Tip 1 ve Tip 2 Diyabet Arasındaki Farklar Nelerdir?

Tip 1 ve Tip 2 Diyabet Arasındaki Farklar Nelerdir?

Şeker hastalığı, ya da diyabet (Diabetes Mellitus), pankreasın vücut için yeterli miktarda insülin üretememesi ya da ürettiği insülinin vücut tarafından etkili bir şekilde kullanılamaması sonucunda ortaya çıkan yüksek kan şekeri nedeniyle gelişen hastalık tür ve gruplarına genel olarak verilen isimdir. Diyabetin 2 çeşidi vardır. Bunlar: Tip 1 ve Tip 2 diyabet. 

Tip 1 diyabette genetik faktörler daha etkilidir. Eğer genlerinizde Tip 1 diyabetin oluşmasını sağlayacak bir ortam varsa bundan kaçamazsınız. Hastalık çocukluk çağında bile görülebilir.  Aslında hastalığın sebebi pankreasın beta hücrelerinden salgılanan insülinin yeterli seviyede üretilememesinden kaynaklanır.  İnsülin, kan içerisindeki şekeri hücreye taşımakla görevlidir. Tip 1 diyabette yeteri kadar insülin üretilmediği için kandaki şeker tam olarak hücrelere taşınamaz. Bunun için kan şekeri normalden yüksek çıkar.

Tip 2 diyabete baktığımızda ise genetik faktörlerden çok kilo alımı ve obeziteyle alakalıdır. Kişi sürekli fazla miktarda enerji aldığında kan şekeri doğal olarak artmaktadır. Kandaki şeker seviyesini düşürmek için pankreas daha fazla insülin üretir. Başlarda fazla insülin talebini yerine getirebilen pankreas, kilo alımı devam ettiğinde görevini yerine getiremeyecektir. Devamında insülinin verimi düşmekte ve insülin direnci oluşmaktadır. Verimsiz olan insülin, kan şekerini yeteri kadar düşüremediği için doğal olarak kan şeker seviyesi yüksek olacaktır. Tedavi olarak dışarıdan insülin alımı ya da pankreasın daha fazla çalışması için ilaçlar kullanılır. Yalnız bunlarda geçici yöntemler olup; kişi fazla enerji tüketmeye devam ederse kısır bir döngü şeklinde bu olay devam edecektir. Sonuç olarak, özellikle Tip2 diyabetin gelişmemesi bizim elimizdedir. Birçok Tip2 diyabet hastası, yediklerine dikkat ederek ve düzenli egzersiz yaparak iyileşme sağlamıştır. Beden kitle indeksi 35’in üzerinde olan Tip2 diyabet hastaları ise obezite cerrahisi ile iyileşme sağlamaktadırlar. İleri seviyede şeker hastalığı olan hastalar ise şeker hastalığı ameliyatını tercih etmektedir..

Aralarındaki farkı kısaca özetlemek gerekirse;

Helixbilim.com

DİĞER HABERLER
Sahte Güneş Gözlüklerine Dikkat!
Kutlu Olsun...
Nöropatik Ağrı
Kolon Kanseri Semptomları
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu

En Çok Okunanlar


Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.

Neden D3 Vitamini ?

Kişilerin genel sağlığını desteklenmesi açısından D3 vitamini faydaları önemlidir. D3 vitamini D vitaminin alt türlerinden biridir.