Azalmış (Düşük) Yumurtalık Rezervi

Azalmış (Düşük) Yumurtalık Rezervi

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu

Doğurganlık potansiyeli, hamile kalma kapasitesidir. Kısacası bir kadının yumurtalıklarında bulunan foliküllerin (yumurtaların) sayılsal olarak miktarını ve kalitesini ifade eder. Over Rezervinin yüksek olması kadının yumurtalıklarında foliküllerinin fazla, kaliteli, ve hamile kalma şansının yüksek olduğunun göstergesidir.

Düşük Yumurtalık Rezervinin Belirtileri Nelerdir?

Azalmış yumurtalık rezervinin gözle görülür kesin bir belirtisi yoktur. Gebe kalmada zorluk, adetin geç olması ya da olmaması, ortalama 28 günden daha kısa süren adet döngüsü, yoğun menstrüel kanama ve düşük gibi bulgular azalmış yumurtalık rezervine sahip olan kadınlarda görülebilir.

Düşük Yumurtalık  Rezervinin Tanısı Nasıl Konur?

Düşük yumurtalık rezervi, folikül uyarıcı hormon (FSH) ve anti-Müllerian hormon (AMH) seviyelerinin kanda ölçülmesiyle tespit edilir. Bu hormonların her ikisi de adet ve üremede önemli bir rol oynar.

Yaşlandıkça FSH seviyelerinin artması ve AMH seviyelerinin düşmesi doğaldır, bu nedenle bu hormon seviyelerini yaşa göre değerlendirmek önemlidir.

Yumurtalık rezervi azalmış olanlar kadınlar, yaşıtlarına kıyasla daha yüksek FSH seviyelerine ve daha düşük AMH seviyelerine sahiptirler.

Ne Zaman Doğurğanlık İçin Test Yaptırmak Gerekir?

Gebe kalamamak, düzensiz veya ağrılı adet dönemleri , pelvik inflamatuar hastalık, tekrarlayan düşükler, önceki kanser tedavisi veya endometriozis öyküsü varsa, doğurganlık testi yaptırılması önemlidir.

 Erken teşhis, tüpbebek tedavisinde başarı şansını artırır.