Antidepresanlar Hakkında İnternette En Çok Sorulan Sorular

Antidepresanlar Hakkında İnternette En Çok Sorulan Sorular

 

Arama Motorlarında biz aradığımız şeyleri yazarken altta o konu hakkında en çok sorulan sorular çıkmaya başlar. Konu ilaçlar olduğunda ise sorular yüzlerce çeşit olabiliyor.

Biz de antidepresanlar hakkında dünyada en çok neler soruluyormuş cevaplarıyla sizler için derledik.

 

Antidepresanlar... ?

 

İlk sırada en popüler soru….

 

Antidepresanlar bağımlılık yapar mı?

SSRI grubu dediğimiz Seçici Seratonin Geri Alım inhibitörleri genellikle majör depresyon ve anksiyetede kullanılan genel bir gruptur. Bu grup bağımlılık yapmayan grup olarak değerlendirilir.

Eğer ilacın kullanımı aniden bırakılır ya da birkaç doz atlanırsa, Mayo Clinic’in görüşüne göre bazı yoksunluk semptomları oluşabilir. Ayrıca bırakma sendromu diye de adlandırılan, bulantı, sersemlik, huzursuzluk, uyuşukluk ya da grip benzeri semptomlar da görülen yan etkiler arasındadır.

 

Antidepresanlar etkili midir?

Bazı çalışmalarda antidepresanların etkisiz olduğunu, bazı çalışmalar ise yoga ya da derin nefes almanın antidepresanlardan üstün olduğunu söylüyor olsada, yapılan psikiyatrik çalışmalar antidepresanların etkilerini birçok kez kanıtlamıştır.

Antidepresan kullanınımının kişinin hayat kalitesini artırmada önemli rol oynadığı ispat edilmiştir. Antidepresan ilaçlar beyindeki bozulan metabolizmayı düzelterek depresyon belirtilerinin azalmasını sağlar. Biyokimyasal, nörobiyolojik kısır döngülerin oluştuğu depresyon çoğunlukla kişinin kendi kendine yenebileceği bir durum değildir. Bu yüzden de doktorunuzun önerdiği dozda düzenli bir şekilde antidepresanları kullanmak gerekir. Hastalığın ortaya çıkması nasıl zaman alıyorsa, tedavisi için de sabırlı olmak gerekir.

Ayrıca tüm ilaçlarda olduğu gibi antidepresanlarda da etki mekanizmasını inceleyen çalışmalar hala devam etmektedir.

 

Antidepresanlar uyarıcı mıdır?

Hayır, antidepresanların uyarıcı etkileri yoktur fakat kişi hiperaktif bozukluk (ADHD) ve depresyon hastasıysa doktorlar uyarıcı ve antidepresanları birlikte reçeteleyebilir.

 

Antidepresanların yan etkileri nelerdir?

Birçok antidepresan farklı yan etkiye sahiptir. En sık karşılaşılanları ise şöyle sıralanabilir: bulantı, kusma, kilo artışı, ishal, uykuda rahatsızlık, seksüel problemler…

Ayrıca bazı türlerinde intihar düşüncesi, doğum defektleri ve yüksek kan basıncı gibi yan etkiler de gözlenmiştir. Eğer antidepresan kullanıyoranız doktorunuz veya eczacınızla etki ve yan etkileri hakkında konuşabilirsiniz.

 

Antidepresanlar doğru cevap mıdır?

Bu durum kişiden kişiye değişen bir yanıta sahip maalesef. Kimileri ilaç kullanımında hayat kalitesinin artarak etkisini gördüğünü düşünüyor, kimileri ise inanmayarak baştan kullanmayı reddediyor.

En sağlıklı kararı hekiminizle birlikte vermenizi tavsiye ediyoruz.

Ayrıca depresyon karşıtı önlemler ve doğal tedavi yöntemleri için de eczacınızdan bilgi ve destek alabilirsiniz.

 

Newsweek /FDA Ayşe Arık Coşkun

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.