Pandemi Dönemi, Çocuklarda Yeme Bozukluklarını Artırdı

Pandemi Dönemi, Çocuklarda Yeme Bozukluklarını Artırdı

Yaklaşık bir buçuk yıldır devam eden pandemi süreci, herkesin hayatında etkiler bırakarak yaşayışımızı şekillendirmeye devam ediyor. Genç, yaşlı demeden her bireyi farklı yönlerden etkileyen süreç, çocukları da es geçmedi. Ev içi yaşamın çocuklara dönüşü yaklaşık 10 - 12 kg oldu. Bu süreçle ilgili Diyetisyen Burcu Aktürk ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.


Değişen yaşam tarzı, artmış kalori alımı, azalan fiziksel aktivite gibi faktörler dolayısıyla çocukluk çağında obezite oranı tüm dünyada gün geçtikçe artış gösteriyor. Tüm bu faktörlere bir de pandemi dönemi kısıtlamaları eklendi ve sürecin en sessiz tanıkları çocuklar için sancılı bir yeni düzen başlamış oldu. Okullarından, arkadaşlarından ve sosyal çevrelerinden uzak kalan çocuklar bu süreçten psikolojik olarak etkilenirken, fizyolojik etkileri de göz ardı edilemeyecek kadar büyük oldu. Pandemi döneminin çocuklarda geri dönüşünün yaklaşık 10 - 12 kg olduğunu belirtti. Dyt. Aktürk; "Son bir yıldır klinikte gördüğümüz danışanların çoğunluğunu çocuklar oluşturmaya başladı. Sürekli oturmaları, aktiviteden uzak kalmaları metabolizmalarını yavaşlatırken, acıkmadıkları halde can sıkıntısından zararlı yiyeceklere de eğilimleri arttı. Bu hızlı kilo alımları; insülin direnci, kolesterol yükselmesi, karaciğer yağlanması, erken ergenlik gibi süreçleri de beraberinde getirdi." açıklamalarında bulundu.


Pandemi süreci hala devam ederken Dyt. Burcu Aktürk, bu sürecin daha iyi yönetilmesi konusunda ailelere bazı tavsiyelerde bulundu:

   * Çocuklarınıza mutlaka sağlıklı menüler oluşturup, 3 ana öğünü hazırlayıp yemek masasında dengeli öğünler sunmaya özen gösterin.
   * Atıştırmalık tercihleriniz sağlıklı gıdalardan yana olsun. Mümkün olduğunca atıştırmalıkları evde hazırlamaya gayret edin.
   * Sağlıklı yiyecekleri ve atıştırmalıkları kolayca erişilebilir ve ulaşılabilir kılın.
   * Çocuklar ebeveynlerini rol model aldıkları için sizler de sağlıklı beslenmeye özen göstermelisiniz.
   * Su tüketimi gerçekten çok önemli. Sizler de günlük ihtiyaç doğrultusunda su tüketerek çocuklarınıza örnek olabilir ve onları su içmeye teşvik edebilirsiniz.
   * Egzersizler de ihmal edilmemeli. Egzersizi eğlenceli oyunlar şeklinde planlayıp hareketli yaşamı her güne dahil edebilirsiniz.

 

Dyt. Burcu Aktürk

Özel Adatıp İstanbul Hastanesi

Eczacıdan Sağlık

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.