalararası salgın nedeniyle tamamen bu süreç ebeveynlere kaldı gibi bir şey. Eczanede geçen yoğun iş gününden sonra evde çocuklarımıza katkı sağlamak veya çevrimiçi eğitim saatinde yardımcı olacak kişileri gözlemek herkes için eminiz ki zor olacaktır. Ancak bazı öğretim uygulamalarının arkasında yatan nedenleri bilerek çocuklarınıza yardımcı olarak liderlik yapmanız, sizlerin daha etkili ve anlamlı evde öğrenme fırsatları yaratmanıza katkı sağlayacaktır.

Bu yarı eğitmenlik sürecimizde çocuklarımıza en sağlıklı destek olma şekli sabır ve sürdürülebilir hedefleri önümüze koymakla olur. Bu süreçte karışıklıklar, deneme ve yanılmaların olacağını ve bunların da normal olduğunu unutmayınız. Sonuçta tüm Türkiye’de anne babaların sizinle aynı koşulları sağladığını bilerek hareket etmeniz ve etrafınızdaki aşırı rol modelleri kendinize hedef olarak koymamanızı öneririz. Karşılaşacağınız karışıklıklar, asla yetersizlik olarak algılanmamalıdır. Bu durumun sürekli olmayacağını ve sizlerin asla öğretmen olmadığınızı ve olmayacağınızı da lütfen aklınızdan çıkarmayınız.

Çocukların çalışma ortamı nasıl olmalı?

Çevre uyaranı çocuğunuzun başarısına katkı sağlayacaktır. Sessiz ve düzenli bir ortam çok önemlidir. Bu yüzden esnek bir öğrenme ortamı oluşturunuz. Yurt dışında esnek öğrenme ortamları sağlayan okullar artık çok yaygın. Evde öğrenme ortamları nerelerdir, belirleyiniz. Salon, oturma odası, varsa kapalı balkon, çocuğun kendi odası, vb. Esnek öğrenme ortamları çocuklara nerede, nasıl ve ne öğrenebileceklerinin seçimini sağlar. Seçim şansının karar verme süreçlerinin ve sorumluluk üstlenmenin anahtarı olduğunu unutmayınız. Bu seçim, çocukları daha çalışma odaklı ve üretken yapacak ve evdeki eşyaları kendi öğrenme ihtiyaçlarına göre tasarlama ve kullanma fırsatı verecektir. Bu seçim şansını verirken de kendilerinden beklentilerinizi mutlaka açık, anlaşılır ve net bir şekilde iletiniz! Mutlaka hangi işler ve dersler hangi ortamlarda gerçekleştirilebilir gibi parametreler oluşturunuz. Örneğin, boyama işini yatak odasında yapmamak, banyoda matematik çalışılamayacağı gibi!.. Ayrıca matematik çalışırken klasik masada oturabilir, çevrimiçi dersi de koltukta uzanarak izleyebilir. Evdeki eşyaların yerlerini değiştirerek ufak kurnazlıklar da yapabilirsiniz. Bu öğrenme ortamını daha da dinamik yapacaktır. Balkona daha rahat bir koltuk koyma, masanın üstüne ufak bir çiçek koyma, odadaki masayı daha iyi ışık gören bir yere çekmek gibi. Sabit yeri olan öğrenme ortamlarıyla, seçme şansı verilen öğrenme ortamları arasında bir dengeyi de mutlaka oluşturunuz.

Çocuğunuzu çevrimiçi dersler için motive etmenin yolları

Çocuklar evde kaldıkları süre ve hareket alanlarının kısıtlanması ile birlikte aslında pek çok hastalığa da açık hale geliyorlar. Kas iskelet sistemi rahatsızlıkları, beslenme problemleri ve obezite, büyüme geriliği, teknoloji bağımlılığı ve psikolojik problemler gibi çocukları hedef alan pek çok hastalık mevcut. Hal böyle iken onlardan çevrimiçi derslerde başarılı olmalarını beklemek de çocuklar için ekstra bir yük haline geliyor. Peki, bu süreçte ebeveynlere nasıl bir sorumluluk düşüyor?

Motivasyon ve beslenme ilişkisi

Çocuğunuzu ve öğrenme süreci için genel duygu durumunu gün içerisinde sürekli kontrol etmek gerekir. Güne iyi başlamak, çocuğunuzun motivasyonu, odaklanması ve ders yapma isteğini olumlu yönde etkileyecektir. Duygu durumu kontrolü gün içinde gerçekleşecek akademik faaliyetlere kıyasla daha fazla öneme sahiptir. Ait olma, iyi hissetme, bağlı olma gibi duygular öğrenmeye çok ciddi katkı sağlar. Örneğin çocuğunuz üzgünse veya yalnız hissediyorsa verimli olamayacak, öğrenme süreci sıkıcı gelecektir. Bu yüzden güne dinç, neşeli ve istekli başlayınız. Bu süreçte çocuğunuzun gün içerisinde enerjik ve mutlu olabilmesi için bazı vitamin ve minerallerde büyük öneme sahiptir. Çinko desteği, C vitamini, beyin gelişimi ve odaklanma için fosfolipitler (fosfatidilserin, fosfatidilkolin vb.) önemlidir. Beslenme de yağ tüketimi de belirli standartları sağlayabilmeli, Omega 3 ve diğer sağlıklı yağlar açısından zengin olmalıdır. Özellikle fosfolipitler (fosfatidilserin, fosfatidilkolin, fosfatidiletanolamin vb.) yönünden zengin beslenme, odaklanma ve beyin hücre zarı yapısının oluşumuna katkı sağlamaktadır. Bu besinleri sağlayan gıda takviyeleri de mevcuttur. Büyüme ve kas yapısı için aminoasitler (L-arginin, serin, kolin vb.) alımıyla mutlaka desteklenmelidir. Bu yönde destek sağlayan gıda takviyeleri ile çocuğumuz desteklenebilir.


Yrd.Doç.Dr.Murat DOĞAN

 

Eczacininsesi.com

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.