Böbrek Yetmezliği

Böbrek Yetmezliği

1.Böbrek Yetmezliğinin Önemli Bir Nedeni: Yüksek Tansiyon

Yüksek tansiyon böbrek içindeki ince damarlarda yapısal bozukluğa ve tıkanıklığa neden olur. Artan kan basıncından dolayı böbrekler küçülerek işlevini yitirir ve böbrek yetmezliği gelişebilir. Bu yüzden tansiyon sık kontrol gerektiren bir tetkiktir. Ancak koldan ölçülen tansiyon bazen normal değerlerde çıkarak kişiyi yanıltabilir. Gerçek değeri idrardaki protein kaçağı net olarak gösterebilir. İdrarda protein oranını gösteren test Türkiye'nin her yerinde yapılabilir. Yüksek tansiyonun kontrol altına alındığı durumlarda böbrek yetmezliği riski büyük oranda düşer. Öte yandan yüksek tansiyon, toplumdaki genel kanının aksine kalp hastalıklarının sonucunda ortaya çıkmaz. Nedeni bilinen yüksek tansiyon hastalıkları çoğunlukla böbrek hastalıklarına bağlı olarak görülür.

2.Bir Diğer Böbrek Yetmezliği Nedeni: Diyabet

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de son dönem böbrek yetmezliğinin en baskın nedeni diyabet hastalığı... Diyabetin dünya genelinde görülme oranının 2002'de yüzde 7.2 iken, bugün yüzde 12'nin üzerine çıkmış durumda. Sinsi bir hastalık olan tip 2 diyabet, tıpkı kan basıncı yüksekliğinde olduğu gibi böbrek içindeki incecik damarlarda yapısal bozukluğa ve tıkanıklığı yol açar. Tüm organları ve damarları etkileyen diyabet, kontrol altına alınmadığı zaman damarsal bir yapıya sahip böbreklerde hasar yaratır. Bu hasara bağlı olarak böbreğin glomerül denilen yapısında değişiklikler meydana gelir ve sıvı akışı, hormon yapımı ile elektrolit dengesi bozulur.

3.Fazla Kilo

Fazla kilolu olmak böbreğin içinde yer alan kılcal damarlardaki basıncı artırarak idrarda protein kaçağına yol açar. Bu sorun kimi zaman tip 2 diyabet, kimi zaman da yüksek tansiyonla beraber görülebilir. Kilo vermek damarlardaki yükü azaltır ve böbrekleri korur.

4.60 Yaşın Üzerinde Olmak

Yaş ilerledikçe vücuttaki tüm damarlar yaşlanır. Doğal olarak kılcal damarlardan çok zengin olan böbrekler de bu süreçten çok etkilenir. Damar sertliği arttıkça, böbreklerin süzme işlevi de yavaşlar.

5.Tek Böbrekli Doğmak

Tek böbrekli kişiler dikkat ettikleri sürece ömürlerinin sonuna kadar sağlıklı yaşayabilirler. Ancak susuz kalmamaya, aşırı tuz ve bilinçsiz ilaç tüketmemeye özellikle dikkat etmeleri gerekir.

6.Sigara Alışkanlığı Da Böbrek Yetmezliği Nedeni

Sigara böbrek içinde yer alan kılcal damarlardaki dolaşımı yavaşlatır ve oksijen miktarını azaltır. Bir başka deyişle yüksek kan basıncına benzer şekilde damarlar üzerinde olumsuz etki yaratarak böbrek yetmezliği riskini artırır.

7.Genetik Faktörler

Böbrek hastalıkları genetik geçişli de olabilir. Böbreklerde kist oluşumu, idrar kanallarında tıkanıklık, geri kaçak veya böbrek boyutlarının küçük oluşu gibi yapısal değişiklikler ailenin birçok bireyinde gözlenebilir. Tekrarlayan böbrek taşları da yine kalıtsal özellik gösterebilir.

8.Glomerülonefrit ve Pyelonefrit

Bağışıklık sistemi ile ilgili bazı hastalıklar, kullanılan ilaçların yan etkileri ya da enfeksiyonlar, böbreğin antijenik yapısını değiştirir. Vücudu savunan yapılar, böbrekteki bu değişiklik nedeniyle organı yabancı olarak kabul ederek ona saldırmaya başlar. Erken dönemde fark edilmeyen bu durum ilerleyen yıllarda böbrek yetmezliğine neden olabilir. Bu hastalığa "glomerülonefrit" denir.

"Pyelonefrit" ise özellikle böbreklerde taş hastalığı varlığı veya anatomik bir bozukluk nedeniyle gelişen böbrek toplama sistemi iltihabıdır. Ataklar halinde tekrarlanarak son dönem böbrek yetmezliğine neden olabilir. Zamanında ve doğru şekilde tedavi edilmezse böbreklerin küçülmesi ve böbrek yetmezliği kaçınılmazdır.

9.Anomaliler

Doğuştan gelen böbrek anomalileri de böbrek yetmezliğinin sık rastlanan nedenleri arasında yer alır. Vezikoüreteral Reflü (VUR) olarak adlandırılan ve idrarın böbreğe geri kaçması olarak açıklanabilen bu hastalık özellikle çocuklarda böbrek yetmezliğinin en önemli nedeni olarak gösterilir. Sık idrar yolu enfeksiyonu, altına kaçırma, ateşlenme ile belirti veren VUR hastalığı, erken teşhisle tedavi edilebilirken, geç kalınması durumunda ise ergenlik çağında böbrek yetmezliği ile hekime başvurulmasına neden oluyor.

 

Acıbadem Sağlık Grubu

DİĞER HABERLER
Griple Karıştırılıyor
Sağlıklı Kilo Almak!
Grip Bu Yıl Neden Uzun Sürüyor?
Her Soğuk Algınlığı Grip Değildir
’Reçete’/ İnflamatuar Bağırsak Hastalığı (İBH)
Cildiniz Genç Kalsın
Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Neler Yapılmalı
Çinde Yeni Salgın Alarmı
’Reçete’/ Şaşılık ve Göz Tembelliği
Domuz Gribine Dikkat
Göz Kuruluğu Nedir?
Depresyon, Anksiyete, Uykusuzluk
Aşı İle Kanserden Korunmak Mümkün
’Reçete’/ Genital Temizlik ve Vajinitler
Hareketsiz Yaşam Tehlike Saçıyor
Estetik Ameliyat Psikolojisi
Grip Tedavi Edilmeli
Bir Sigara Ömrünüzden Kaç Dakika Alır?
İyi Yıllar!
Çocuklarda RSV Enfeksiyonu
’Reçete’/ Saç Sağlığı
Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Grip Nedir? Grip Belirtileri Nelerdir?
Öksürük Nedir? Ne iyi Gelir?
Bel Ağrısı Neden Olur?
Kolon Kanseri Belirtileri
’Reçete’/ Bel Ağrıları
Huzursuz Bağırsak Sendromu
’Reçete’/ KOAH

En Çok Okunanlar


İyi Yıllar!

Yeni bir yıla girerken mutluluk, huzur ve başarı diliyoruz. Yapılan her işten keyif alacağınız mutlu yıllarınız olsun...

Hareketsiz Yaşam Tehlike Saçıyor

Diyet, egzersiz ve cerrahi tedavi yöntemlerinin uygun şekilde uygulanmasıyla obezite ile mücadelede başarı sağlanabileceğini belirtti.