Kolestrol

Kolesterolü ne düşürür?

Çağımızın en yaygın görülen hastalıkları arasında yer alan yüksek kolesterol, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere birçok tehlikeli hastalığın temel nedenidir. Yağlara benzeyen bir yapıya sahip olan kolesterol hayvansal kaynaklı besinlerde bulunurken aynı zamanda karaciğerde de üretilir. Vücut fonksiyonlarında oldukça önemli görevleri olmasına karşılık kan kolesterol seviyesinin normalden yüksek seyretmesi, ateroskleroz olarak da adlandırılan damar sertleşmesine yol açarak başta kalp ve beyin damarları olmak üzere tüm damarlarda yapısal bozulmalara sebep olur.

Kolesterol Neden Olur?

Yüksek kolesterol hastalığının etiyolojisinde genetik faktörler ve çevresel faktörler bir arada rol oynar. Bazı bireyler genetik olarak kolesterol hastalığına yatkınlık taşısa da aslında kolesterolün temel nedeni yanlış ve dengesiz beslenmedir. Doğru ve dengeli bir beslenme planının uygulanması ve hayvansal kaynaklı besinlerin miktarının iyi ayarlanması ile kolesterol sorununun önüne geçmek mümkündür.

Kolesterol Belirtileri Nelerdir?

Kolesterol hastalığı genel olarak belirti vermeyen, daha çok rutin kan tahlillerinde ortaya çıkan bir durumdur. Fakat ileri durumlarda hastalar bazı belirtilerle karşılaşabilir. Bunlar arasında en yaygınları şu şekilde sıralanabilir:

  • Halsizlik ve baş ağrısı
  • Ksantom olarak da adlandırılan ciltteki sarı leke ve oluşumlar
  • Göz çevresinde yağ bezeleri oluşumu
  • İştah azalması
  • Unutkanlık ve depresyon hali
  • Bacaklarda yanma, uyuşma ve morarma

Kolesterol Değeri Ne Olmalıdır?

Kolesterolün 2 temel çeşidi vardır. Bunlardan biri iyi kolesterol olarak adlandırılan HDL, diğeri ise kötü kolesterol olarak adlandırılan ve yüksek kolesterol hastalığının temelinde yatan LDL'dir. Kanda LDL kolesterolün 100 mg/dL'den daha az miktarda bulunması sağlıklı olarak kabul edilir. Bunun haricinde 130-159 mg/dL aralığı kabul edilebilir veya sınırda, 160-189 mg/dL yüksek ve 190 mg/dL'nin üzeri çok yüksek olarak değerlendirilir. İyi kolesterol olarak bilinen ve kötü kolesterolün damarda birikimini önleyen HDL kolesterol ise ortalama olarak 40 mg/dL den az, 60 mg/dL'den fazla olmamalıdır. Total kolesterolün ise 200 mg/dL'den yüksek olması, yüksek kolesterolün habercisidir.

Kolesterol Düşürmek İçin Neler Yapabilirsiniz?

Kolesterol düşürmek için öncelikle hekim kontrolünden geçmek ve gerekli kan testleri ile diğer tetkikleri yaptırmak gerekir. Eğer gerekliyse hekimin önerdiği kolesterol düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Bunun yanı sıra doktor ve diyetisyenin önereceği beslenme planına uymak hastalığın seyrinde oldukça önemli rol oynar. Kolesterol hastalarının dikkat etmesi gereken kolesterol miktarını düşürmeye yardımcı bazı noktalar şu şekilde belirtilebilir:

  • Diyette hayvansal kaynaklı besinler ve yağ miktarı minimuma indirilmelidir.
  • Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olan omega-3 bileşenlerini içeren balık, ceviz, semiz otu gibi besinlerin tüketimine önem verilmelidir.
  • Kolesterol düşürücü ilaçlarla benzer etkiye sahip olan probiyotik ve prebiyotik besinler (yoğurt, ayran, kefir vb.) bol miktarda tüketilmelidir.
  • Fiziksel aktivite miktarı arttırılmalı, mümkünse düzenli şekilde spor yapılmalıdır.

Eğer siz de yüksek kolesterol hastalığına sahipseniz, yukarıdaki bilgiler ışığında gerekli önlemleri alarak ve sağlık kontrollerinizi düzenli olarak yaptırarak hastalığın ve vücudunuzda yüksek kolesterolün sebep olacağı olumsuz etkilerin önüne geçebilirsiniz.

 

https://www.anadolusaglik.org/blog/kolesterolu-ne-dusurur

DİĞER HABERLER
Tiroid Bezi
Sahte Güneş Gözlüklerine Dikkat!
Kutlu Olsun...
Nöropatik Ağrı
Kolon Kanseri Semptomları
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!

En Çok Okunanlar


Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.

Neden D3 Vitamini ?

Kişilerin genel sağlığını desteklenmesi açısından D3 vitamini faydaları önemlidir. D3 vitamini D vitaminin alt türlerinden biridir.

Nöropatik Ağrı

Johns Hopkins Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Höke Uyardı: Diyabet Nöropatik Ağrı Riskini Artırıyor

Kutlu Olsun...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun..