Öksürük (Pandemi Kabusu)

Öksürük (Pandemi Kabusu)

Öksürük, vücudumuzun ani olarak verdiği bir reflekstir. İşte bu refleksimiz özellikle solunum yolunu ve akciğerleri tahriş edici aşırı balgam, mikroplar ya da toz gibi maddelere karşı korumaya ve temizlemeye otomatik olarak yardımcı olur. Yani öksürmek diyebiliriz. Solunum yollarımız, boğazımız, nefes borumuz sinir ağlarıyla donatılmıştır ve bu sinir ağı yabancı cisimlerin hızla algılanmasını sağlar. Bu sinirler uyarı aldığı anda beyne bir sinyal gönderir.

Yanıt olarak ise beyin, bu sinyale neden olan etkeni solunum yolundan dışarıya taşımak içn göğüs ve karın kaslarına aynı anda sinyal gönderir. Bu çok hızlı ve anlık bir olaydır ve etkisi çok büyüktür. Böylece toksinler çok hızlı bir şekilde vücuttan atılır. İşte bu doğal olarak ortaya çıkan refleks, devamlılık haline geldiğinde günlük hayatı felç edecek kadar rahatsız edici olabilir. Genellikle öksürük belli bir nedene bağlı olarak başlar bunlar:

  • Üst solunum yolu enfesiyonu
  • Alt sonulum yolu enfeksiyonu
  • Bronşit/bronşiolit
  • İnfluenza
  • Pnömoni
  • Gastroözefajiyal reflü
  • Korona

Üç haftaya kadar devem eden öksürükler akut olarak kabul edilirken daha uzun sürenlere kronik diyoruz. Aynı zamanda geceleri uzanmayla beraber başlayan öksürükte gece öksürüğüdür. Bu tür öksürük de çok rahatsız edici ve uyku kalıtesini düşürücüdür.

Öksürük Tedavisi

Öksürük tedavi ederken, bunun bir semptom olduğunu unutmamalıyız. Antitussif, antihistaminik, ekspektoran veya mukolitik ilaçlar yerine öncelikli olarak hava yolunu tahrişi azaltacak yöntemleri tercih etmek daha güvenli bir tedavi olacaktır. Tahrişi azaltmak için bolca ılık sıvı tüketilmesi, bitki çayları ve çorbalar faydalı olacaktır. Bunun yanında bal ve pastillerin kullanılması da yardımcı olacaktır. Ayrıca bitkisel olarak formulize edilmiş bazı içeriklere örnekler şöyledir:

 

  • Hedera helix: Sakinleştirmeye yardımcı olan aktif maddesi solunum yolunda sıvılaşmaya, temizlemeye ve konvulsif öksürüğü için rahatlatmayı sağlar.
  • Grindelya: Rahatlatıcı (krampları çözücü), balgam söktürücü, tonik (vücudu kuvvetlendirici), antibakteriyel (bakterileri öldürücü), öksürüğü kesici ve iltihapları önleyicidir. Kızılderililer tarafından senelerce astım tedavisinde kullanılmıştır.
  • Bal: Doğadaki en eski şifa kaynaklarından biri olan bal, solunum yollarında kayganlaştırıcı bir etkiye sahiptir. Öksürüğün sebep olduğu boğaz tahrişini rahatlatır.
  • Ihlamur: Güçlü balgam söktürücü özelliğiyle solunum yollarının rahatlatılması amacıyla tüketilebilir. Soğuk algınlığı ve grip rahatsızlıklarında kişinin rahatlamasına yardımcı olabilir.
  • Kekik: Kekikten elde edilen flavonoid fraksiyonu güçlü bir antitüssiftir. Kekik içeren bir öksürük şurubu ya da bir fincan sıcak suya 2 çay kaşığı kuru kekik ekleyerek yapılan kekik çayı, 10 dakika demlendikten sonra süzülüp kullanılabilir.
  • Mızrak yapraklı sinir otu: Üst solunum yolu hastalıklarına karşı ıhlamurdan daha güçlüdür. Ayrıca kuru öksürükte cok etilidir. Antienflamtuar etkili ve bağışıklık sistemini güçlendiricidir.

Bu bitkilere eczanelerimizden hazır preparatları halinde ulaşabilirsiniz. Böylece günlük hayatınızda daha az öksürerek daha konforlu bir sosyal yaşam sürebilirsiniz. Böylece size korkarak bakan gözlerden kaçınmış olursunuz.

Hepinize sağlıklı günler diliyorum.

 Ecz. Hatiçe Gamze Sürme Vural

 

DİĞER HABERLER
Onları Unutmayalım
Reçete Yeni Bölüm
Alerji Salgını
Isı Stresi Uyarısı
Yüksek Tansiyon Hastalarına Uyarı
Sıcak Havalara Dikkat!
’Reçete’de’ Yeni Bölüm
Kutlu Olsun...
Kalp Hastaları Yaz Tatilinde Dikkat!
’Reçete’de’ Burun Estetiği ve Kepçe Kulak Operasyonu
Cildin Koruyuculuğu Azalıyor
Sağlık Sohbetleri Reçete Yayında!
’Reçete’de’ Göz Kuruluğu
Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu
’Reçete’ Çocuklarda Ateş Nasıl Düşürülür?
Güneş Yanığına Dikkat
Klima Çarpması Nedir?
Yaz İshali ve Korunma Yöntemleri
Güneş Alerjisi ve Belirtileri
Deniz ve Havuzda Hastalıklara Dikkat
İyi Bayramlar!
İlaç Kötüye Kullanımı Bağımlılığı
Nioli Yağı ve Faydaları
’Reçete’ de Güneş Yanıkları
’Reçete’ Youtube’ da Yayında!
Magnezyum Nedir?
Tiroid Bezi
Sahte Güneş Gözlüklerine Dikkat!
Kutlu Olsun...
Nöropatik Ağrı

En Çok Okunanlar


Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu

Kişinin hissettiği olumsuz duyguları açıkça dile getirmek yerine dolaylı yoldan ifade etmesi Pasif-agresif kişilik bozukluğu olarak tanımlanır