Covid 19 Alarmı Çalıyor

Covid 19 Alarmı Çalıyor

Mevsim geçişlerinde hastaneye başvuran birçok kişinin testi pozitif çıktı: Covid-19 alarmı çalıyor

Son haftalarda grip benzeri semptomlarla hastanelere başvuran birçok kişide Covid-19 pozitif çıkıyor. Tatil dönüşleri, okulların açılması ve toplu etkinlikler vaka artışında etkili olurken, sağlık çalışanlarının iş yükü de giderek artıyor. Uzmanlar, grip sezonunun başlamasıyla birlikte sayıların daha da yükselebileceği konusunda dikkat çekiyor.

Son haftalarda grip benzeri semptomlarla hastanelere başvuran birçok kişinin Covid-19 testinin pozitif çıkması, uzmanları endişelendiriyor. Türkiye’de, özellikle Omicron varyantının alt tipleri olan Stratus ve Nimbus hızla yayılırken hastalığın yeniden ağır seyretmeye başladığına ilişkin uyarılar geliyor.

Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Ömer Faruk Aydın, vaka sayılarının ciddi şekilde arttığını belirterek “Tatil dönüşü, toplu etkinlikler ve okulların açılması bunda büyük rol oynuyor. Biz sağlık çalışanları da bu durumdan etkileniyoruz çünkü maruz kalma oranımız arttı ve haliyle hasta olan meslektaşlarımız çoğaldı. Önlemler de gevşeyince, hem hastalarımızda hem bizde hastalık oranları yükseldi. Açıkçası en büyük endişemiz, grip sezonunun da başlamasıyla beraber rakamların daha da artması” şeklinde konuştu.

Aydın, “Nimbus, özellikle çok şiddetli boğaz ağrısıyla kendini belli ediyor; hatta bazı hastalar ‘Bıçak gibi boğaz ağrısı’ diye tarif ediyor. Ses kısıklığı ve mide-bağırsak şikâyetleri de olabiliyor. Stratus ise boğazda kaşıntı, kuru öksürük ve yorgunlukla daha çok ortaya çıkıyor. İkisi de hızlı yayılıyor ama hastalığın eskisinden çok daha ağır geçtiğine dair güçlü bir veri yok” diye konuştu. Covid-19’un genelde gribe göre daha sinsi başladığına dikkat çeken Aydın, “Boğaz ağrısı, ses kısıklığı, öksürük ve yorgunluk sık görülüyor. Grip ise aniden geliyor; yüksek ateş, titreme ve kaseklem ağrılarıyla birden yakalıyor” ifadelerini kullandı.

‘İŞ YÜKÜ ARTIYOR’

Sağlık emekçileri için en büyük sorunun artan maruziyet nedeniyle hasta olunması olduğunu belirten Aydın, “Kadrolar eksilince iş yükü daha da artıyor. Üstelik hasta sayıları çoğaldıkça nöbetler uzuyor, stres ve tükenmişlik de kaçınılmaz hale geliyor. Bazen koruyucu ekipman ya da test imkânları yetersiz kalabiliyor. Bir de Covid-19 ve grip salgınlarının aynı döneme denk gelmesi ihtimali var; bu da sağlık sistemini çok zorlayacak gibi görünüyor” dedi.

cumhuriyet.com

DİĞER HABERLER
Kutlu Olsun
Hipertrigliseridemi ve Omega-3
’Reçete’/ Kolonoskopi Korkulacak Bir İşlem mi?
Çölyak:Sıfır Tolerans
Grip İle Karıştırılıyor
Yeni Covid 19 Değil
Kutlu Olsun
Astımda Erken Teşhisin Önemi
’Reçete’/ Obezite Bir Hastalık mı?
1 Mayıs Kutlu Olsun!
Yüzü Okuyan Yapay Zekâ
’Reçete’/ Damar Tıkanıklıkları ve Periferik Arter Hastalığı
Kutlu Olsun
Kutlu Olsun
’Reçete’/Estetik Cerrahide Güvenli Yaklaşım Nedir?
Beyin Sisi
Hastalık Riski İçin Egzersiz
Artan Enerji İçeceği Tüketimi
’Reçete’/ Varis Nedir? Doğru Bilinen Yanlışlar
Sınav Döneminde Başarıya Götüren Bütüncül Destek
Parkinsonun Erken Sinyali
Uzmanından Ailelere Kritik Uyarı
Bahar Nezlesi
Ağrı Kesiciler Sandığınız Kadar Masum Değil!
’Reçete’/ Tüp Bebek Tedavisi Nedir?
Kalın Bağırsak Kanserinde Hayati Uyarı
Karın Ağrısı Deyip Geçmeyin
Üç Haftadan Uzun Süren Öksürüğe Dikkat
Alzheimer Nedir?
Portakal Suyu Kalp ve Beyin Sağlığını Destekliyor

En Çok Okunanlar


Kutlu Olsun

26 Nisan Eczane Teknisyenleri Ve Teknikerleri Günü Kutlu Olsun...

Yüzü Okuyan Yapay Zekâ

Bilim insanları, bir kişinin yüzündeki değişimleri zaman içinde analiz ederek kanserin seyrini öngören bir yapay zekâ aracı geliştirdi.

Kutlu Olsun

Annelerimizin sağlığı, bizim için en değerli hediyedir.