’Reçete’de’ Meme Kanseri: Erken Teşhiste %100 Başarı
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Çağatay Çifteri Meme Kanseri: Erken Teşhiste %100 Başarı
Ecz. Merve ÇERŞİL
Baş ağrısı insanın yaşam kalitesini düşüren, başa çıkması zor, iş gücünün kaybına neden olan önemli bir sorundur. Dünya Sağlık Örgütüne göre, baş ağrısı işgücü kaybına neden olan ilk 10 hastalıktan biridir.
Baş ağrısı sadece erişkinlerde değil çocuklarda da sıklıkla görülmektedir. Çocukluk çağında görülen baş ağrıları da en az diğer hastalıklar kadar ciddiye alınmalıdır. Çocukluk çağında görülen baş ağrılarının en yaygın tipleri; gerilim tipi baş ağrısı ve migrendir.
Türkiye’de okul çocuklarında yapılan bir çalışmada prevalans, gerilim tipi baş ağrısında %24,7, migrende %10.4 olarak bulunmuştur. Gelin şimdi en az yetişkinler kadar çocuklarında hayat kalitesini bozan çocukluk çağı migrenine beraber göz atalım.
Migrene genel bir tanımlama yapmak gerekirse migren ataklar halinde ortaya çıkan, ağrıya bazen bulantı ve/veya kusma, ışık, ses ve kokudan rahatsızlığın eşlik ettiği, şiddetli baş ağrılarıdır. Çocukluk çağı migreni belirtileri çocuğun yaşına göre farklılıklar gösterebilir.
Genel olarak bu belirtileri sıralamak gerekirse bu belirtiler;
Bu belirtilerin yanı sıra çocuklarda da migren aurası görülebilmektedir. Aura migren atağından önce görülebileceği gibi atak sırasında da görülebilir. Her çocuğun aurası farklıdır, ancak çoğu durumda aura çocuğu belirgin şekilde etkiler. Bazı çocuklar yanıp sönen ışıklar, parlak noktalar, zikzak çizgiler görebilirken; bazıları da dudaklarında, alt yüzünde ve parmaklarında uyuşma ve karıncalanma ile auraya sahip olabilir. Aura genellikle birkaç dakika ile bir saat arasında sürer ve sonra kaybolur.
Çocuğunuzda yukarıda da detaylandırdığım gibi tekrarlayan baş ağrıları, boyunda ağrı ve sertleşme, kusma, görme bozuklukları gibi semptomlar varsa mutlaka bir hekimle durumu paylaşmalı ve muayene olmasını sağlamalısınız. Çocukluk çağı migren tedavisinde çeşitli ilaçlar kullanılabilmektedir. İlaç seçimi çocuğun yaşı, geçirdiği atak sayısı, atak süresi ve eşlik eden diğer durumlara göre değişiklik göstermektedir.
Peki migren tanısı almış çocuklarımız için atak sırasında neler yapabiliriz?
Bazı durumlar ve yiyecekler migren ataklarını tetikleyebilir. Öğün atlamak, yeterince su tüketmemek, çok fazla veya çok az uyumak, stres migren tetikleyicisi olabilir. Çocuğunuzun baş ağrısını neyin tetiklediğini bulabilirseniz, çocuğunuzun bu tetikleyicilerden uzak durmasını sağlayarak ataklardan kaçınmasına yardımcı olabilirsiniz. Olası tetikleyicileri bulmak ve teşhis aşamasını kolaylaştırmak adına çocuğunuz için bir ağrı günlüğü tutabilirsiniz. Bu günlüğe çocuğunuzun her baş ağrısı olduğunda şunları not almalısınız;
Sonuç olarak; migren her çağda başa çıkılması zor ve hayat kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır. Migren tetikleyicilerini bilmek, çeşitli rahatlama yöntemlerini kullanmak hem ağrıyı hem de çocuğunuzun endişesini gidermek adına oldukça etkili olacaktır.
Unutmayın ki sizin ve sevdiklerinizin sağlığı en değerli yatırımınızdır…
Kaynaklar
Ecz. Merve ÇERŞİL
Eczacıdan Sağlık
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Çağatay Çifteri Meme Kanseri: Erken Teşhiste %100 Başarı
Eczacılar tarafından, ilaçların eczaneye kabulü sırasında İlaç Takip sistemi üzerinden sorgulama yapılmakta.
Hastaların, doktorlarının verdiği tedavi planına ve ilaç kullanımına harfiyen uymaları gerektiğini söyledi.
Kış boyunca cildinizin sağlıklı, nemli ve esnek kalmasını sağlamak için birkaç küçük adım atabilirsiniz. İşte kış aylarında cilt sağlığınızı korumak için yapmanız gerekenler:
Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ ü ve Cumhuriyetimizin bütün kurucularını sevgi, saygı ve minnetle anıyoruz.
’Reçete’de’ Obezite