Böcek Isırıklarına Dikkat
Yaz aylarında açık havada fazla saatler geçirdiğimiz için sinek ve böcek sokmaları çok daha sık görülüyor.
Kandidiyazis olarak da bilinen vajinal mantar enfeksiyonu, kadınlarda yaygın olarak görülen bir sağlık sorunudur. Normal şartlarda da vajinal florada bazı bakteri ve mantar hücreleri bulunur. Ancak bakteri ve mantar dengesi değiştiğinde, kandida adı verilen maya türündeki mantar hücreleri çoğalabilir. Bu durumda kandidiyazis denilen, şiddetli kaşıntı, şişme, akıntı ve tahrişle seyreden vajinal mantar enfeksiyonu ortaya çıkar. Belirtiler genellikle ilaç tedavisi ile birkaç gün içinde hafifler. Daha ciddi enfeksiyonlarda ise şikâyetlerin azalması iki haftayı bulabilir.
Vajinal Mantar Nedir?
Vajinal mantar, vajina ve çevresinde bulunan vulva adı verilen dokularda tahriş, akıntı ve aşırı kaşıntıya neden yaygın bir enfeksiyondur. Vajinal kandidiyazis de denilen bu rahatsızlık, toplumdaki kadınların %75'ini en az bir kez etkiler. Vajinal mantar enfeksiyonları, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olarak kabul edilmez çünkü cinsel yolla yayılabilmesine rağmen cinsel olarak aktif olmayan kadınlarda daha sıktır. Bununla birlikte düzenli cinsel aktivite vajinal mantar enfeksiyonu riskini artırır.
Vajinal Mantar Neden Olur?
Vajinal mantar enfeksiyonuna neden olan kandida, vajinal bölgede doğal olarak bulunan bir mikroorganizmadır. Vajinal florada bulunan lactobacillus bakterileri kandida sayısını kontrol altında tutar. Fakat vücutta, bu yararlı bakterilerin sayısını azaltan ya da etkili bir şekilde çalışmasını engelleyen bir dengesizlik olursa kandida sayısı artarak enfeksiyona neden olabilir. Antibiyotik kullanımı vajinada doğal olarak bulunan Lactobacillus isimli yararlı bakterinin sayısını azaltarak mantar enfeksiyonu gelişimine zemin hazırlar. Vajinal mantar enfeksiyonuna neden olabilen diğer faktörler şunları içerebilir:
Vajinal mantar enfeksiyonları en sık olarak Candida albicans adlı bir maya mantarı türü tarafından oluşturulur. Bu mayanın neden olduğu enfeksiyonların tedavisi kolaydır. Tekrarlayan ya da tedaviye dirençli mantar enfeksiyonlarında etken farklı bir kandida versiyonu olabilir. Bir laboratuvar testi ile enfeksiyona neden olan kandida türü belirlenebilir.
Vajinal Mantar Belirtileri Nelerdir?
Vajinal mantar enfeksiyonları, aşağıdaki gibi bir dizisi belirti ve şikâyetlere neden olabilir:
Bazen belirtiler tedavi olmadan da belli bir süre sonra geçer. Bu süre belirti ve bulguların ciddiyeti ile doğrudan ilişkilidir.
Vajinal Mantardan Korunma
Vajinal mantar riskini azaltmak için, pamuklu ve sıkı olmayan iç çamaşırları tercih edilmelidir. Ayrıca, aşağıdakilerden kaçınmak da mantar enfeksiyonu riskini azaltmaya yardımcı olabilir:
Vajinal Mantar Nasıl Teşhis Edilir?
Vajinal mantar enfeksiyonlarının teşhisi kolaydır. Doktor öncelikle hastanın tıbbi geçmişini sorgular. Hastanın şikâyetlerini dinlemenin yanı sıra, daha önce vajinal mantar enfeksiyonu geçirip geçirmediğini de sorar. Bir sonraki adım, rahim ağzı, vajinal duvar ve dış genital bölgelerin incelenmesini içeren jinekolojik muayenedir. Özellikle rahim kanseri belirtileri göstermesi durumunda jinekolojik muayene ivedidir. Muayene bulgularına bağlı olarak, bir sonraki adımda vajinadan bazı hücreler toplanarak laboratuvara gönderilir. Laboratuvar testleri genellikle tekrarlayan ya da tedaviye dirençli mantar enfeksiyonları olan kadınlar için istenir.
Vajinal Mantar Tedavisi Nasıl Yapılır?
Her mantar enfeksiyonu farklı özelliktedir. Bu nedenle doktor belirtilerin ciddiyetine göre hasta için en uygun tedavi seçeneğini önerir. Basit mantar enfeksiyonları için genellikle antifungal krem, merhem, tablet veya fitil reçetesi yazar. Basit mantar enfeksiyonu olan kadınlarda tedaviden sonraki iki ay içinde belirtiler geri dönebilir. Bu durumda tekrar doktora başvurmakta fayda vardır. Komplike enfeksiyonların tedavisinde ise daha farklı bir yol izlenir. Komplike enfeksiyon bulguları şunları içerir:
Ayrıca aşağıdaki durumların varlığında da tedavi farklı şekilde planlanır:
Ciddi veya karmaşık maya enfeksiyonları için uygulanan olası tedaviler şunları içerir:
Tekrarlayan enfeksiyon varlığında cinsel partnerde mantar enfeksiyonu olup olmadığı da araştırılmalıdır. Eşlerden herhangi birinde mantar enfeksiyonu olduğundan şüpheleniliyorsa, cinsel ilişki esnasında mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. Aşağıdaki durumlarda doktora başvurulmalıdır:
Vajinal Mantara Ne İyi Gelir?
Birçok durumda, maya enfeksiyonları evde kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Vajinal mantar tedavisinde tercih edilebilecek bazı bitkisel tedaviler şunlardır:
Vajinal mantar enfeksiyonuna yakalanmış olabileceğini düşünen kadınlar için en doğru karar, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmaktır.
https://www.medicalpark.com.tr/vajinal-mantar/hg-2064
Yaz aylarında açık havada fazla saatler geçirdiğimiz için sinek ve böcek sokmaları çok daha sık görülüyor.
EczacınınSesi MobilApp hep cebinizde!
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Hikmet Fırat Uyku Apnesi
5 yaş altı çocukların güneş çarpması riskinin yüksek olduğunu belirtti.
Uzman Diyetisyen Rengin Özbay, tüketilen kuru meyvelerin iyi bir ara öğün alternatifi olduğunu belirtti.
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Cem Nuri Aktekin Diz Kireçlenmesi Nasıl tedavi Edilir?