Dünya Disleksi Farkındalık Günü
Dünya Disleksi Farkındalık Günü
Dr. Ecz. Dyt. Neda TANER
Diyabet, yeterli miktarda insülin salgılanamaması ya da üretilen insülinin etkili bir şekilde kullanılamaması veya her ikisi kaynaklı hiperglisemi ile karakterize bir metabolik hastalıktır.
Çocuk veya genç yaştaki kişilerde görülür. Ömür boyu insülin kullanmak zorundalardır.
Genellikle 30’ lu yaşlar ve sonrasında görülür. Diyet, egzersiz ve oral anti diyabetik ilaçlarla tedavi edilebilir. Gerekirse insülin tedavisine başlanabilir.
Diyabet mikrovasküler ve makrovasküler komplikasyonlara neden olur.
Mikrovasküler Komplikasyonlar: Diyabetik nefropati, nöropati ve retinopati, kronik hipergliseminin ileri glikasyon son ürünlerinin üretimi, proinflamatuar mikro ortamın oluşturulması ve oksidatif stresin indüksiyonu gibi çeşitli mekanizmalar yoluyla indüklediği ana mikrovasküler komplikasyonlardır.
Makrovasküler Komplikasyonlar: Koroner arter hastalığı, serebrovasküler hastalık, periferik arter hastalığı vb. Ateroskleroz, diyabetli kişilerde oldukça yaygındır. Örneğin, diyabet 20-65 yaş arası kişilerde inme riskini 5 kattan fazla artırır.
Diyabet tedavisinde kullanılan ilaçlara bakacak olursak;
Yaşam tarzı değişiklikleri diyabetin yönetiminde en az farmakoterapi kadar önemlidir. Yaşam tarzı değişiklikleri; beslenme yönetimi, fiziksel aktivite, sigaranın bırakılması ve psikososyal sorunların çözümünü içermektedir.
Egzersizler insülin reseptör sayısını ve dolayısıyla glukozun periferik kullanımını arttırır ve kan şekerini insülinden bağımsız olarak düşürürler. Bu nedenle diyabetli hastalarının spor faaliyetlerine girmesi teşvik edilmelidir.
Dr. Ecz. Dyt. Neda TANER
Eczacıdan Sağlık
Dünya Disleksi Farkındalık Günü
’Reçete’de’ Altın Cerrahi
Ruhsal hastalıklar, Türkiye’de sağlık harcamaları ve hastalıkların görülme sıklığı bakımından ikinci sırada
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran Hangi takviyeyi nasıl kullanalım?
GRİP VE ZATÜRREDEN KORUNMANIN EN ETKİLİ YOLU AŞI
Gebe Kalma Yolunda Doğru Beslenme