Gebelikte tarama testleri nelerdir?

Gebelikte tarama testleri nelerdir?

Gebelikte tarama testleri nelerdir? Gebelikte tarama testleri ne zaman yapılır?

Uzmanlar hamilelik döneminde yapılması gereken testlerin hem bebeğin hem de annenin bu süreci sağlıkla geçirmesine yardımcı olduğuna ve gerekli durumlarda zamanında tedavi olanağı sağladığına dikkat çekiyor. Peki, Gebelikte tarama testleri nelerdir? Gebelikte tarama testleri ne zaman yapılır?

Gebelikte kadınların en büyük korkusu bebeğinin sağlıklı olup olmadığı düşüncesidir. Gelişen ve hızla ilerleyen teknoloji sayesinde bebek anne rahmindeyken bile olası sorunlar gebelik sürecinde yapılan testler ile önceden saptanabilmektedir.

Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdullah Kurhan, gebelikte yapılması gereken bazı testler hakkında önemli bilgiler verdi.

ORTAK AMACA HİZMET EDEN TESTLER

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdullah Kurhan, "Gebelikte yapılan tarama testlerin ortak ve temel amacı fetusun sağlıklı olup olmadığının ayırımının yapılmasıdır. Bu tarama testleri anne karnında bulunan fetusun sağlıklı olup olmadığını yüzde yüz söylemez. Bu testler bizlere bir olasılık hesabını söylemektedir. Gebelikte tarama testleri ikili, üçlü, dörtlü test olarak yapılmaktadır. Bu testler ortak amaca hizmet etmektedirler. İkili, Üçlü ve dörtlü tarama testleri aynı amaçla yapılan testlerdir. Bu testlerin yapılma sebebi çocukta herhangi bir kromozon anomolisi varlığına ait bir risk artışının olup olmadığının saptanmasıdır. Birbirinden farklı testler olmasına rağmen aynı amaca hizmet etmektedirler. Bu testleri birbirlerinden ayıran özellik bakılan hormon değerlerinin farklı olması ve yapılan haftaların farklı olmasıdır.

İKİLİ TARAMA TESTİ NEDİR?

İkili tarama testi gebeliğin 11 ila 14. haftasında yapılmakta olup iki tane hormonun değerine bakılmaktadır. Bunları uluturasongrafide çocuğun ense kalınlığının ölçümü, burun kemiğinin varlığı yokluğu ve kişinin diyabet taşıyıcısı olup olmadığı tüp bebek olup olmamasına göre, ortalama bir risk analizi yapılmaktadır. Bilgisayar tarafından bir risk analizi yapılmakta, kişi buna bağlı olarak riskli veya risksiz olarak belirlenmektedir. Bu tarama testlerinin hiçbiri biz hekimlere kromozom bozukluğunu yüzde yüz söylemez sadece buna ait artmış bir risk varmı onu söylemektedir.

ÜÇLÜ TARAMA TESTİ NEDİR?

Üçlü tarama testi 14 ila 18. haftalar arasında yapılmaktadır. Bu testte 3 gruba bakılmaktadır bunlar hormon bileşikleridir. Herhangi bir Ultrason değeri bu tarama testinde kullanılmamaktadır.

DÖRTLÜ TARAMA TESTİ NEDİR?

Dörtlü tarama testinin isminden de anlaşıldığı gibi dört tane hormon parametresine bakılmaktadır. Dörtlü Tarama testi Gebeliğin 16 ila 20. haftalarında yapılmaktadır. Tarama testleri birbirlerini doğrulamak için yapılması gereksizdir. Tarama testlerinden uygun haftada başvuran kişiye herhangi birinin yapılması ve üçlü tarama testi AFP denilen hormon 16 ila 20. haftasında bakılması temel öngörü kaynağıdır. Tarama testleri denilince akla sadece kanda yapılan testler gelmemelidir.

AYRINTILI ULTRASON YAPILMASI ÇOK ÖNEMLİ

Gebeliğin 18 ila 22. haftaları veya 24. haftasında yapılan ayrıntılı ultrason iki düzey Ultrason testi vardır. Bu gebelik boyunca yaptırılması gereken en önemli ultrason testidir. Bu testle çocuğun oluşmuş olan bütün organları dikkatlice değerlendirilip herhangi bir anomalinin varlığı yokluğu yada ileriki haftalarda bir sorun teşkil edebilecek düşünülen bulguların tespiti açısından çok önemlidir. Daha öncesinde sadece anomali doğum öyküleri olan insanlara bu haftalarda ultrason yapılması önerilir ken artık rutin pratikle bütün gebelere 18 ila 24. haftalar arasında ayrıntılı ultrason yaptırmalarını önermekteyiz. 24 ila 28. haftalar arasında ise şeker yüklemesi diye adlandırılan 50 gr OGTT testi vardır. Özellikle ilk gebeliği olan insanlarda, aile öyküsünde diyabet olan insanlarda, kilo alımına meyilli, çok kilo almış insanlarda şeker yüklemesinin yapılmasını önermekteyiz." diyerek sözlerine son verdi.  

Kaynak:https://www.cumhuriyet.com.tr/saglik/gebelikte-tarama-testleri-nelerdir-gebelikte-tarama-testleri-ne-zaman-yapilir-2012200?tm_medium=Kategori%20Sayfasi&utm_source=Cumhuriyet&utm_campaign=Kategori%20Sayfasi

 

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.