Sarı Kantaron

Sarı Kantaron

Geleneksel ve Alternatif Tıbbın Vazgeçilmezi
“Sarı Kantaron”

 

Diğer isimleri arasında kılıç otu, binbirdelik otu, kan otu gibi isimler yer alır. Kendine has yaprakları olan kantarona binbirdelik otu denmesinin nedeni, yaprakların ışığa tutulmasıyla görülebilen parlak yağ noktacıklarıdır. Yerden yaklaşık olarak 5 santimetre yükseklikten itibaren kesilen kantaronlar kurutulur veya taze olarak işlenir. Kantaron bitkisinin sağlık açısından çok önemli faydaları vardır.

Gerek çiçeğinin güneşte kurutulduktan sonra kaynatılarak çay şeklinde sakinleştirici olarak tüketilmesi gerek yatan hastalarda yaralarına sürülen yağının kullanılmasıyla sarı kantaron hakkında ‘bin bir derde derman oluyor’ denmektedir.

Sarı Kantaron Çiçeklerinden Hazırlanan Çayın Faydaları

 

 

  • Çayı yatmadan 1 saat önce tükettiğinizde rahat bir uyku çekmenize yardımcı olur, hatta yapılan çalışmalar kronik uyku problemlerinin tedavisine yardımcı olduğunu göstermiştir.
  • Ciltteki iltihap, renk bozukluklarını giderir ve doğal bir ilaç görevi görür. Kantaron bitkisinden elde edilen yağlar, hücre yenilenmesini destekler ve hızlandırır. Herhangi bir karışım hazırlanmasını gerektirmeden doğrudan cilt üzerine uygulanabilen kantaron yağı yaşlanma belirtilerini geciktirmeye, kırışıklıkları önlemeye ve cildin elastikiyetini arttırmaya yardımcı olur. Cildin olması gereken nem dengesine sahip olmasını sağlarken daha pürüzsüz ve canlı bir görünüm elde edilmesine katkıda bulunur. Eğer hassas, alerjik bir cildiniz varsa kantaron yağını haftada 1,2 günü geçmeyecek şekilde kullanabilirsiniz.
  • Kremi, romatizmadan muzdarip kişilerin ağrılarını geçirmede kullanılır. Ağrıyan bölgeye masaj yapılarak sürüldüğünde yatıştırıcı etkisi vardır. Bitkinin yağı sürüldüğünde daha hızlı etki gösterir.
  • Yara olan bölgede antimikrobiyal etkisi sayesinde mikrop olmasını engeller. Yaraların iyileşmesini sağlar. Özellikle ayak mantarı, deride oluşan enfeksiyonlar, akneler, herpes virüsünün neden olduğu uçuk gibi hastalıkların hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olur.
  • Kantaron yağının metabolizmayı hızlandırıcı özelliği de vardır. Yemeklerden önce az miktarda yağını içtiğinizde sindiriminizi hızlandıracaktır. Gaz sancıları ve buna bağlı karın ağrıları yaşayan bireylerde de kantaron yağının olumlu etkileri görülebilir. Fakat kantaron yağının 1 tatlı kaşığını geçmemesine özen gösterin.

Sarı Kantaron Çay Tarifi

 

Bir çay kaşığı önceden kurutulmuş sarı kantaron çiçeğini kaynatılmış bir fincan suya ekleyip beş dakika demlenmesini bekleyin. Daha sonra süzüp tüketin. Çayın mutlaka taze yapılıp tüketilmesi gerekir. Boğaz ağrınız için içerisine bal, zencefil, limon ekleyerek de çayınızı çeşitlendirebilirsiniz.

Dikkat Edelim

En çok satan bitkisel ürünlerden biri olan Sarı kantaronun içinde yer alan hiperisin ışığa duyarlıdır. Bundan dolayı mucizevi bitkinin yağını, merhemini veya çayını yaptığınız zaman mutlaka ışık alamayacağı bir kap/bardak/kupa’da muhafaza edilmesi gerekir. Ayrıca aldığınız farklı ilaçlar varsa bu bitkinin hassaslığından dolayı diğer ilaçlarla etkileşime girebileceğini unutmamakta da yarar vardır. (Diğer ilaçlarla birlikte kullanımını eczacınıza veya doktorunuza danışınız.)

 

Son olarak, almak istediğinizde karşınıza iki çeşit kantaron yağı çıkacaktır. Bunlar kırmızı kantaron yağı ve sarı kantaron yağıdır. Aynı bitkiden elde edilen bu yağların renklerinin farklı olmasının sebebi; kırmızı olan yağın taze bitkilerden, sarı olan yağın ise kurutulmuş bitkiden elde edilmesidir. Bu yağlar hemen hemen aynıdır istediğinizi kullanabilirsiniz, dilerseniz ikisini karıştırarak da kullanabilirsiniz.

 

Ecz. N. Nazlı OKAY

nezahatnaz@gmail.com

 

 

Kaynaklar;

  • Zou, Y., Lu, Y., & Wei, D. (2004). Antioxidant Activity of a Flavonoid-Rich Extract ofHypericum perforatumL.in Vitro. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52(16), 5032–5039. doi:10.1021/jf049571r 
  • Barnes, J., Anderson, L. A., & Phillipson, J. D. (2001). St Johns wort (Hypericum perforatumL.): a review of its chemistry, pharmacology and clinical properties. Journal of Pharmacy and Pharmacology, 53(5), 583–600.
  • Greeson, J. M., Sanford, B., & Monti, D. A. (2001). St. John’s wort (Hypericum perforatum): a review of the current pharmacological, toxicological, and clinical literature. Psychopharmacology, 153(4), 402–414.
  • Lawvere, S., & Mahoney, M. C. (2005). St. John's wort. American family physician, 72(11), 2249-2254.
  • Avato, P., Raffo, F., Guglielmi, G., Vitali, C., & Rosato, A. (2004). Extracts from St John's wort and their antimicrobial activity. Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives, 18(3), 230-232.

 

 

 

Ecz. N. Nazlı OKAY

DİĞER HABERLER
İyi Bayramlar
Bahar alerjisine dikkat
Beslenme ve Diyet Önerileri
’Reçete’ / Nükleer Tıp, PET ve Kanser Tedavisi
’Reçete’ / Antibiyotik Direnci
Hemen Acile Koşmayın
Kanserde Yeni Tedavi Yöntemleri
Cilt Lekeleri
Kutlu Olsun
Reçete Kanser Nasıl Tanınır
Ramazan Ayında Susuz Kalmamak
Kızamık virüsünden nasıl korunulur?
Hamilelerdeki Rahatsızlıklar Nasıl Geçer?
Kutlu Olsun
’Reçete’ / Meme Kanseri
Dijital Demans Tehlikesi
Ramazanda İlaç Kullananlara Uyarılar
Ramazanda Beslenme Önerileri
Omega 3 ün Sağlık Üzerindeki Etkileri
Reçete Kalp Çarpıntısı Ne Zaman Tehlikeli
Aralıklı Oruç Diyeti Nedir?
Enerji İçeceklerine Dikkat!
İnatçı Öksürük Uyarısı
Reçete Yenidoğan Testleri ve Önemi
Faydaları Saymakla Bitmiyor
Gençlerde Kalp Krizi Artıyor
Diyabet Kontrol Altında Olmalı
Kritik Maske Uyarısı
Kemik Sağlığına Dikkat!
K Vitamini Eksikliğine Dikkat!

En Çok Okunanlar


Dijital Demans Tehlikesi

Günümüzün gizli hastalığı dijital demans: Gelişen teknoloji odaklanma süremizi etkiliyor

’Reçete’ / Meme Kanseri

Bu bölümde, Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ekmel Tezel ile meme kanseri hakkında en çok merak edilenleri konuştuk.

Kutlu Olsun

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlu Olsun.