Uzmanlar Uyardı

Uzmanlar Uyardı

Uzmanlar uyardı: 'Kış mevsimi girmeden grip aşınızı olunuz'

Kış mevsiminin gelmesi ve okulların açılmasıyla birlikte grip vakalarında artışlar yaşanmaya başladı. Grip (influenza) hastalığına karşı uzmanlar, özellikle riskli kişilerde her yıl grip aşısının yenilenmesinin önemini vurguluyor.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Osman Kocabıyık, grip hastalığından korunmanın önemini vurgulayarak, "Grip aşısı her yıl Ekim ayından başlanarak Şubat ayına kadar yaptırılabilir. Hastalığı oluşturan virüs DNA yapısını sık sık değiştirdiğinden hastalık geçirenler bağışıklık kazanamıyor. Bu nedenle riskli kişilerde aşının her yıl yenilenmesi gerekiyor. Bağışıklık aşıdan iki hafta sonra ortaya çıkıyor ve koruyuculuğu yüzde 70 civarındadır" şeklinde uyardı.

Uzmanlar ülkede bulunan dört farklı influenza virüs tipini içeren inaktive (cansız) influenza aşısının, grip hastalığına yol açmadan koruma sağladığını belirtti. Bu aşının riskli gruplara, Sağlık Bakanlığının belirlediği sıra dahilinde ücretsiz olarak yapıldığını ve her branştan hekimlerce reçete edildiğinde yılda bir defaya mahsus karşılandığını ekledi.

 

KURALLARA UYULMADI VAKALAR ARTTI

Grip hastalığının Ekim ayından Nisan ayına kadar sürdüğünü söyleyen uzman, grip virüslerinin maske, mesafe ve izolasyon önlemleri nedeniyle son iki yılda fırsat bulamadığını, ancak bu yıl kurallara uyumun azalmasıyla grip vakalarında artış yaşandığını belirtti.

Özellikle kronik hastalığı olan kişilerde grip hastalığının daha ağır seyrettiğini vurgulayan Dr. Kocabıyık, "Grip, ani ateş yükselmesi, kas ve eklem ağrıları, halsizlik, yorgunluk, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürükle kendini gösterir. Kronik rahatsızlığı olan kişilerde ise çok daha ciddi sonuçlara yol açabilir" şeklinde uyardı.

Grip hastalığının antibiyotikle tedavi edilmediğini belirten uzman, hastaların öncelikle istirahat etmesi ve destek tedavisi alması gerektiğini söyledi. Ayrıca, gripli kişilerin öksürük ve hapşırırken ağızlarını mendille veya kollarıyla kapatmaları ve sık sık ellerini yıkamaları gerektiğini hatırlattı.

Sonuç olarak, grip hastalığına karşı en etkili korunma yolunun grip aşısı olduğunu vurgulayan uzmanlar, riskli gruplardaki bireylerin aşılarını düzenli olarak yenilemeleri gerektiğini söylüyorlar. Grip salgınlarının önlenmesi ve toplum sağlığının korunması için aşıların önemli bir rol oynadığını unutmamak önemlidir.

 

 

https://www.cumhuriyet.com.tr/saglik/uzmanlar-uyardi-kis-mevsimi-girmeden-grip-asinizi-olunuz-2123179?utm_medium=KategoriSayfasi&utm_source=KategoriSayfasi

DİĞER HABERLER
Tiroid Bezi
Sahte Güneş Gözlüklerine Dikkat!
Kutlu Olsun...
Nöropatik Ağrı
Kolon Kanseri Semptomları
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!

En Çok Okunanlar


Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.

Neden D3 Vitamini ?

Kişilerin genel sağlığını desteklenmesi açısından D3 vitamini faydaları önemlidir. D3 vitamini D vitaminin alt türlerinden biridir.

Nöropatik Ağrı

Johns Hopkins Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Höke Uyardı: Diyabet Nöropatik Ağrı Riskini Artırıyor

Kutlu Olsun...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun..