Kritik Maske Uyarısı

Kritik Maske Uyarısı

Uzmanından kritik maske uyarısı

Ankara Üniversitesi'nden Doç. Dr. Emre Ocak, üst solunum yolu hastalıklarında maske kullanımının virüslerin yayılmasını önlemedeki etkinliğini vurguladı. Hasta olan kişilerin maske takarak, öksürme ve hapşırma sırasında virüslerin başkalarına bulaşmasını engellediği açıklandı.

Her iki hastalığın sebebinin de büyük oranda virüsler olduğunu belirten Ocak, "Hastalığı yapan mikroplar farklı çeşitlerde sınıflandırılıyor. En çok görülenleri virüsler ve bakterilerdir. Üst solunum yolu enfeksiyonu ve gribe neden olan durum yüzde 80 virüslerdir. Hatırlanacağı gibi tüm dünyayı etkileyen Covid-19 da bir virüstü" dedi. Ocak, soğuk havalarda kapalı ortamda geçen zamanın artığını ve insanların yakın temasta bulunduğunu belirtti.

Damlacık yoluyla bulaşan viral hastalıkların yayılmasını önlemek için hasta olan kişilerin maske takmasının önem arz ettiğini aktaran Ocak, şunları kaydetti:

Hava soğuk olduğu için kapalı ortamlarda daha çok bulunuyoruz, açık havaya daha az çıkıyoruz. Kapalı ortamlarda viral hastalıklar damlacık yoluyla bulaşır. Kişi hapşırıp, öksürüyor ve virüsler havada kalır. Başkaları bunu soluyunca bu enfeksiyon üst solunum yoluna yerleşiyor ve hastalık yapar. Özellikle risk grubundaki hastalar ve yaşlılar kapalı ortamlarda maske kullanırsa hastalıktan kendini korumuş olur. Hastalığa yakalanan kişiler de virüsleri başkalarına bulaştırmamaları için maske kullanmalılar. Hasta olan kişi maske taktığında hapşırsa ve öksürse dahi virüsler etrafa yayılmıyor."

Antibiyotik uzmana danışmadan kullanılmamalı

Ocak, hastalıklara karşı gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Hafif bir soğuk algınlığı ve burun akıntısında insanların hemen antibiyotik kullanma davranışı gösterdiğini anlatan Ocak, "Bu doğru değil. Antibiyotik mutlaka uzmana danışılarak, uzmanın önerisi sonucu ve mümkünse o bölgeden örnek alınarak kullanılması gereken bir tedavi çeşididir. Kontrolsüz antibiyotik kullanımı bir süre sonra o bakterilerde direnç oluşmasını sağlar ve bu da uzun vadede halk sağlığı için problem oluşturacaktır" diye konuştu.

Ocak, hastalıkların tedavisinde doktor tavsiyesine uyulması ve gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini de kaydetti. 

 

 

sozcu.com

DİĞER HABERLER
Reçete Karaciğer Yağlanması
Anında Etkili, Doğal Sinüzit Spreyi
Bromelain Nedir?
’Reçete’ / Akciğer Kanseri
Akıllı Saate Bakan Doktora Koşuyor
Kalp Krizinden Korunmak
İyi Bayramlar
Bahar alerjisine dikkat
Beslenme ve Diyet Önerileri
’Reçete’ / Nükleer Tıp, PET ve Kanser Tedavisi
’Reçete’ / Antibiyotik Direnci
Hemen Acile Koşmayın
Kanserde Yeni Tedavi Yöntemleri
Cilt Lekeleri
Kutlu Olsun
Reçete Kanser Nasıl Tanınır
Ramazan Ayında Susuz Kalmamak
Kızamık virüsünden nasıl korunulur?
Hamilelerdeki Rahatsızlıklar Nasıl Geçer?
Kutlu Olsun
’Reçete’ / Meme Kanseri
Dijital Demans Tehlikesi
Ramazanda İlaç Kullananlara Uyarılar
Ramazanda Beslenme Önerileri
Omega 3 ün Sağlık Üzerindeki Etkileri
Reçete Kalp Çarpıntısı Ne Zaman Tehlikeli
Aralıklı Oruç Diyeti Nedir?
Enerji İçeceklerine Dikkat!
İnatçı Öksürük Uyarısı
Reçete Yenidoğan Testleri ve Önemi

En Çok Okunanlar


Kanserde Yeni Tedavi Yöntemleri

Ortalama 5 kişiden birinde görülecek kadar sıklığı artan kanser hastalığında yeni tedavi yöntemleri umut vadediyor

Hemen Acile Koşmayın

Son dönemde gribal enfeksiyon vakalarındaki artışla birlikte, çocuklarında ateş gören ailelerin hastanelere akın ettiği gözlemlendi

’Reçete’ / Antibiyotik Direnci

Gereksiz antibiyotik kullanımı, çağımızın en büyük sağlık sorunlarından biri. Peki, antibiyotikler nasıl doğru kullanılmalı?

Bahar alerjisine dikkat

Tedavi edilmediğinde astıma dönüşebilen bu rahatsızlığa karşı alınacak önlemler, hastalığın daha hafif seyretmesine yardımcı olabiliyor.