Ceviz

Sağlıklı yağ, protein ve lif kaynağı olan cevizin faydaları çok fazladır.  Kilo dengesini sağlarken kalp ve kemik sağlığını iyileştirici fayda sağlar.

Ceviz ağacında yetişmiş tek tohumlu, yuvarlak, sert ve kabuklu meyveye ceviz denir. Cevizin faydaları sağlık üzerinde oldukça etkilidir. 

Çorbalara, salatalara, unlu mamullere ve makarnalara da eklenebilir bir besin olan ceviz; magnezyum, demir gibi mineraller, sodyum, potasyum, çinko, C vitamini, B vitaminleri içerir. Ceviz çoklu doymamış yağlar açısından zengindir. Ayrıca linoleik asit adı verilen omega-6 yağ asidi bakımından da zengindir.

Cevizin yararları saymakla bitmez. 

• Kanseri önlemeye yardımcı olan besinlerden biri olan ceviz, birçok hastalığı önlemeye yardımcı özellikler taşır. 

• Omega 3 yağ asitleri kalp sağlığına iyileştirmeye faydaları olarak görülür.  Cevizin içerisinde de bulunan omega 3 yağ asitleri sayesinde kalp sağlığının korunmasına yardımcı olunur. Omega 3 yağ asitleri selenyum ve iyot ile birlikte beynin optimum düzeyde çalışmasına katkıda bulunur.  

• Cevizin faydaları arasında bunama ve epilepsi gibi rahatsızlıklardan uzaklaştırması da bulunmaktadır. Bu nedenle cevizin faydaları kalp sağlığının sağlanması ve korunmasında etki gösterir.  

• Ceviz tokluk hissi verir. Bu durum kilo kontrolünün sağlanmasına yardımcı olur. 

• Ceviz aynı zamanda metabolizmayı iyileştirir. Ceviz, vücuda bakır, kalsiyum, demir, selenyum, çinko gibi mineraller sağlar.  Büyüme ve gelişme, sindirim ve nükleik asit sentezi gibi metabolik aktivitelere katkıda bulunur.  

• Cevizin faydaları düzenli tüketildiğinde artar ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Cildin uzun süre parlamasını sağlar ve ciltte kırışıklık oluşumunu önler. 

• Ceviz tüketimi melatonin kan seviyesini yükseltir ve uykuya sebep olur.  Bu nedenle uyku iyileştirilmesine katkı sağlar. 

• Antioksidan bakımından zenginlikte böğürtlenden sonra 2. Sırada olan ceviz, bu antioksidanlar sayesinde kimyasallardan kaynaklanan karaciğer hasarını gidemeye ve önlemeye katkı sağlar

• Cevizin faydalarından biri de enflamasyonu azaltıyor olmasıdır. Enflamasyon,  tip 2 diyabet, alzheimer, kalp hastalığı ve kanser gibi birçok hastalığın kökenidir ve oksidatif strese neden olabilir.

• Bağırsakta bulunan faydalı bakteriler iltihaplanmaya yönelik koruma gösterdikleri tespit edilen bileşiklere dönüşür. Omega 3 yağ, magnezyum ve ceviz içerisinde bulunan amino asit iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. 

 

Npistanbul.com

DİĞER HABERLER
’Reçete’de’ Meme Kanseri: Erken Teşhiste %100 Başarı
Gebe Kalma Yolunda Doğru Beslenme
En Etkili Yol Aşı
Ekran Bağımlılığı Cildi Yaşlandırıyor
Hangi Takviyeyi Nasıl Kullanalım?
Ruhsal Hastalıklar İkinci Sırada
’Reçete’de’ Altın Cerrahi
Dünya Disleksi Farkındalık Günü
Ne Zaman Grip Aşısı Olmalı?
’Reçete’de’ Fonksiyonel Beslenme Nasıl Yapılır?
Kalp Hastalıklarından Korunmak
Diş Sağlığına Zarar Veren Alışkanlıklar
’Reçete’de’ Baş Ağrısı Neden Olur?
Tavsiye İle İlaç Almayın
Bağırsak Kanseri Belirtileri
Hipertansiyon Nedir?
Gençlerde Kalp Hastalığı
’Reçete’de’ Hangi Bitki Ne İçin Kullanılır?
Batı Nil Virüsü
Reçetede Yeni Bölüm
Reçetede Aralıklı Oruç
Kaliteli Uyku Önerileri
Düzenli Adet Döngüsü
Kutlu Olsun
Kırık Kalp Sendromu Nedir?
Reçetede Diz Kireçlenmesi
Kuru Meyveler
Çocuklarda Güneş Çarpması
EczacınınSesi MobilApp hep cebinizde!
’Reçete’de’ Uyku Apnesi

En Çok Okunanlar


Tavsiye İle İlaç Almayın

Buzdolabında saklanması gereken ilaçları buzluk bölümüne koymayın. Uygun şartlarda muhafaza edilmeyen ilaçlar zehirleyebilir uyarısı yaptı.

Kalp Hastalıklarından Korunmak

Özellikle kötü kolesterol dediğimiz LDL kolesterolün yüksek olması, iyi kolesterol dediğimiz HDL’nin düşük olması yine kalp hastalıklarını tetikleyen bir faktör.

Ne Zaman Grip Aşısı Olmalı?

Grip, sonbahar ve kış aylarında birçok insanı etkiler. Grip aşısı olmak için en uygun dönem Kasım ayının başlarıdır.