Tenya

 

Tenya, tapeworm bağırsak parazitinin neden olduğu bir tip enfeksiyondur. Tenyalar, yaşamak için başka canlılara ihtiyaç duyar. Tek başlarına hayatta kalamayan bu parazitler yaşamlarını hayvan veya insanların bağırsaklarında sürdürürler.

Tenya, özellikle sindirim ve boşaltım sistemini olumsuz yönde etkileyen bir parazit türüdür. Çiğ yahut az pişmiş et tüketimi, kirli su içmek yahut kötü hijyen koşullarından dolayı bulaşırlar. Tenyanın vücuttaki varlığının tedavisi son derece kolay olmaktadır.

Tek başlarına hayatta kalma yeteneğinden yoksun durumda olan bu parazitler, hayvan yahut insanların bağırsaklarında hayatlarını sürdürürler. Tenya adı verilen bu parazitlerin bilinen 6 farklı türü bulunmakta olup bunlardan özellikle de 3 türü yaygın niteliktedir.

Dünya genelinde çok fazla tenya türünün varlığı söz konusudur. Fakat Türkiye'de en çok görülen tenya türü sığır tenyası olmaktadır.

Tenya Nasıl Oluşur?

Tenya parazitleri kirli sularda ve yeterince temizlenmemiş yiyeceklerde bulunabilmektedir. Bu besinleri tüketen hayvanların, çiğ ya da az pişmiş etlerinin tüketimi sonucunda da tenya insanlara bulaşmış olur.

Tenya Paraziti Belirtileri Nelerdir?

Tenyalar, bir insan vücuduna bulaştıklarında çoğu zaman hiçbir belirtiye yol açmazlar. Bazen 30 yıla kadar bir süre boyunca yaşayabilen ve 25 metreye kadar uzayabilen tenyalar görülebilmektedir. Bunların vücutta var olduğu durumlarda doğal yollarla yahut ilaç tedavisiyle kurtulmak mümkündür.

Tenya belirtileri;

  • Uykuda ağızdan salya akması,
  • Boşaltım sorunları oluşması,
  • Karın ağrısı,
  • Sebepsiz kilo kaybı,
  • Kanda  eozinofili miktarında artışın olması,

Eczacıdan Sağlık

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.