Hangi Takviyeyi Nasıl Kullanalım?
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran Hangi takviyeyi nasıl kullanalım?
Göz, yaşlanma sürecinden en hızlı etkilenen duyu organımız. 45 yaş itibarıyla yakını görme problemleri başlarken, yaş daha da ilerledikçe ortaya katarakt da çıkıyor ve uzak görme de bozulmuş oluyor.
Türkiye İş Bankası grup şirketleri arasında yer alan Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akman, akıllı lensler ile ömür boyunca gözlüklere veda edilebileceğinin altını çiziyor.
Hem kataraktı olan hastalara hem de katarakt olmadan yakın gözlüğünden kurtulmak isteyen hastalara yapılan ameliyatla göze yerleştirilen yeni nesil trifokal akıllı lensler sayesinde her mesafede gözlüksüz net görülebiliyor.
Gözün odaklama gücünün %70’i saat camı şeklindeki kornea tabakasından, kalan %30’u da göz merceğinden sağlanıyor. Göz merceği, genç yaşlarda odaklama gücünü gerektiğinde değiştirerek hem yakına hem de uzağa odaklama yapabilecek kapasite taşıyor. Ancak 45 yaş itibarıyla bu odak değiştirme kapasitesi azalarak, yakın görme ve okuma zorluğu başlıyor. Yaş ilerledikçe ise odaklama kapasitesi azalmış göz merceği, daha da bozularak saydamlığını kaybediyor ve katarakt oluşuyor. Bu durumda hem yakın hem de uzak görme bozulmuş oluyor.
Akıllı lens olarak adlandırılan trifokal lensler de işte bu noktada devreye giriyor. Katarakt ameliyatı yapılarak göz içine yerleştirilen üç odaklı lensler, bir kez yerleştirildiklerinde ömür boyu göz içinde kalıyor.
GÖZLÜKSÜZ HER MESAFEYİ NET GÖRMEK MÜMKÜN
Akıllı lenslerin, katarakt ameliyatı olan hastaların uzak, orta ve yakın mesafeyi gözlüksüz görme ihtiyacı için geliştirildiğini belirten Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akman, “Akıllı lenslerin bir anlamda da göze üç adet lens yerleştirilmiş gibi bir etkisi var. Yakın ve varsa uzak gözlüğünden kurtulmak isteyen hastalara uygulanan bu cerrahi yöntem ile akıllı lens göze yerleştiriliyor ve ömür boyu hasta yakın, orta ve uzak mesafede gözlüksüz görebiliyor” diye konuştu.
KATARAKTI OLMAKSIZIN YAKIN GÖZLÜĞÜNDEN KURTULMAK İSTEYENLERE ALTERNATİF
Akıllı lensler, sadece katarakt problemi olanlarda değil, 45 yaş üzerinde olup yakın gözlüğünden kurtulmak isteyen hastalar için de bir alternatif oluşturuyor. Lazerle yapılan göz çizme ameliyatlarının bu sorunu düzeltemeyeceklerinin altını çizen Prof. Dr. Ahmet Akman, “Lazer göz ameliyatları sadece uzak görme bozukluklarını giderir. Hatta miyop bireylerin bu yaşlarda lazer olması durumunda uzak görmeleri düzelir ama yakını gözlüksüz görmez hale gelirler. Yakın ve varsa uzak gözlüğünden kurtulmak isteyen hastalara saydam lens cerrahisi uygulayarak, akıllı lensi göze yerleştiriyoruz ve ömürleri boyunca yakın, orta ve uzak mesafede gözlüksüz görebilmelerine yardımcı oluyoruz” dedi.
GÖZLÜKSÜZ OKUMAK İÇİN ÖDENEN BEDEL
Avantajlarının dışında akıllı lenslerin en büyük dezavantajı ise gece karanlıkta göz bebeğimizin genişlediği durumlarda ortaya çıkıyor. Göz bebeği genişlediğinde üç odaklı lens, ışığı üç farklı şekilde odaklıyor. Bunu sonucu araba farı, ay, sokak lambası gibi noktasal ışık kaynakları etrafında ışık halkaları ya da dağılmaları ortaya çıkıyor. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akman, “Aslında gece ışık dağılması, yakını gözlüksüz okumak için ödediğimiz bir bedel... Bir lens yakını ne kadar iyi gösteriyorsa ışık o kadar fazla dağılır. Bu temel fizik kuralıdır” diyerek, bu duruma çoğu hasta şahit olduğunu ancak hastalar tarafından fazla rahatsızlık hissedilmediğini de sözlerine ekledi.
YENİ TEKNOLOJİ: UZATILMIŞ ODAKLI LENSLER
Işık dağılması yaşamak istemeyen ama yakın mesafede çok fazla uğraşısı olmayan bireyler için akıllı lens teknolojisindeki son gelişmenin uzatılmış odaklı lensler olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Akman açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Bu lensler trifokal lenslerin aksine üç odağa sahip değil. Bu nedenle yakında yazı okuma için yetersiz kalabilirler. Ama bilgisayar ve telefon gibi orta mesafede kullanılan cihazları okumayı sağlarlar. Sonuç olarak akıllı lens uygulamalarında kullanılan farklı özellikte birçok lens vardır. Hastaların beklentisi, yaşam tarzı ve meslekleri lens seçiminde çok önemlidir. Hastanın doktoru ile iyi bir iletişimde olup, kişiye özel lens seçimi yapılması, hastamızın mutlu olup güzel görmesinin anahtarıdır.”
Bayındır Sağlık Grubu
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran Hangi takviyeyi nasıl kullanalım?
GRİP VE ZATÜRREDEN KORUNMANIN EN ETKİLİ YOLU AŞI
Gebe Kalma Yolunda Doğru Beslenme
Dijital dünyanın vazgeçilmez bir parçası haline gelen ekranlar, hayatımıza kolaylık sağlarken aynı zamanda bazı sağlık sorunları için de bir tehdit oluşturuyor.
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Çağatay Çifteri Meme Kanseri: Erken Teşhiste %100 Başarı
Eczacılar tarafından, ilaçların eczaneye kabulü sırasında İlaç Takip sistemi üzerinden sorgulama yapılmakta.