Demans ve Alzheimer

Demans ve Alzheimer

Çoğu insan Alzheimer hastalığını ve bunamayı aynı şekilde düşünme eğilimindedir. Bağlantılı oldukları doğru, ancak çok farklılar. Bununla birlikte, ikisinin de ortak noktası, yaşlanma sürecinin doğal bir parçası olmamasıdır. 

Alzheimer ile demans arasındaki temel fark, demansın, belirli patolojilerle bağlantılı olan Alzheimer gibi hastalıklarla ilgili bir semptom olmasıdır. Her ikisinin de sahip olduğu diğer bir ortak özellik, yaşlandıkça bozulan bedenlerimizden farklı olarak, onlara baktığımızda zihinlerimizin buna gerek kalmamasıdır. 

Farklılıkları, belirtileri ve nasıl proaktif olunacağını bilmek ve sağlığınızı geri almak, bu korkunç koşullarla savaşmanıza ve hatta semptomları tersine çevirmenize yardımcı olabilir. 

Alzheimer Hastalığı Nedir?

Alzheimer hastalığı, nörodejeneratif bir hastalıktır. Tipik olarak 60 yaşın üzerindeki insanları etkiler, ancak bunun yaşlanma sürecinin normal bir parçası olmadığını bilmek önemlidir.

Şu anda Alzheimer hastalığı ancak beyne bakılarak teşhis edilebiliyor. İki hastalık özelliği vardır: beta-amiloid plaklar ve nörofibriler yumaklar.

Alzheimer Hastalığının Evreleri

Çoğu doktor, Alzheimer hastalığının ilerlemesini üç ana aşamaya basitleştirir:

Klinik öncesi

Hafif bilişsel bozukluk

Demans

Aşama 1: Klinik Öncesi 

Çevrenizdekiler sizde “yanlış” bir şey fark edemeyecekler. Alzheimer semptomlarını fark etmek yıllarca, hatta on yıllarca sürebilir. 

Aşama 2: Hafif Bilişsel Bozukluk 

Siz ve aile üyeleriniz hafızanızdaki ve düşünme yeteneğinizdeki değişiklikleri fark etmeye başlayabilir. 65 yaş ve üstü kişilerin yaklaşık %15 ila %20'si hafif bilişsel bozukluğa (MCI) sahiptir. MCI'li herkesin Alzheimer hastalığı yoktur, ancak bu doktorun Alzheimer hastalığını tanımlarken kullandığı temel işaretlerden biridir. 

Aşama 3: Demans

Bu aşama üç bölümden oluşur: hafif demans, orta derecede bunama ve şiddetli demans. Alzheimer, hafıza ile mücadele ettiğiniz ortaya çıktığında genellikle hafif aşamada teşhis edilir.  

Alzheimer hastalığının üç aşamasındaki ilerleme kişiden kişiye değişir ve 3 yıl içinde veya 20 yıl veya daha uzun süre içinde gerçekleşebilir. 

Alzheimer Hastalığına Ne Sebep Olur?

Şu anda, Alzheimer hastalığına yakalanmanın bilinen tek bir nedeni yok.  Bununla birlikte, gelişimine katkıda bulunabilecek çeşitli risk faktörleri vardır.

  • Yaş

Alzheimer hastalığı yaşlanma sürecinin normal bir parçası olmasa da, yaşınız onu geliştirme riskinize katkıda bulunur. 65 yaşından sonra Alzheimer'a yakalanma şansı her beş yılda bir ikiye katlanır. Risk, 85 yaşından sonra 3'te 1'e yükselir. 

  • Aile Tarihi / Genetik

Alzheimer hastalığı teşhisi konmuş bir ebeveyniniz veya kardeşiniz varsa, riskiniz artar. Ne kadar çok aile üyesi varsa, risk o kadar yüksek olur. Hastalıklar ailelerde ortaya çıktığında, genetik, çevresel faktörler veya her ikisi de riskinizin düzeyini etkiler.

Alzheimer hastalığına yakalanma riskinizi etkileyen iki tür gen vardır. İlk tip, deterministik genler olarak adlandırılır, yani hastalığın gelişmesinde doğrudan rol oynarlar. İyi haber şu ki, bu tür genler Alzheimer vakalarının%1'inden daha azına neden oluyor. İkinci tip genler artan riskle ilgilidir, ancak hastalığa neden olmazlar.

  • Diğer Faktörler

Kafa travması ile bunama riski arasında bir bağlantı vardır. Sürüş sırasında emniyet kemeri takarak, bisiklet veya scooter kullanıyorsanız kask takarak ve evinizi mümkün olduğunca düşmeye karşı korumalı hale getirerek başınızı korumak önemlidir. 

Kalp sağlığı, Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin artmasında da rol oynayabilir. Kalp hastalığından kalbe verilen hasarın ve Alzheimer geliştirme riskinin arttığına dair güçlü kanıtlar var.

Demans Nedir?

Demans geniş bir terimdir, ancak basit bir anlamı vardır: zihinsel işlevde düşüş. Alzheimer hastalığından farklı olarak, bunamaya sahip olmak için beyinde amiloid plaklar veya nörofibriler yumaklar bulunmasına gerek yoktur. Demansı olan her insan Alzheimer hastalığına sahip değildir, ancak Alzheimer hastası olan herkes sonunda bunama yaşayacaktır.

Demansın Yaygın Belirtileri

Demans, beyin sisi, kalp hastalığı ve Alzheimer gibi çeşitli koşulların bir belirtisidir. Ancak bunamaya özgü işaretler vardır. Bunlar;

  • Son olayları veya konuşmaları hatırlamada güçlük
  • İlgisizlik ya da umursamama
  • Depresyon
  • Bozulmuş yargı
  • Yönelim bozukluğu
  • Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
  • Davranış değişiklikleri
  • Demansın ileri aşamalarında konuşma, yutma veya yürüme güçlüğü. 

Demansın Aşamaları

Aşama 1: Bilişsel Gerileme Yok

Bu aşamada her şey normal görünür. 

Aşama 2: Çok Hafif Bilişsel Gerileme

Bu, 65 yaşın üzerindeki birçok insanın, belirli tarihleri ​​unutmak veya birinin adını hatırlamamak gibi yaşa bağlı hafıza kaybına çok benzer olabilir. Günlük ifadeleri veya isimleri unutmak, araba anahtarları veya gözlükleriniz gibi nesnelerin yerini unutmak bu aşamanın göze çarpan yan etkileridir. 

Aşama 3: Hafif Bilişsel Gerileme

Bu, demansın arkadaşlar ve aile tarafından daha dikkat çeker hale geldiği aşamadır. Bu aşamanın günlük yaşamınızda büyük bir etkisi olmaz, ancak bu aşamaya geldiğiniz işaretler şunları içerir: 

  • Sorunları çözmede sorun
  • Hafıza kaybı
  • Aynı soruyu defalarca sormak 
  • Azalan iş performansı
  • Konsantre olamama
  • Nerede olduğunu bilmeden mağazalarda kaybolmak 

Aşama 4: Orta Düzeyde Bilişsel Gerileme

Bu aşamaya ulaştığınızda, bilişsel gerileme belirgindir. Bu, erken demans veya Alzheimer hastalığı olarak tanımlanan aşamadır. Bu aşamaya girdiğiniz işaretler şunları içerir: 

  • Sosyal çekilme
  • Huysuzluk 
  • Biri sizinle konuşurken yanıt vermiyor
  • Rutin görevlerde sorun

Aşama 5: Orta Derecede Şiddetli Bilişsel Gerileme

Bu aşamada, daha az bağımsız olacaksınız ve giyinmek, banyo yapmak gibi günlük işleri yardım almadan yerine getiremeyeceksiniz. Doğum günleri veya yıldönümleri gibi kişisel ayrıntıları hatırlayamama ve kafa karışıklığı yaygındır. 

Aşama 6: Şiddetli Bilişsel Gerileme

Bu aşamada kendi başınıza yaşayamazsınız. Uyumakta güçlük çekebilir, tekrarlayan ya da paranoyaklık olabilir, kaygı çekebilir ya da sevdiklerinizi tanımakta güçlük çekebilirsiniz. 

Aşama 7: Çok Şiddetli Bilişsel Gerileme

Bu aşamada, içmek, yemek yemek, yürümek veya tuvalete gitmek gibi temel ihtiyaçlar için tamamen başkalarına bağımlısınızdır. Mesanenizin ve bağırsaklarınızın kontrolünü kaybedebilir ve konuşma yeteneğinizi kaybedebilirsiniz. 

Demans Türleri

Her biri farklı nedenlere sahip birçok demans türü vardır.

  • Vasküler demans: En yaygın ikinci demans türüdür. Beyne kan sağlayan kan damarlarındaki tıkanmanın bir sonucu olarak oluşur. Beyin yetersiz oksijen ve besin aldığı için normal çalışmaz. Vasküler demans ayrıca bir felç sonucu da olabilir. 
  • Lewy vücut demansı: Tüm demans vakalarının%5 ila %10'unu oluşturur. En yaygın üçüncü demans türüdür. 
  • Creutzfeldt-Jakob hastalığı: Özel bir protein türü olan bir tür prion hastalığıdır. Creutzfeldt-Jakob hastalığı, protein üç boyutlu bir şekle katlanmaya başladığında ortaya çıkar. Bu hastalığın neden olduğu demans genellikle çok hızlı bir oranda kötüleşir.
  • Down sendromu: Bir kişinin fazladan 21 kromozomla doğduğu bir durumdur. Down sendromunuz varsa, yaşlandıkça Alzheimer hastalığına çok benzeyen bir tür demans geliştirme riskiniz daha yüksektir. 
  • Huntington hastalığı: Kusurlu bir genin neden olduğu ilerleyici bir hastalıktır. Belirtiler 30 ile 50 yaşları arasında başlar. Hastalık ilerledikçe demans daha da kötüleşir. 

Demansın Nedenleri

Demansın temel nedeni beyin hücrelerine verilen hasara bağlıdır. Bununla birlikte, bunamaya neden olabilecek birkaç durum vardır. Demansın en yaygın nedeni Alzheimer hastalığıdır. 

Diğer nedenler arasında enfeksiyonlar, kalp hastalığı veya tıkalı kan damarları bulunur. Vücudunuzun herhangi bir yerinde kan akışı engellendiğinde veya daraldığında, beyinde beslenme ve oksijen kaybına neden olarak bilişsel düşüşe neden olabilir.

Depresyonun demansa neden olup olmadığı net olmasa da, ikisinin bağlantılı olduğuna dair işaretler var.

Demans ve Alzheimer: Aralarındaki Fark Nedir? 

Alzheimer ile demans arasındaki fark, Alzheimer'ın bir hastalık olması, demansın ise birden fazla hastalığın belirtisi olmasıdır.

Alzheimer hastalığının kesin olarak teşhis edilebilmesi için, ayırt edici beta-amiloid plaklarını ve nörofibriler yumakları görmek için beyinde bir otopsi yapılması gerekir. Alzheimer veya demansı teşhis etmek için yapılabilecek tek bir test yoktur. 

Alzheimer ve bunama korkutucu olsa da önlenebilir ve tersine çevrilebilir.

Alzheimer Hastalığı Nasıl Önlenir veya Durdurulur

Alzheimer hastalığı korkutucu bir konu olabilir. Yine de bilmeyebileceğiniz bir gerçek: Vücudumuzun geri kalanından farklı olarak, beynimize iyi bakarsak bu hastalıklara yakalanma ihtimali daha düşüktür. Güçlendirici kısım şudur: Sağlığınızın kontrolünü geri alabilir ve Alzheimer hastalığını önleyebilir ve tersine çevirebilirsiniz. Siz veya sevdiğiniz biri semptomlar göstermeye başlasa bile, alışkanlıklarda bir değişiklik bu hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir.

Alzheimer hastalığını önlemek veya durdurmak konusunda endişeli olsanız da olmasanız da, anti-enflamatuar gıdalardan zengin bir diyet iyi bir fikirdir. 

Beyin güçlendirici alışkanlıkları nasıl uygulayabileceğinize daha yakından bakalım.

  • Diyetinizi optimize edin: Glüten, tahıllar, süt ürünleri, patlıcangiller, yumurta, alkol, GDO'lar, rafine şeker ve işlenmiş yiyecekler gibi enflamatuar ve toksik yiyecekleri ortadan kaldırın. Meyveler, hindistancevizi yağı, kurkumin, sarımsak, yeşil çay, protein, sağlıklı yağlar ve yeşil yapraklı sebzeler açısından zengin bir diyet yapın. 
  • Zihninizi çalıştırın: Beyninizi sağlıklı desteklemek için ona egzersiz yapın. Yeni bir dil öğrenin, yeni bir konu çalışın, bulmaca ve hafıza oyunları yapın, şarkı sözlerini ezberleyin veya meditasyon yapın.
  • Yeterince uyuyun: Siz uyurken beyniniz, Alzheimer hastalığına katkıda bulunan beta-amiloid gibi toksinleri atar. Yaşlandıkça, gerçeklere dayalı anıların yanı sıra duygusal ve prosedürle ilgili anıların yapıldığı derin uyku aşamalarında daha az zaman harcarsınız.
  • Toksinleri ortadan kaldırın: Toksik yükünüzü hafifletmek için yapabileceğiniz en iyi şeydir. Toksinlerin ilk etapta sisteminize girmesini önlemektir. Her şey üzerinde kontrolünüz olmayabilir, ancak kendi eviniz üzerinde kontrole sahipsiniz. Sadece organik yiyecekler tüketin, havayı ve suyu filtreleyin, vücudunuzu ve evinizi temizlemek için kimyasal içermeyen ürünler kullanın. 
  • Vücudunuzu hareket ettirin: Bilim, egzersizin genlerinizi tam anlamıyla değiştirdiği reddedilemez. Egzersiz, beynin büyüme hormonu BDNF'yi harekete geçirir, yaşlılarda hafıza kaybını tersine çevirir ve beynin hafıza merkezindeki hücre oluşumunu artırır. Yürüyebilir, koşabilir, evde hafif kardiyo yapabilir veya yoga yapabilirsiniz. 

Alzheimer hastalığını, yaşlıları aniden etkileyen bir durum olarak düşünme eğilimindeyiz. Bu kesinlikle doğru değil. Alzheimer ve bunama zamanla yavaş ilerler, bu yüzden iyi haber şu ki, onu tersine çevirebilir ve hatta önleyebilirsiniz. 

 

Amymyersmd.com

DİĞER HABERLER
Kronik Hastalara Tavsiyeler
’Reçete’de’ Biorezonans Tedavisi
Kış Aylarında Cilt Sağlığı
Güvenli Yol Eczaneler
’Reçete’de’ Obezite
Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun
’Reçete’de’ Meme Kanseri: Erken Teşhiste %100 Başarı
Gebe Kalma Yolunda Doğru Beslenme
En Etkili Yol Aşı
Ekran Bağımlılığı Cildi Yaşlandırıyor
Hangi Takviyeyi Nasıl Kullanalım?
Ruhsal Hastalıklar İkinci Sırada
’Reçete’de’ Altın Cerrahi
Dünya Disleksi Farkındalık Günü
Ne Zaman Grip Aşısı Olmalı?
’Reçete’de’ Fonksiyonel Beslenme Nasıl Yapılır?
Kalp Hastalıklarından Korunmak
Diş Sağlığına Zarar Veren Alışkanlıklar
’Reçete’de’ Baş Ağrısı Neden Olur?
Tavsiye İle İlaç Almayın
Bağırsak Kanseri Belirtileri
Hipertansiyon Nedir?
Gençlerde Kalp Hastalığı
’Reçete’de’ Hangi Bitki Ne İçin Kullanılır?
Batı Nil Virüsü
Reçetede Yeni Bölüm
Reçetede Aralıklı Oruç
Kaliteli Uyku Önerileri
Düzenli Adet Döngüsü
Kutlu Olsun

En Çok Okunanlar