Sıcak Havalara Dikkat!

Sıcak Havalara Dikkat!

Ülke genelinde yoğun bir sıcaklık hakim. Bu sıcaklık nem ile bir araya geldiğinde ise bunaltıcı havalar kaçınılmaz oluyor. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık artışları günlük yaşantıyı da olumsuz etkileyerek işlerimizin aksamasına neden oluyor.

Sıcak Havalardan Korunmanın 8 Yolu

Aşırı sıcaklara maruz kalındığında, ciddi sağlık sorunları oluşabilmektedir.

İşte yaz aylarında sizin için bir rehber niteliğinde olmasını dilediğimiz altın değerinde öneriler:

1- Bol Bol Su İçin

Susuz kalan bir vücut yorgunluk, halsizlik ve şiddetli baş ağrılarıyla karşı karşıya kalır. Yazın kavurucu sıcaklarında bol bol su içmeyi alışkanlık haline getirin. Güne zinde başlamak, ısı dengenizi korumak ve gün içerisinde eforunuzu kaybetmemek için sabah ilk uyandığınızda aç karnına su içmeye başlamanızı öneririz. Su, vücudun genel işleyişi için de oldukça önemlidir. Yaşamsal fonksiyonların işlevlerini sürdürebilmesi ve atıkların vücuttan uzaklaştırılması için ihtiyacınız olan su miktarını tüketmeye dikkat etmelisiniz. Ancak serinlemek için aşırı buz tüketiminden kaçınmanızı öneririz. Aksi takdirde diş eti ağrıları ve şiddetli baş ağrıları ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

2- Açık Renk ve Hafif Kıyafetler Tercih Edin

Yaz aylarında güneş ışınlarını geçirmeyen açık renkli ve hafif kıyafetler tercih edilmelidir. Her dönemin en popüler parçalarından olan keten kumaş özellikle yaz günlerinin vazgeçilmezi. Beyaz, krem, ekru tonlarından ve nefes alabilen kumaştan yapılmış kıyafetler yaz sıcaklarında teri emer. Bu sayede vücut ısısı daha iyi şekilde korunur ve serin kalırsınız. Bunun yanı sıra viskon kumaşlarda da yaz aylarında sıklıkla tercih edilebilir.

3- Güneş Kremlerinizi Yanınızdan Ayırmayın

Sıcak havalardan korunmanın bir diğer önemli hususu da güneşten korunma araçlarının kullanımıdır. Güneş gözlüğü, şapka, güneş kremi, güneş sütü, nemlendirici…Yaz aylarında çantamızdan ayırmadığımız en temel korunma araçları.

Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için çeşitli tedbirler almak gerekir. Özellikle güneş gözlüğü tercih ederken camlarının ultraviyole ve mor ötesi ışınlarının geçişini önlediğinden emin olun. Uzmanlar genellikle ultraviyole 400 korumalı gözlük camlarının tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor. Yetersiz bir gözlüğün görüş açınızı bozarak çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini unutmayın. Korunma araçlarının doğru kullanımı ile güneşin ciltte bırakacağı lekelenme ve kırışıklıkları da en aza indirebilirsiniz.

4- Pratik ve Besleyici Yemekler Tercih Edin

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarında vücudunuzun ihtiyacı olan su miktarını karşılayacak besinlere odaklanmak önemlidir. Ağır, yağlı ve sıcak yiyecekler tüketerek sindirim sisteminizi olduğundan daha fazla yorabilir ve metabolizma hızını yavaşlatabilirsiniz. Bu da çeşitli mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Bunun yerine içeriğinde yüksek miktarda su bulunan salatalık, karpuz ve kavun gibi besinleri tercih ederek sıvı dengenizi koruyabilir, tam tahıllı yiyecekler tüketerek de uzun süre tokluk hissi yaşayabilirsiniz. Ancak burada önemli olan kişinin kendi metabolizmasını tanıyor olmasıdır. Her vücudun ihtiyaçları farklı olabileceği gibi her besine karşı gösterdiği tutum da farklı olacaktır. Bu nedenle metabolizmanıza uygun besinler tercih etmeyi unutmayın.

5- Klima Ayarlarına Dikkat Edin

Güneşin kendini göstermesiyle birlikte insanlar serinlemek için farklı yollara başvurur. Bunlar arasında en yaygın olanı klima ve vantilatörlerdir. Yaz aylarında, hava sıcaklıkları normalin üzerinde seyreder ve böylelikle bulunduğunuz ortamdaki hava kalitesi düşebilir. Klima, ortamın sıcaklığını belli miktarlarda düşürerek serinlemenize yardımcı olur. Klimalı mekanlarda ortamın nem miktarını kontrol edebilir, bunun sonucunda terleme hissinizi ortadan kaldırabilirsiniz. Klima yalnızca ortamın ısısını düşürmez aynı zamanda havanın kalitesini de iyileştirir. Ancak yanlış klima kullanımı sonucunda çeşitli baş ve boyun ağrıları ortaya çıkabilir. Bu yüzden klima kullanırken dikkat etmeniz gereken birkaç husus vardır. Bunlar;

Klima ayarlarını 20-24 C arasında tutarak, ortamın aşırı soğumasından kaçının.

Klimaların periyodik olarak bakımını yaptırmayı ihmal etmeyin.

İçeriye yeni hava girmesi gerektiğini unutmayıp tüm gün klimayı çalıştırmamaya dikkat edin.

Klimayı ihtiyaç halinde kullanmanız önerilir. Aksi takdirde sürekli kullanımda bağımlılık yapabilir. Bu da enerji israfına neden olur.

6- Dinlenmek İçin Gölgelik Alanları Tercih Edin

Güneşin altında yorucu ve yoğun bir tempo halindeyseniz bu durum çabuk yorulmanıza ve yaptığınız işten sıkılmanıza neden olabilir. Kısa bir mola vermek veya dinlenmek için mümkün olduğu kadar ağaçlık veya gölgelik alanları tercih edin. Bu sayede serinlerken gün boyu enerjinizi de koruyabilirsiniz. Aksi takdirde güneş ışınlarına aşırı derecede maruz kalmak şiddetli baş ağrılarına, eklem ağrılarına ve halsiz hissetmenize neden olacaktır.

7- Erken veya Geç Saatlerde Dışarıya Çıkın

Gün içerisindeki ortalama sıcaklık aynı olsa da belli aralıklarda güneş etkisini daha fazla gösterebilmektedir. Uzmanlar güneşin en dik konumda olduğu 11.00 – 15.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmamasını öneriyor. Sıcaklığın en yoğun hissedildiği bu zaman aralığında hem kendinizi daha yorgun hissedecek hem de yaptığınız işten daha az tatmin olacaksınız. Bu nedenle yaz aylarında erken veya geç saatlerde dışarı çıkmaya çalışın. Bu hem fiziksel hem de mental sağlığınız için daha iyi bir tercih olacaktır.

8- İşlerinizi Planlayın

Özellikle sıcak havalarda işlerinizi belli bir plan dahilinde gerçekleştirmek, verim alabilmek açısından oldukça önemlidir.

Kendinize bu şekilde bir planlama yapmanız işlerinizi daha verimli bir şekilde halletmenizi sağlayacaktır. Aksi takdirde güneşin en tepede olduğu zamanlarda işlerinizi halletmek sizin için bir işkence haline gelebilir.

Sıcak havalarda fiziksel ve zihinsel sağlığımızı korumak için dikkat etmemiz gereken bazı noktalar vardır. Bu yazıda bu noktalara değindik. Siz de yukarıda yer alan tavsiyelerimize kulak vererek daha sağlıklı bir yaz sezonu geçirebilirsiniz. Sen de aşırı sıcaklarda serin kal, sağlığını koru.

 

https://sks.uskudar.edu.tr/sicak-havalarda-nelere-dikkat-etmeliyiz

DİĞER HABERLER
Reçetede Aralıklı Oruç
Kaliteli Uyku Önerileri
Düzenli Adet Döngüsü
Kutlu Olsun
Kırık Kalp Sendromu Nedir?
Reçetede Diz Kireçlenmesi
Kuru Meyveler
Çocuklarda Güneş Çarpması
EczacınınSesi MobilApp hep cebinizde!
’Reçete’de’ Uyku Apnesi
Böcek Isırıklarına Dikkat
Maymun Çiçeği Varyantı
’Reçete’de’ Yaşlılıkta Sağlık Rehberi
Diyabetik Retinopati
İshal Vakalarında Artış
Her Mutsuzluk Depresyon Değildir
Artan İshal Vakalarına Dikkat!
Bromelain Faydaları ve Kullanım Alanları
Bel Fıtığı
Eyyam-ı Bahur Uyarısı
Islak Mayo Mantarı Getiriyor
Astım Hastalarının Dikkatine!
’Reçete’de’ Varis
Onları Unutmayalım
Reçete Yeni Bölüm
Alerji Salgını
Isı Stresi Uyarısı
Yüksek Tansiyon Hastalarına Uyarı
Sıcak Havalara Dikkat!
’Reçete’de’ Yeni Bölüm

En Çok Okunanlar


İshal Vakalarında Artış

İshal süresinin uzadığı vakalar, ishalde kan varsa, ateşleri varsa bu hastanın mutlaka tetkik edilmesi lazım

Diyabetik Retinopati

Prof. Dr. Tansu Erakgün, görme kaybı nedenleri arasında en sık rastlanan Diyabetik Retinopati hastalığının tedavisinde erken tanının önemli olduğunu söyledi.

Maymun Çiçeği Varyantı

Türkiyede, şu anda yürütülen bir aktif sürveyans çalışması yok. Hastalığı tespit edebilmek için aktif sürveyans çalışması yapmalıyız dedi.

Böcek Isırıklarına Dikkat

Yaz aylarında açık havada fazla saatler geçirdiğimiz için sinek ve böcek sokmaları çok daha sık görülüyor.