Keratosis Pilaris

Keratosis Pilaris

 Ecz. Aydanur SİVİŞOĞLU CEYLAN

 

Keratosis pilaris, ciltteki kıl foliküllerinin, saçta ve tırnaklarda bulunan doğal bir madde olan keratin fazlalığı ile tıkandığı zararsız, yaygın ve genellikle oldukça rahatsız edici görünümlü bir durumdur. Bu küçük küçük keratin tıkaçları, cildin altında şişliklere neden olarak onu pürüzlü ve sivilceli hale getirebilir. Tavuk derisi görünümü ile karakterizedir.

Bu cilt rahatsızlığı en sık olarak her iki üst kolun dış yüzünü etkiler. Ayrıca uyluklarda, kalçalarda, yanakların yanlarında ve daha az sıklıkla ön kollarda ve sırtın üst kısmında pullu belirgin noktalar olarak ortaya çıkabilir. Pullu noktalar; cilt renginde, kırmızı (keratosis pilaris rubra) veya kahverengi (hiperpigmente keratosis pilaris) görünebilir. Genellikle kaşıntılı veya ağrılı değillerdir. Dağılımları simetriktir.

Keratosis pilaris ilk olarak erken çocuklukta ortaya çıkar ve ilerler, yaşamın ikinci on yılında en yaygın hale gelir. Keratosis pilaris, atopik dermatit, iktiyoz vulgaris, obezite, diyabetes mellitus ve yetersiz beslenme dahil olmak üzere birçok başka durumla ilişkilidir. Kış ayları gibi düşük nemli zamanlarda daha belirgin olma eğilimindedir. Kişisel hijyende sabun içermeyen hipoalerjenik temizleyiciler kullanılmalı, sıcak banyo ve duş yapılmamalı, cildin kurumasını sağlayacak durumlardan kaçınılmalıdır. Keratosis pilarisde ciltteki görünüm genellikle zamanla düzelir, ancak bu cilt görünümünden rahatsız olan hastalar için çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Bunlar:

Yumuşatıcılar ve topikal keratolitikler, keratosis pilaris için birinci basamak tedavidir. Laktik asit, salisilik asit veya topikal üre içeren müstahzarlar, keratotik papüllerin yumuşatılması ve düzleştirilmesine yardımcı olur. Yaygın keratosis pilarisli 30 hastadan oluşan bir çalışmada; birkaç hafta boyunca sorunlu cilt bölgesine uygulanan %2’lik salisilik asit, %20’lik topikal üre kremi preparatı, cilt dokusunu ve görünümünü iyileştirmede etkili olmuştur. Ayrıca, 5 ila 7 dakika boyunca uygulanan %70’lik glikolik asit kimyasal peelinginin de keratoz pilaris görünümünü iyileştirmede faydalı olduğu bulunmuştur.

Topikal retinoidler (örneğin, tretinoin %0,05 krem, adapalen %0,1 krem ​​veya tazaroten %0,05 krem), yumuşatıcılara ve keratolitiklere yanıt vermeyen hastalarda ikinci basamak tedavi olarak kullanılabilir. Topikal retinoidler 8 ila 12 hafta boyunca günde bir kez uygulanır. Bazı vaka raporlarında, her gece uygulanan tazaroten %0.01 emülsiyonun, keratoz pilarisi iki hafta içinde soldurduğu ve dört ila sekiz hafta sonrasında düzelttiği bulunmuştur.

Düşük ila orta potensli topikal kortikosteroidler, belirgin bir inflamasyon olması durumunda diğer topikal ajanlarla birlikte kısa süreli olarak kullanılabilir. Topikal kortikosteroidler, bir ila iki hafta boyunca günde bir veya iki kez sorunlu cilt bölgelerine uygulanır.

Sistemik retinoidler, lazer tedavisi üçüncü basamak tedavi olarak kabul edilir. Keratosis pilaris veya alt tiplerinin tedavisinde etkili olan lazerler arasında; darbeli boya lazeri, uzun darbeli 755 nm alexandrite lazer, 810-nm uzun darbeli diyot lazer, uzun darbeli 1064-nm Nd:YAG lazer bulunur.

Sonuç olarak, keratosis pilaris genellikle zamanla düzelen asemptomatik bir durumdur ve %100 bir tedavisi yoktur. Kozmetik bir fayda sağlamak için yumuşatıcılar, eksfolyantlar, antiinflamatuar ilaçlar, fototerapi ve çeşitli lazer tedavileri kullanılabilir.

 

Kaynaklar

  • Pennycook, K. B., & McCready , T. A. (2020). Keratosis Pilaris. In StatPearls. StatPearls Publishing.
  • Landis M.N., Perryman J.: Keratosis pilaris atrophicans, Topic 91429 Version 4.0, Uptodate, topic last updated: Sep 10, 2020.
  • Kechichian, E., Jabbour, S., El Hachem, L., Tomb, R., & Helou, J. (2020). Light and Laser Treatments for Keratosis Pilaris: A Systematic Review. Dermatologic Surgery : Official Publication for American Society for Dermatologic Surgery [et Al.], 46(11), 1397–1402. https://doi.org/10.1097/DSS.0000000000002441
  • https://dermnetnz.org/topics/keratosis-pilaris/  

 

Ecz. Aydanur SİVİŞOĞLU CEYLAN

 

Eczacıdan Sağlık

DİĞER HABERLER
Kalp Krizinden Korunmak
İyi Bayramlar
Bahar alerjisine dikkat
Beslenme ve Diyet Önerileri
’Reçete’ / Nükleer Tıp, PET ve Kanser Tedavisi
’Reçete’ / Antibiyotik Direnci
Hemen Acile Koşmayın
Kanserde Yeni Tedavi Yöntemleri
Cilt Lekeleri
Kutlu Olsun
Reçete Kanser Nasıl Tanınır
Ramazan Ayında Susuz Kalmamak
Kızamık virüsünden nasıl korunulur?
Hamilelerdeki Rahatsızlıklar Nasıl Geçer?
Kutlu Olsun
’Reçete’ / Meme Kanseri
Dijital Demans Tehlikesi
Ramazanda İlaç Kullananlara Uyarılar
Ramazanda Beslenme Önerileri
Omega 3 ün Sağlık Üzerindeki Etkileri
Reçete Kalp Çarpıntısı Ne Zaman Tehlikeli
Aralıklı Oruç Diyeti Nedir?
Enerji İçeceklerine Dikkat!
İnatçı Öksürük Uyarısı
Reçete Yenidoğan Testleri ve Önemi
Faydaları Saymakla Bitmiyor
Gençlerde Kalp Krizi Artıyor
Diyabet Kontrol Altında Olmalı
Kritik Maske Uyarısı
Kemik Sağlığına Dikkat!

En Çok Okunanlar


’Reçete’ / Meme Kanseri

Bu bölümde, Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ekmel Tezel ile meme kanseri hakkında en çok merak edilenleri konuştuk.

Kutlu Olsun

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlu Olsun.

Ramazan Ayında Susuz Kalmamak

Ramazan, manevi bir arınma süreci olarak benimsense de, uzun saatler süren açlık ve susuzluk, özellikle sıcak iklimlerde yaşayanlar için fizyolojik bir sınav haline gelebilir.