Boyun Ağrısı

Boyun Ağrısı

Ağrı, Beyin, Sinir Hastalıkları ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, boyun ağrıları ve tedavileri hakkında bilgiler verdi. Boyun ağrısı günümüzün en yaygın şikayetlerinden biridir. Boyun ağrısının çeşidi uygulanacak tedavinin temelini oluşturur. Başlıca iki çeşit boyun ağrısı vardır. Bunlar mekanik boyun ağrısı ve omurga patolojilerine bağlı ağrılarıdır.

Bunlar arasında mekanik boyun ağrısı en yaygın görülen boyun ağrısı çeşididir. Genellikle boynu etkileyen küçük travmalar ya da boyun kaslarını ve bağ dokusunu etkileyen küçük zedelenmeler nedeni ile ortaya çıkar. Yanlış duruş ve kötü postür bu tip ağrıların başlıca nedenleri arasındadır. Özellikle gün boyu masa başında öne eğik pozisyonda çalışan kişilerde sık rastlanan bir sorundur. Mekanik boyun ağrısı başa, omuzlara ve kollara yayılabilir. Genellikle ağrının gerçek nedeni ve yeri tam olarak tespit edilemez. Omurga hastalıklarına bağlı boyun ağrıları ise daha az sıklıkta görülür. En yaygın nedenleri boyun fıtığı, boyun omurlarında dejenerasyon / yıpranma ve boyun omurga kanalında daralmaya bağlı omurilik tutulmasıdır.

BOYUN FITIĞINA BAĞLI AĞRILAR...

Boyun fıtığına bağlı ağrılar disklerin yapısındaki bozulmalardan kaynaklanabilir. Diskler; iki omur arasında dışarıda görece olarak daha sert bir kılıf, iç kısımdaysa jel kıvamında yumuşak doku kısımlarından oluşur. Dış kılıfın zayıflaması veya yırtılması ile iç kısım dışarıya doğru kayar ve sinirlere baskı yapmaya başlar. Dış tabakadaki zayıflama veya yırtılma daha çok boyun ağrısına yol açar. İç tabakanın dışarıya doğru yer değiştirmesi olarak tanımlanan boyun fıtığı sinir kökü üzerine baskı yaptığı için özelikle omuza ve kola vuran ağrıya yol açar. Sinir köklerine olan basının düzeyine göre kol ve el kaslarında güçsüzlük ve uyuşukluk olabilir.

BU AĞRILARIN NEDENLERİ FARKLIDIR

Boyun omurlarında dejenerasyona bağlı ağrıların ise nedenleri farklıdır. Özellikle yaşlanma ile beraber boyunda omurlar arasında bulunan diskin su oranı azalır ve diskin harekete katkı yeteneğinde azalma olur. Diskin bozulması ile yüksekliği azalır ve boyun omurlarının arka tarafında bulunan eklemlere daha fazla yük binmeye başlar. Yük dağılımındaki ve hareket yeteneğindeki dengesizlik omurlarda bozulmaya yol açar ve anormal kemik uzantıları oluşur. Bu kemik uzantıları boyunda ağrıya yol açabilir. Ayrıca sinir köklerine ve omurilik üzerine bası yaparak boyun fıtığına benzer kol ağrıları ile kol ve elde güçsüzlük ve uyuşukluğa yol açar. Boyun omurgasındaki spondilotik değişiklere ve omurilik kanalında daralmaya bağlı olarak omurilik üzerine bası bulguları açığa çıkarsa buna "spondilotik miyelopati" denir. Omurilikte sürekli bası olduğunda bacaklarda gerginlik hissi, sertlik, yürüme zorluğu, kollarda kuvvetsizlik, uyuşukluk gibi belirtiler görülür.

BOYUN AĞRISI NASIL ÖNLENEBİLİR?

Özellikle boyunu zorlayan hareketlerden kaçınmak, uzun süre baş öne eğik pozisyonda çalışmaktan kaçınmak boyun ağrısı atağına yakalanmayı engelleyebilir. Günlük yaşam içerisinde boynumuzu korumak güç olacağı için boyun omurgası etrafındaki kasları güçlendirmek en doğru yöntemdir. Düzenli yapılan boyun egzersizleri boyun kaslarını güçlendirir ve boyun omurgasına yansıyan küçük travmaları engeller.

Sabah.com

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.