Vertigo Nedir?

Vertigo Nedir?

Prof. Dr. Serdar DAĞ

Tıp dünyasında baş dönmesi genel olarak “vertigo” diye adlandırılır. Vertigonun belirtileri arasında; gerçekten dönme hissi, etraftaki cisimlerin dönmesi, boşlukta kendini güvensiz hissetme, yerin ayağın altından kayıyormuş gibi olması, deprem oluyor hissi söylenebilir. Hastanın şikayetleri arasında bulantı, kusma, işitme kaybı, çınlama, tekrarlama olabilir.

Vertigonun Türleri ve Sebepleri

  • Nörolojik Kökenli Vertigo:

Bu tür baş dönmesi, bazı epilepsi (sara hastalığı) türlerinde ender de olsa görülür. Beynin “cerebellum” denen kısmının hasarlarında; baş dönmesi görülür. Nörolojik kökenli baş dönmelerinde, baş dönmesine eşlik eden başka semptomlar da vardır.

  • Vestibüler Nörinit:

Sıklıkla tek bir baş dönmesi atağı ile beliren selim bir tablodur. Bu türde de, çınlama ve sağırlık yoktur. Hastalar, genelde genç-orta yaş erişkinlerdir. Hastaların hemen hemen hepsi, birkaç hafta önce geçirilmiş üst solunum yolu (grip vs.) enfeksiyonu bilgisini verirler. Bu baş dönmesinin nedeni, tam ispatlanmamış olsa da virüs denen bir mikrop türü sorumlu tutulmaktadır. Vertigo atağı ve kusma günler içinde şiddetini azaltarak geçer. Ani hareketle başlayan fenalık hissi ise, haftalarca kalabilir.

  • Meniere Hastalığı:

Tekrarlayan baş dönmesi atakları, kulak çınlaması ve zaman içerisinde, tekrarlayan ataklarla yerleşen sağırlık vardır. Tipik bir atakta; ani başlayan birkaç dakika ile saatler arasında süren baş dönmesi ve değişen şiddette kusma bulunur. Atak sıklığı hastadan hastaya farklılık gösterir.

  • Pozisyonel Vertigo:

Başın ani pozisyon değiştirmesine gövde uyum sağlayamaz ve yataktan kalkma, başın çevrilmesi vb. nedenlerle baş dönmesi atakları ortaya çıkar. Ataklar, genelde bir dakikadan az sürer. İşitme ve çınlama baş dönmesine eşlik etmez. Bazen yaşlılarda bu tür baş dönmesi, birkaç saniye sürer ve yıllarca devam eder.

Tanı ve Tedavi:

Vertigonun çözümü; sıkıntının nerede olduğunu bulmakla başlar, tedavi aşaması daha sonra gelir. Vertigo artık teknolojinin bize sunduğu ileri düzey aletlerle tespit ve tedavi edilmektedir. Günümüzde kullanılan, en son teknoloji “vhit” ve “vemp”  cihazları ile; denge sistemlerindeki patolojilerin türü ve sebepleri saptanmaktadır.

Baş dönmesi ile başvuran hastayı, hekim iyice dinlemeli, detaylı bir muayene ile düşündüğü baş dönmesi türünü, hastaya yaptırdığı tetkiklerle doğrulamalıdır. Gerekli beyin ve sinir testlerinin yanında laboratuvar test yapılır.  Son yıllarda “vhit” ve “vemp” testleri ile baş dönmesinin, kulak kökenli mi yoksa beyin kökenli mi olduğu tespit edilmekte, buna göre yapılacak diğer testlere ışık tutmakta ve tedavisi aletler sayesinde yapılmaktadır.

Prof. Dr. Serdar DAĞ

Nöroloji Uzmanı

 

DİĞER HABERLER
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği
Ağrılarınızı Bitirmek İçin 5 Yöntem

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.